В началото на мандата на Урсула фон дер Лайен начело

...
В началото на мандата на Урсула фон дер Лайен начело
Коментари Харесай

Европейската отбрана и външната политика на Брюксел в условията на две войни

В началото на мандата на Урсула фон дер Лайен отпред на Европейската комисия през 2019 година, Блокът си зададе няколко основни, само че добре премерени цели в региона на защитата, а точно:
реагиране на външни спорове и кризимодернизиране на отбранителните способнистина държавите-членкизащита на Европейския съюзи неговите жители
Тогава Брюксел уточни като акценти в работата си за идващите петгодини интеграцията на запаси сред държавите-членки, по-добрата връзка сред тях, както и цялостното задълбочаване на съдействието сред 27-те.Блокът обаче беше подложен в изключителната обстановка на война до своите граници, която стартира ненадейно и промени целите предСтария континент изоснови.
Войната вУкрайна
На 24 февруари 2022 година Русия нападна Украйна — страна, граничеща с четиристрани от Европейски Съюз - Полша, Унгария, Словакия, Румъния. Това предизвика редица въпросителни, главната от които е тематиката за единната европейска защита, или формат, непосредствен до този на НАТО.

Основните тематики, които войната повдигна бяхаенергийната взаимозависимост от Русия, глобите, наложени на редица съветски жители,миграционният поток от нападнатата страна към страни в Блока, в това число и България, както и военната помощ, която Съюзът стартира да оказва на Киев и неизбежно му донесе и негативи и рецензии.
Войната в Газа
В началото на октомври предходната година близо до Съюза избухна и друга гореща война - тази сред Израел и Хамас.Политически, изключително в Западна Европа,войната в Газаима доста по-голям разделящ резултат, отколкоторуската експанзия в Украйна. Пример за това са и последвалите пропалестински и произраелски митинги в редица страни по света. Заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева твърди, че изключително в страни, в които има обичайната поддръжка за Израел, а в същото време има огромни мюсюлмански общности, като Германия, Нидерландия, се следи огромен обществен отпор против тези политики. Редица анализатори заговориха за антисемитизъм - термин, останал надалеч в 20-ти век и навявящ ужасяващи мемоари за Втората международна война.

По време на Европейската среща за защита и сигурност в Брюксел преди месец Фон дер Лайен предизвести и за други световни провокации пред Европейски Съюз, освенвойната в Ивицата Газа, както и дейностите на Иран в района. Председателят на Европейска комисия съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да стартира да работи за бъдещето на своята „ архитектура на сигурността “.

„ Като част от това ще има съществени дейности, които постоянно ще бъдат в ръцете на страните членки. Те постоянно ще носят отговорност за своите войски и всички свързани с това решения – от набирането само че образованието, от доктрината до разполагането. Но Европа има принадлежности и отговорности в сфери, които са сериозни за нашата сигурност. От единния пазар до проучванията, от нововъведенията до промишлеността и доста още “, сподели Фон дер Лайен.
Преустройство, промяна и усилване на защитата на Европейски Съюз
Като някогашен боен министър на Германия, Урсула фон дер Лайен е добре осведомена с терминологията и целите в сферата.

„ Заплахата от война може да не е непосредствена, само че не е невъзможна. Трябва да бъдем готови. И това стартира от незабавната нужда да преустроим, да попълним и да трансформираме въоръжените сили на страните членки “, добави тя в Брюксел.

В подтекста на идните избори за Европейски парламент, и огромната възможност тя още веднъж да застане отпред на комисията, Фон дер Лайен сигнализира, че потенциалът на отбранителната промишленост би трябвало да бъде главно изменен през идващите пет години.

Изданието „ Политико “ написа в своя публикация, че все по-често се чуват отзиви идната Европейска комисия да има първия в историята си комисар по защитата. Този сектор ще дава отговор за разпределянето на милиарди евро. Ясно е че при сегашната интернационална обстановка, от тези пари ще бъдат отделяни средства и за Украйна.

Друг тласък за европейските водачи да реализират по-голяма самостоятелност от НАТО във връзка с защитата, е предстоящото завърщане на Доналд Тръмп в Белия дом. По време на ръководството на консерватора, той нееднократно настоя за по-големи вноски в бюджета на Алианса от обособените членки. Тръмп подлага на критика неведнъж европейски страни, които съгласно него не давали задоволително.
Външната политика и ролята на първия посланик
Повече от три четвърти от българите са на мнение, че Брюксел има задоволително механизми, власт и финансова мощност, с цел да отбрани ползите на Стария континент на интернационалната сцена. Това демонстрира изследване на Евробарометър от края на предходната година. Анкетата демонстрира още, че 2/3 от нашите сънародници утвърждават да има обща политика в региона на защитата и сигурността. Руската експанзия против Украйна се счита и за опасност за националната сигурност на България.

Но макар доверието на българите, какви поръчки дават европейските водачи за общата външна политика за идващия мандат на комисията? Могат ли 27 страни да приказват на интернационалната сцена с единглас и в случай че да, чий глас е това?

На немския канцлер Олаф Шолц? На френския президент Еманюел Макрон? На висшия представител по въпросите за външната политика и сигурност Жозеп Борел?

Борел сякаш не присъстваше толкоз блестящо в публичните диспути и медийните изявления на европейския хайлайф, колкото неговата предшественичка Федерика Могерини. През годините Борел, се сблъска с рецензии, че е „ отстъпчив “ пред геополитическите си противници и че не отстоява позицията на Европейски Съюз задоволително изрично. Неотдавна провокира и възмущение, когато в своя тирада назова Европа „ градина “, а останалия свят – „ джунгла “.

И до момента в който постът на Фон дел Лайен наподобява обезпечен (бел. ред. ръководителят на Европейска комисия се излъчва от партията, спечелила най-вече места в Екологичен потенциал, а Европейската национална партия се чака да завоюва за пети следващ път), то този на ръководител на Европейски Съюз, който сега се заема от Шарл Мишел, и този на първи посланик в лицето на Жозеп Борел, занапред би трябвало да бъдат обсъждани и договаряни. Двете срещи на върха на Европейски Съюз на 17 и 27 юни с присъединяване на 27-те държавни и държавни ръководители, би трябвало да дефинират кой ще заеме управителните позици в Съюза, написа „ Свободна Европа “. А Борел все по-малко наподобява като вероятен избор при все това от време на време си разрешава и открити рецензии към Фон дер Лайен, като да вземем за пример острите му реплики през февруари във връзка визитата й в Израел, по време на което тя, от името на Европейски Съюз приказва напълно в интерес на Тел Авив.

„ Тя афишира, че ще има комисар по защитата, само че Комисията няма пълномощия по въпросите на защитата, а единствено по отбранителната промишленост, сподели дипломатът. Бих желал да знам какво правно съображение има нейното предложение “, сподели Борел
Изборите в Съединени американски щати
Момент, за който европейската дипломация ще би трябвало бързо да се приготви, са изборите в Съединени американски щати през ноември и по-специално за вероятно победа на консерватора Доналд Тръмп. Неговите непредвидими и постоянно крайни дейности тормозят европейската общественост, която във боен аспект е подвластна от Вашингтон като собствен стратегически сътрудник в НАТО.

Ако фон дер Лайен завоюва втори мандат, представители по върховете наЕС и дипломати акцентираха, че тя би трябвало да поправя необятно подлагания на критика си блян към централизиране на властта, като обявиха, че желаят тя да ангажира повече своите комисари, написа Блумбърг.

Екипът на ръководителя на Европейска комисия изготвя тактика за икономическа сигурност, само че фон дер Лайен ще бъде изправена пред сложен втори мандат, с цел да подсигурява, че държавите-членки ще приключат с потреблението на фонда за възобновяване на стопанската система в размер на 800 милиарда евро и ще прокара водещата си Зелена договорка.

Независимо от геополитическия подтекст обаче, едно е несъмнено – идващите 5 години за Европа се обрисуват като турбулентни и изискващи ясни и съответни дейности, които да нареждат Общността като водеща мощ в международен проект – поръчка, която все още звучи солидно единствено на думи.

*Текстът е част от
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР