Това ще бъдат вторите доклади за тази година, след като

...
Това ще бъдат вторите доклади за тази година, след като
Коментари Харесай

ЕК ще представи поредния си доклад за България

Това ще бъдат вторите отчети за тази година, откакто в края на януари комисията оцени дейностите по механизма от въвеждането му преди 10 години.

Преди няколко дни след среща с премиера Бойко Борисов в Брюксел ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че България може да чака един доста добър отчет.

Наскоро еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова обаче сподели в София, че има още какво да се направи в битката с корупцията.

В последния си отчет за нашата страна Европейска комисия уточни изискванията за осъществяване на задачите и прекратяването на механизма. Бяха отправени 17 рекомендации, чието осъществяване се чака да бъде регистрирано през днешния ден, напомня Българска телеграфна агенция.

Препоръките на Европейска комисия бяха: да се обезпечи транспарантен избор на членовете на Висшия правосъден съвет и назначението на висши правосъдни длъжности да бъде транспарантно, учредено на качествата на кандидатите; да се одобряват промени на наказателните закони за възстановяване на преследването на корупцията по високите етажи на властта и тежката проведена престъпност; да се дефинират оставащите стъпки от правосъдната реформа; да се откри решение за натовареността в съдилищата и развиване на електронното правосъдие; да се изготви проект за осъществяване на рекомендациите за промяна на прокуратурата; да се одобри нова нормативна уредба за битката с корупцията; да се сътвори ефикасен орган за битка с корупцията. На нашата страна бе предложено още: да предприеме промяна на Закона за администрацията; да сътвори механизъм за отчитане на напредъка по делата за корупция по високите етажи на властта; основният прокурор да рапортува за следствията и за повдигнатите обвинения; да се реализира външен надзор върху предварителните инспекции на процедурите за публични поръчки; да бъдат въведени ограничения за противопоставяне на корупцията по ниските етажи на властта в държавната администрация; да бъдат признати промени на Закона за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество и комисията за лишаване на нелегално добито имущество да продължи да работи без значение и дейно. Докладите се наблюдават от близко от някои страни в Европейски Съюз. Холандският министър председател Марк Рюте да вземем за пример на няколко пъти съобщи, че страната му ще се съгласи с приемането на България в Шенген след два позитивни отчета на Европейска комисия .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР