Депутатите прекъсват предизборната си ваканция за извънредно заседание на парламента

...
Депутатите прекъсват предизборната си ваканция за извънредно заседание на парламента
Коментари Харесай

Депутатите се събират на извънредно заседание заради актуализацията на пенсиите

Депутатите прекъсват предизборната си почивка за изключително съвещание на Народното събрание във вторник от 13 ч.

То е по искане на " Продължаваме промяната-Демократична България ", а главната тематика, която ще се преглежда е актуализацията на пенсиите.

ПП-ДБ желаят изключителна среща на Народното събрание и упорстват за проекторешение за нарастване на пенсиите с 11% по швейцарското предписание, както и чуване на служебния министър председател Димитър Главчев.

Темата за пенсиите влезе в предизборната акция, откакто министърът на труда и обществената политика Ивайло Иванов съобщи, че концепцията пенсиите да се актуализират с 10%, вместо плануваните 11%, няма да се осъществя.

Осъвременяването на пенсиите с 11% е планувано в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година, гласуван от Народното събрание, и е обезпечено с нужните средства. За задачата в Бюджета бяха планувани над 1,1 милиарда лв..

Преди дни обаче БНР заяви, че съгласно план на решение на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, пенсиите могат да бъдат обновени с 10%, а не с 11 на 100. Посочената причина по тази причина са формалните данни за инфлация и осигурителния приход, които се оказаха по-ниски от прогнозните планове. Ако пенсиите бъдат увеличени с % по-малко, това ще спести 100 млн. лв. от авансово заложените.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР