Рядкото искане от страна на Иран, който смята, че САЩ

...
Рядкото искане от страна на Иран, който смята, че САЩ
Коментари Харесай

САЩ не били в състояние да предоставят помощ на Иран за катастрофата заради логистиката

Рядкото искане от страна на Иран, който счита, че Съединени американски щати и Израел за свои съществени съперници, беше оповестено от Държавния департамент на брифинг.

" Бяхме помолени за помощ от иранското държавно управление. Ние ясно им декларирахме, че бихме предложили помощ, както бихме сторили в отговор на всяка молба от страна на задгранично държавно управление в сходна обстановка ", съобщи представителят Матю Милър пред кореспонденти.

" В последна сметка, основно по логистични аргументи, не успяхме да предоставим тази помощ ", сподели Милър, без да прецизира.

Твърдолинейният президент на Иран Ебрахим Раиси, считан за евентуален правоприемник на висшия водач аятолах Али Хаменей, почина, откакто неговият хеликоптер се разруши при неприятно време в планините покрай границата с Азербайджан.

Овъглените остатъци на хеликоптера, който се е разрушил оня ден и с който са пътували Раиси, външният министър Хосейн Амирабдолахиан и още шестима пасажери и членове на екипажа, бяха открити през вчерашния ден заран след траяло цяла нощ търсене при тежки метеорологични условия.

Върховният ирански водач Али Хаменей, който има висшата власт и има последната дума във връзка с външната политика и нуклеарната стратегия на Иран, съобщи, че първият вицепрезидент Мохамад Мохбер ще поеме поста на краткотраен президент, заяви формалната осведомителна организация ИРНА.

" Обявявам петдневен държавен печал и сервирам съболезнованията си на скъпия ирански народ ", се споделя в изказване на Хаменей. Мохбер, както и Раиси, е считан за непосредствен до Хаменей.

Катастрофата се случва в миг на възходящо неодобрение в Иран по отношение на редица политически, обществени и стопански рецесии. Управляващите страната духовници са изправени пред напън от страна на интернационалната общественост поради противоречивата нуклеарна стратегия на Техеран и задълбочаването на военните му връзки с Русия по време на войната в Украйна.

Откакто съдружникът на Иран " Хамас " атакува Израел на 7 октомври, предизвиквайки израелската ответна атака в Газа, в целия Близък изток избухнаха спорове, в които вземат участие групировки, свързани с Иран.

Дългогодишната " война в сянка " сред Иран и Израел стана открита предишния месец с замяна на удари с дронове и ракети. Израелски представител, поискал анонимност, съобщи пред Ройтерс, че Израел не е забъркан в злополуката.

Съгласно конституцията на Ислямската република нови президентски избори би трябвало да се проведат в границите на 50 дни.

Всеки претендент би трябвало първо да бъде тестван от Съвета на пазителите - твърдолинейна надзорна институция, която постоянно е дисквалифицирала даже видни консервативни и умерени държавници, което значи, че цялостната тенденция на иранската политика надали ще се промени, отбелязва Ройтерс.

Привърженици на държавното управление се събраха в джамиите и на площадите, с цел да се помолят за Раиси, само че множеството магазини останаха отворени и управляващите не поставиха особени старания да пресечен елементарния живот, заяви Ройтерс.

" Той беше работлив президент. Наследството му ще пребъде, до момента в който сме живи ", споделя Мохамед Хосейн Зараби, 28-годишен член на доброволната религиозна милиция " Басидж " в свещения шиитски град Кум.

Но други иранци не демонстрираха особена тъга.

" На кого му пука. Един твърдолинеен политик умира, различен поема властта и нещастието ни продължава ", споделя 47-годишният Реза, притежател на магазин в централния необитаем град Язд, който не оповестява цялостното си име, опасявайки се от репресии. " Твърде заети сме с стопански и обществени проблеми, с цел да се тревожим за сходни вести ", добави той.

Кадри от иранската държавна телевизия демонстрираха парчета, разпръснати по обхванат в мъгла скат, а обособени фотоси от ИРНА демонстрираха чиновници на Червения полумесец, които носят покрито тяло на носилка. Всички, които са били на борда на хеликоптера, са починали, съобщи по-рано пред Ройтерс почитан ирански чиновник.

Заместник-министърът на външните работи Али Багери Кани е назначен за изпълняващ длъжността министър на външните работи след гибелта на Амирабдолахиан, заяви ИРНА.

Държавните медии оповестиха, че фотоси от мястото на случая демонстрират, че хеликоптерът " Бел 212 ", създаден в Съединени американски щати, се е забил в планински връх, само че към този момент няма публични данни за повода за злополуката. Сред починалите са също губернаторът на провинция Източен Азербайджан и почитан имам от град Табриз.

Иран беше главен покупател на хеликоптери " Бел " по времето на подкрепяния от Съединени американски щати шах преди Ислямската гражданска война от 1979 година, макар че точният генезис на разрушилия се аероплан не е явен. Заради наложените от десетилетия наказания Иран не може да се доставя с елементи или да модернизира летателните си апарати.

Хеликоптерът е паднал в региона на Варзекан, северно от Табриз, до момента в който Раиси се е прибирал от публично посещаване на границата с Азербайджан, в северозападната част на Иран, за откриването на язовира " Киз-Каласи " - взаимен план.

Откакто встъпи в служба, 63-годишният Раиси подреди стягане на законите за морала, управлява кърваво потушаване на антиправителствените митинги и оказва мощен напън в нуклеарните договаряния със международните сили.

В двойната политическа система на Иран, разграничена сред духовенството и държавното управление, 85-годишният наставник на Раиси - Хаменей, висш водач от 1989 година насам, е този, който има право да взема решения по всички значими политики.

Победата на Раиси на прецизно следените избори през 2021 година сложи всички клонове на властта в ръцете на хардлайнерите след осем години, през които президентският пост се заемаше от прагматика Хасан Рохани и беше подписана нуклеарна договорка със международните сили, в това число Вашингтон.

Възможно е обаче престижът на Раиси да е бил подкопан от всеобщите митинги против ръководството на духовенството след гибелта на 22-годишната кюрдка Махса Амини в ареста на моралната полиция, както и от неуспеха да даде подтик на стопанската система на Иран, скована от западните наказания.

Въпреки че в непрозрачната иранска политика Раиси, шиитски свещеник от междинен сан, нищо не е предрешено, той беше считан за водещ претендент за правоприемник на Хаменей.

" В момента няма различен претендент с сходна платформа и по тази причина президентските избори в Иран, без значение от техния процес, ще бъдат първият решителен фактор за това какво ще последва ", сподели Вали Насър, учител по близкоизточни проучвания и интернационалните връзки в университета " Джонс Хопкинс ".

Съболезнователни послания заваляха от съседите и съдружниците на Иран в района, в това число от водачите на Саудитска Арабия, Сирия, Египет, Обединените арабски емирства, Катар, Йордания, Ирак и Пакистан.

Руският президент Владимир Путин назова Раиси " същински другар на Русия ". От Кремъл оповестиха, че той е разговарял с Мохбер по телефона и двамата са подчертали " общите си планове да продължат да укрепват руско-иранското съдействие ".

Индийският министър-председател Нарендра Моди съобщи, че е " мощно шокиран и тъжен ".

Съединени американски щати показаха съболезнованията си в изказване на Държавния департамент. " Потвърждаваме поддръжката си за иранския народ и битката му за човешки права и съществени свободи ", се споделя още в известието.

Подкрепяната от Иран формация " Хамас ", която се бори с израелските сили в Газа с поддръжката на Техеран, излезе с изказване, в което изрази състрадание към иранския народ за " тази голяма загуба ".

Подкрепяната от Иран ливанска формация " Хизбула " и бунтовниците хуси в Йемен също направиха изказвания, в които възхвалиха Раиси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР