Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка и

...
Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка и
Коментари Харесай

Здравко Здравков подаде оставка като главен архитект на София

Главният проектант на София Здравко Здравков е подал оставка и кметът Васил Терзиев я е приел.

Решението открива път към осъществяване на нов конкурс за една от най-важните позиции в Столична община.

" В понеделник ще бъде назначен краткотрайно изпълняващ длъжността основен проектант. Заедно с това започваме подготовката на конкурс за позицията. Надявам се, че тази позиция ще провокира и въодушеви доста експерти и визионери и ще бъде определен най-хубавият предстоящ основен проектант на София ", оповестява Васил Терзиев.

Здравков заемаше поста от 2016 година - малко след началото на предпоследния мандат на Йорданка Фандъкова като кмет.

Преди това е бил основен проектант на община Червен бряг, а от 2008 до 2016 се е занимавал с частна процедура.

Направление " Архитектура и градоустройство " дава отговор за разрешаването или оспорването на най-големите капиталови планове. Първоначално Здравков пристигна на власт с концепцията да премисли по-ранния циничен модел на презастрояване на града, запушването на центъра с коли и липса на обикновено обмисляне.

Той беше поканил Ян Геел да съветва Столична община за развиването на градския център с фокус върху основаването на по-достъпна и сигурна среда. Концепцията на международно известния урбанист значително остана единствено на хартия. Сходен беше и казусът с екипа, който създаде " Визия за София ".

Бяха направени и старания за унищожаване на противозаконните постройки в Борисовата градина, хотела на Румен Гайтански край язовир Искър, небостъргача " Златен век " на Артекс, и други - последвани от дългогодишни правосъдни разногласия.

В мандата му стартира и осъществяването на към този момент утвърдените планове за ремонт на централната градска част, които доведоха до поредност от кавги поради некачественото строителство - в това число на емблематични зони като жълтите павета на " Цар Освободител " и ул. " Граф Игнатиев ".

При ръководството на Здравков беше извършен състезанието за нова визия на площад " Света Неделя " (2019 г.). И този ремонт се бави към този момент 5 години поради правосъдни каузи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР