Това заяви пред Българското национално радио Иван Пенков, бивш зам.-директор

...
Това заяви пред Българското национално радио Иван Пенков, бивш зам.-директор
Коментари Харесай

Бивш шеф в службите видя провал в разузнаването frognews.bg

Това съобщи пред Българското национално радио Иван Пенков, някогашен зам.-директор на Служба “Военна информация ” към Министерството на защитата. 

 

Коментарът му идва на фона на желанието за промяна в службите, която обаче няма да се случи по лансирания от ген. Атанас Атанасов метод. 

 

Пенков дефинира импортирания в последна сметка законопроект, който касае изменение на Закона за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност с тези назначения от Народното събрание, като “скромен опит ” да се изключат сходни случаи и гафове на родното разузнаване. По думите му проектозаконът не третира концепцията за обединение на военното и цивилното разузнаване. Именно тази концепция бе съществена за промяната, препоръчана от ген. Атанасов. 

 

Той счита, че Народното събрание и комисията за надзор на службите би трябвало да създадат разбор и да откри за какво те са " основали подобен разбор и информация " и да намерят корена на този гаф.

За него не са съответни ограниченията с уволняването на шефовете на двете служби. По думите му би трябвало да се бръкне в дълбочина в активността на службите.

 

Комисията за надзор над службите е висша степен на надзор за службите, подсети Пенков. По думите му съставът на комисията е “отчайващ ”. 

 

“Тази комисия е доста дребна по състав, като единствено двама са с някакъв опит в бранша на сигурността. Съставът на комисията би трябвало да бъде доста добре огледан и да бъде построен по този начин, че да е причина за действително въздействие и управление на службите на сигурност ", счита той. 

 

Според него по незапознат метод се разяснява и третира в Народно събрание въпросът за дейностите на службите за външно разузнаване, като се приказва за обединение, каквато процедура няма на никое място по света.

Пенков е безапелационен, че българските служби имат потенциал да противостоят на опитите за въздействие.

 

" Не считам, че ДАНС е една стихийна паническа работа и че няма благоприятни условия да управлява активността на разузнаването ", изясни той. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР