Съединените щати заявиха в понеделник, че са получили искане за

...
Съединените щати заявиха в понеделник, че са получили искане за
Коментари Харесай

САЩ получили молба от Иран да издирват хеликоптера на Раиси

Съединените щати обявиха в понеделник, че са получили искане за помощ, но  основно заради логистични аргументи, не са се отзовали на апела на Иран. Помощта е била поискана  след злополуката, оповестява " Ройтерс ".

Рядкото искане от Иран, който преглежда Съединените щати и Израел като свои съществени съперници, беше разкрито от Държавния департамент на брифинг.

" Бяхме помолени за помощ от иранското държавно управление. Дадохме ясно да се разбере, че ще предложим помощ, както бихме създали в отговор на всяко искане от непознато държавно управление в сходна обстановка, сподели представителят Матю Милър пред кореспонденти. В последна сметка, значително заради логистични аргументи, не успяхме да предоставим тази помощ ", сподели Милър, без да дава детайлности.
 Вицепрезидентът на Иран удостовери гибелта на Ибрахим Раиси Обновена
Вицепрезидентът на Иран удостовери гибелта на Ибрахим Раиси

Президентският хеликоптер бил изцяло изгорен

Овъглените остатъци от хеликоптера, който се разруши в неделя, превозвайки Раиси, външния министър Хосейн Амирабдолахян и шестима други пасажери и екипаж  през нощта в изискванията на вихрушка.

Иран към момента не е дал публична информация за повода за злополуката на творби в Съединени американски щати хеликоптер Bell 212 в планини покрай границата с Азербайджан.

Запитан дали е угрижен, че Техеран може да упрекна Вашингтон, министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин сподели: " Съединените щати нямаха никаква роля в тази злополука ".

" Не мога да злоупотребявам каква може да е била повода ", добави той.

Случилото се политически, обществени и стопански рецесии. Духовните водачи на Иран са подложени на интернационален напън поради оспорваната нуклеарна стратегия на Техеран и задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната в Украйна.

Все отново Остин омаловажи опасенията на Съединени американски щати, че злополуката може да има непосредствени последствия за сигурността в Близкия изток.

" Не виждам безусловно някакво по-широко, районно влияние върху сигурността на този стадий ", сподели той.

 Съединени американски щати деликатно наблюдават Иран
Съединени американски щати деликатно наблюдават Иран

Белият дом чака изказването на Техеран, с цел да реагира

" В резултат на това бих очаквал един нерешителен, реактивен Иран, който може да е по-склонен към риск в кратковременен проект, само че парадоксално по-опасен, в случай че се възприема в отбранителна позиция ", сподели Малоуни.

Мохамад Мохбер, 68-годишен,

Върховният водач на Иран Али Хаменей разгласи петдневен обществен печал за гибелта на президента Ебрахим Раиси и удостовери назначението на първия вицепрезидент Мохамад Мохбер за краткотраен президент.

Мохбер е част от тричленен съвет , дружно с ръководителя на Народното събрание и водача на правосъдната власт, който ще провежда нови президентски избори в границите на 50 дни след гибелта на президента.

Правителството на Иран назначи заместник-министъра на външните работи Али Багери Кани за изпълняващ длъжността министър на външните работи след гибелта на Хосейн Амирабдолахян, който се намираше в хеликоптера, с който почина Раиси.

" Гардиън ": Предизвикателствата пред Иран

Решаващата роля има висшият водач, а не президентът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР