Главният архитект на София - арх. Здравко Здравков - е

...
Главният архитект на София - арх. Здравко Здравков - е
Коментари Харесай

Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният проектант на София - арх. Здравко Здравков - е подал оставка през днешния ден. Това разгласи кметът на града Васил Терзиев в обществените мрежи.

" Благодаря му за времето, което е посветил на София ", отбелязва Терзиев, откакто удостовери, че е приел оставката.

В понеделник ще бъде назначен краткотрайно изпълняващ длъжността, а дружно с това стартира подготовка за конкурс за позицията, добави столичният кмет.

" Надявам се, че тази позиция ще провокира и въодушеви доста експерти и визионери и ще бъде определен най-хубавият предстоящ основен проектант на София. Ще се обърнем самодейно към всички професионални общности за оферти, с цел да намерим най-подходящата кандидатура ", написа още Терзиев.

Арх. Здравко Здравков зае поста през 2016 година, откакто завоюва конкурс. Създател на бюро " Свадра -04 ", Здравков имаше опит и като основен проектант на община Червен бряг, преди да се реалокира и да заживее в София десетилетие по-рано.

Здравков завоюва състезанието с концепцията си за развиване на столицата - " София - зелен град " - с повече зелени площи, велоалеи и по-голям дял на публичния превоз за сметка на колите. Сред целите му бяха общи правила за строителство и облагородяване на всички региони.

Той работи добре с предходната администрация на общината в лицето на Йорданка Фандъкова (ГЕРБ). През 2018 година отвод да извърши решение на Върховен административен съд за издаване на позволение за градеж на 150-метров небостъргач докара до малко следствие за закононарушение от основната прокуратура, само че то бързо бе прекъснато.

През 2019 година Здравков призна, че е бил притискан от притежателите на строителна компания " Артекс ", намесена в серия кавги през годините, въпреки че отхвърли да покаже заплашителните СМС-и пред медиите.

През 2022 година от " Демократична България " желаеха оставката на Здравков поради открити неприятни практики, " всеобщо и голословно закъснение " в периодите по преписките в ръководеното от него направление „ Архитектура и градоустройство ". Затова остана тайнственост за какво кметът Васил Терзиев го остави на поста.

Наскоро във връзка проблема с възобновяване на Войнишкия монумент в центъра на София, арх. Здравков съобщи, че споделя мнението на сътрудниците си от архитектурните организации за това, че паметникът не може да се възвърне в същия тип пред НДК. Но косвено призна, че при следващия извършен конкурс, не е споделил запасите си за триумфа на състезанието пред кмета. В последна сметка след доста остри рецензии от ГЕРБ-СДС и други групи в СОС, се наложи Терзиев да отдръпна заповедта си за прекъсването на плана.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР