Руските сили разполагат с ограничени сили в Сумско направление, но

...
Руските сили разполагат с ограничени сили в Сумско направление, но
Коментари Харесай

ISW: Русия постига успехи на фронта и с ограничени сили

Руските сили разполагат с лимитирани сили в Сумско направление, само че даже и по този начин ще могат да реализират евентуалния мечтан резултат от фиксиране на украинските сили в интернационалната гранична зона. Това съобщи заместник-командирът на украинска бригада, настояща в северната част на Харковска област.

Това се показва в анализa на Института за проучване на войната (ISW).

Украинският боен наблюдаващ Константин Машовец съобщи на 20 май, че съветската група в Курска област се състои от 9000-10 000 души персонален състав.

Тя включва  до три малочислени мотострелкови полка (на всеки липсва един до два батальона); осем мотострелкови, танкови и пехотни батальона; и един въздушнодесантен батальон, всички предислоцирани от разнообразни елементи, формирования и военни окръзи; и минимум два щурмови отряда в ешелона на усилена рота или малоброен батальон.

ISW продължава да прави оценка, че даже лимитираната съветска интензивност в други региони на интернационалната граница под прага на съветските настъпателни интервенции може да има резултат, до момента в който Русия заплашва с навлизане  в други гранични региони оттатък северната Харковска област.
 Над 1000 души евакуирани от украинската Сумска област за 3 дни
Над 1000 души евакуирани от украинската Сумска област за 3 дни

Докато се водят тежки боеве

Представители на Кремъл показаха своите съболезнования на висши ирански чиновници след известието за гибелта на иранския президент на 20 май. Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователно писмо до висшия водач на Иран Али Хаменей, в което назова Раиси " същински другар на Русия ".

Путин организира телефонен диалог с краткотрайния президент на Иран Мохамад Мохбер . Руското министерство на външните работи (МВнР) заяви, че двамата са разискали желанието си за по-нататъшно подсилване на руско-иранските връзки.

Руският външен министър Сергей Лавров назова Раиси и Абдолахян " същински другари ", които са " скъпи " за укрепването на руско-иранското съдействие. Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу съобщи, че Русия е подготвена да помогне в следствието на аргументите за злополуката на хеликоптера.

На 19 май Путин инструктира ръководителя на съветското министерство на изключителните обстановки Александър Куренков да изпрати експерти и съоръжение в Иран.
 Путин акцентира мощните връзки с Иран в диалог с новия краткотраен президент
Путин акцентира мощните връзки с Иран в диалог с новия краткотраен президент

Сергей Шойгу сподели, че Москва може да помогне на Иран в следствието на злополуката

Путин уволни съветския заместник-министър на защитата генерал-полковник Юрий Садовенко на 20 май, като го размени с някогашния заместник-министър на стопанската система и сегашен инспектор на Сметната палата на Съвета на федерацията Олег Савелиев. Садовенко заемаше поста си в съветското Министерство на защитата (МО) от януари 2013 година и съветски вътрешен източник спекулира, че може да стане обвинен по наказателно дело за нарушение на антикорупционните закони.

Вътрешният източник добави, че някои спомагателни съветски заместник-министри на защитата, които са работили в тясно съдействие. Руски блогъри означиха, че назначението на Савелиев е в сходство с желанието на Кремъл да усъвършенства военновременната стопанска система. Той има богат опит в стопанската система и опит в надзора на одитите на защитата, националната сигурност и правоприлагащите действия.

Блогърът добави, че неотдавна назначеният министър на защитата на Русия в съветското МО. Путин евентуално прави опит да в профил съдружниците на Шойгу в съветското МО и да назначи стопански съветници в организацията, с цел да усъвършенства военновременната стопанска система.
 Руският заместник-министър на защитата апелира ареста си за корупция
Руският заместник-министър на защитата апелира ареста си за корупция

На 8 май съдът ще гледа жалбата му

Путин също уволни съветника Александра Левицкая на 20 май, само че повода не е ясна. Левицкая е президентски консултант от август 2013 година Преди това е била заместник-министър на опазването на здравето и общественото развиване от 2007 година до 2012 година и първи заместник-началник на кабинета на съветското държавно управление през 2012 година

Путин назначи няколко помощници за президентски съветници  на 14 май като част от измененията в управлението на президентската администрация.

Министърът на защитата на Съединени американски щати на предоставени от Съединени американски щати оръжия при удари против военни цели в Русия след среща на Контактната група по защитата на Украйна (известна също като Формат " Рамщайн " ) на 20 май. Съединени американски щати чакат, че Украйна ще " продължи да употребява оръжията против цели в Украйна ". Остин незадълбочено означи, че " въздушната динамичност е малко по-различна ", само че съобщи, че няма да спекулира повече .

ISW продължава да прави оценка, че американските и други западни ограничавания върху способността на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия са дали опция за удари против украински позиции и селища. Тези политики на Съединени американски щати и Запада съществено компрометират способността на Украйна да се пази против актуалните съветски настъпателни интервенции в северната част на Харковска област или всяка област по интернационалната граница, където съветските сили могат да изберат да организират настъпателни интервенции в бъдеще.
 Украйна оповестява за две съветски офанзиви в Харковска област
Украйна оповестява за две съветски офанзиви в Харковска област

Според отчета и двете са били отбити

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън неотдавна разгласи, че украинските сили кралство, с цел да нанасят удари по цели на съветска територия, а други европейски страни може да обмислят унищожаване на сходни ограничавания.

Председателят на комисията по външни работи на френското Национално заседание Жан-Луи сили да употребяват предоставени от Франция оръжия, с цел да нанасят удари по военни цели в Русия и означи, че " правото на самоотбрана изключва правото да се пази територия на агресора ". Бурланж съобщи, че премахването на настоящето ограничаване не е въпрос на интервенция на Запада в интервенциите, а би " премахнало едно безпричинно табу ".
 Естония одобри закон за потреблението на съветски активи в поддръжка на Украйна
Естония одобри закон за потреблението на съветски активи в поддръжка на Украйна

Към края на 2023 година в Естония са замразени съветски активи на стойност 34,5 милиона евро.

Премиерът на Естония Кая Калас съобщи, че някои страни към този момент са изпратили личен състав за образование на украински бойци " на място ". Държавите не се прецизират, само че евентуално са членки на НАТО.

Калас съобщи пред Financial Times (FT) на 19 май, че някои страни са изпратили личен състав за образование на украински бойци " в рискова зона " по време на войната и съобщи, че страните от НАТО не би трябвало да се опасяват от ескалация. Изявлението на Калас е последното от поредност мнения сред високопоставени естонски чиновници за това дали Естония възнамерява да изпрати собствен личен състав за осъществяване на небойни поддържащи функции в дълбоките тилови зони в Украйна.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев разшири известната съветска осведомителна интервенция . Той даде дълго изявление за ТАСС на Кремъл на 20 май, в което също по този начин задълбочи осведомителната интервенция, като я обвърза с други риторични линии на Кремъл.
 За Русия Зеленски към този момент не е законен президент на Украйна
За Русия Зеленски към този момент не е законен президент на Украйна

Пълномощията му изтичат на 20 май, съобщи непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя

Други съветски публични лица и ултранационалистически блогъри също направиха сходни изказвания на 20 май, че Зеленски в този момент " нелегално " заема поста.

Медведев евентуално преднамерено е дал изказването навръх 20 май, когато актуалният президентски мандат на Зеленски щеше да завърши, в случай че Украйна беше провела президентски избори през март 2024 година Украинската конституция разрешава отсрочване на избори и настоящ президент може да служи , откакто избран завършек на мандата му при военно състояние. Решението на Зеленски да не организира избори по време на война е изцяло в сходство с конституцията на Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР