В последния дебат в Мексико Сити преди президентските избори на

...
В последния дебат в Мексико Сити преди президентските избори на
Коментари Харесай

Престъпността - основна тема в последния президентски дебат в Мексико

В последния спор в Мексико Сити преди президентските избори на 2 юни тримата претенденти, борещи се за поста мексикански президент,  си размениха остри думи, до момента в който се опитваха да убедят съвсем 100-те милиона регистрирани гласоподаватели в страната да ги поддържат, оповестява NBC News.

Престъпността и сигурността, миграцията и опълчването на вероятно второ президентство на Доналд Тръмп в Съединени американски щати бяха някои от тематиките .

Участниците са Клаудия Шейнбаум, претендент на ръководещата партия; нейният главен противник и претендент от опозиционната коалиция Ксочитл Галвес; и претендентът на Гражданското придвижване Хорхе Алварес Майнес.

Алварес Майнес даде обещание да ускори обществените стратегии, Галвес се разгласи за бранител на " живота, истината и свободата ", а Шейнбаум, любимецът, се възползва от опцията да повдигне въпроса за клането в Тлателолко от 1968 година, когато бяха убити стотици студенти, които стачкуваха против полицейските репресии. 
 Избори в Мексико: Деветима убити при две нови набези
Избори в Мексико: Деветима убити при две нови набези

Изблик на политическото принуждение

Що се отнася до сигурността и публичната сигурност, които са съществена грижа измежду гласоподавателите , всеки претендент употребява разнообразни статистически данни, с цел да изложи своите точки. Шейнбаум сподели, че по време на ръководството ѝ като кмет на Мексико Сити чувството за неустановеност измежду жителите е намаляло с 33 %. На което Галвес отговори, че се допуска, че 80% от жителите на столицата се усещат несигурни и че убийствата са се нараснали с 22%.

Шейнбаум, която прекара огромна част от времето си, говорейки за достиженията на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, сподели, че актуалната администрация е наложила " нулева безотговорност " за закононарушения.

Но изказването на Шейнбаум контрастира с данни от самостоятелни организации, които учат въпроса за безнаказаността в Мексико. През 2022 година да вземем за пример единствено 4% от над 2 милиона наказателни следствия, стартирани от Главната прокуратура, са завършили в съда, съгласно отчет на México Evalúa, център за разбор на публичната политика, оповестен през октомври.

Според центъра, който документира изостаналостта на наказателноправната система в Мексико от 2017 година насам, безнаказаността е достигнала приблизително равнище от над 90%, което значи, че сегашната правоприлагаща система позволява единствено 10 от всеки 100 закононарушения.

Галвес упрекна държавното управление, че предава " страната на проведената престъпност ".

Но Шейнбаум, която води в социологическите изследвания, избра да не дава отговор на тази и други по-лични офанзиви, отправени от главния й противник.

Нито един от претендентите не даде детайлности за това по какъв начин ще извърши всички свои оферти.

Финалният спор нямаше аудитория, за разлика от първите два дебата. Освен това липсваше частта " лице в лице ", която в началото беше препоръчана от организационния комитет и би осигурила по-пряк и може би борбен продан сред претендентите. Той беше анулиран заради хипотетичен напън от трите президентски акции, заяви мексиканската преса.
 8 убити при пукотевица в Мексико сити
8 убити при пукотевица в Мексико сити

Правителството на щата Морелос, който граничи с Мексико Сити, заяви, че нападението е осъществено късно в събота

Припомняме, че дни по-рано стана ясно, че от септември насам в Мексико са убити минимум 28 претенденти за изборни политически постове.

Картели, банди или групировки се пробват да " наложат претенденти " на изборите.

В неделя девет души бяха убити при две набези против претенденти на локалните избори на 2 юни в Чиапас, в южната част на Мексико.

Според прокуратурата този район е новата цел за проведената престъпност.

Един от двамата претенденти е бил ранен при нападенията, осъществени в събота вечерта във Вила Корзо и Мапастепек, се споделя в известието на прокуратурата.

Първоначално прокуратурата заяви за три смъртни случая във Вила Корзо , след което удостовери, че един ранен е умрял в болница.

В Мапастепек са починали петима души . Обхванат от насилието на проведената престъпност, Чиапас от няколко дни живее в ритъма на нападенията против претенденти в общинските избори.

На 2 юни Мексико се приготвя за провеждането на най-големите избори в историята си: президентски избори, избори за конгресмени и сенатори, губернатори на 32 щата и голям брой локални избори. Общо над 20 000 мандата ще бъдат разпределени сред гласоподавателите.

С наближаването на гласуването в Мексико се усилват политическите убийства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР