Преди да стане президент на Иран, Ебрахим Риси е бил

...
Преди да стане президент на Иран, Ебрахим Риси е бил
Коментари Харесай

„Касапинът на Техеран“: Кой беше Ебрахим Раиси?

Преди да стане президент на Иран, Ебрахим Риси е бил върховен прокурор, за който се твърди, че е изиграл роля в една от най-мрачните глави от историята на ислямската република. Предполагаемата му роля в всеобщите изтезания на политически пандизчии от 1988 година му печели прякорът „ касапинът на Техеран “. По това време Раиси е заместник-ръководител на прокуратурата в столицата. Той печели президентският пост през 2021 година и то от втория път, откакто загуби през 2017 от Хасан Рухани.

Международни наблюдаващи настояват, че той не е имал същинска съпротива. Причината за това е, че десетки умерени и прореформаторски претенденти не са позволени да вземат участие във вота. По време на неговото ръководство, Техеран се сближи още повече с Пекин и Москва като задълбочи борбата си със Запада и Израел. Миналата година в Иран се организираха и всеобщи митинги против шиитската теокрация, отслабващата стопанска система и неналичието на права на дамите. Раиси отбрани репресиите против протестиращите като упрекна непознати сили и опозиционни групи в подстрекателство на безредиците. Консервативният водач почина при злополука с хеликоптер преди два дни. Това се случва по време на войната сред Израел и Хамас, която продължава да раздрусва Близкия Изток. Анализатори настояват, че държавното управление ще избра претендент, който може да резервира политиката на президента.
Това се възприема като огромна загуба за иранската република. В рамките на 50 дни те би трябвало да проведат президентски избори, само че и да открият закостенял претендент, който да поддържа актуалната посока на страната.
Санам Вакил, шеф на програмата за Северна Африка и Близкия изток, Чатъм Хаус, Лондон

„ Мисля, че хората ще видят в това евентуална опция за митинги или неустойчивост в Иран. Но също по този начин, държавното управление ще се опита да уважи живота на Ебрахим Раиси като страдалец и предан водач на републиката “, споделя Санам Вакил.

В страната са оповестени 5 дни на печал, а за краткотраен президент бе назначен Мохамед Мохбер. Следващото политическо предизвикателство ще бъдат предварителните президентски избори. Така гласоподавателите ще би трябвало да се насочат към урните за повторно тази година след парламентарния избор през март, където бе регистрирана рекордно ниска интензивност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР