Новини И Събития


Стартира националната кампания за безплатни прегледи за туберкулоза във всички

Стартира националната кампания за безплатни прегледи за туберкулоза във всички ...

... издържа до 3 г. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5-10 минути. Най-чест източник на болестта са болните хора от туберкулоза, които отделят туберкулозните бактерии с храчките. Друг път на заразяване е от болни от туберкулоза животни (главно едър рогат добитък) и техните продукти.


Източник: УМБАЛ Бургас Безплатни профилактични прегледи с нов съдов доплер

Източник: УМБАЛ Бургас Безплатни профилактични прегледи с нов съдов доплер ...

... след като симптомите бъдат правилно разпознати. Слабост или изтръпване в левите или десните крайници - едновременно в ръка и крак вляво или вдясно; Изкривяване на лицето; Нарушение в говора – трудноразбираема или нелогична мисъл; Гълтателни нарушения, Силен световъртеж, придружен от гадене и повръщане; Силно главоболие, неповлияващо се от стандартните аналгетици.


Източник: УМБАЛСМ

Източник: УМБАЛСМ "Пирогов" Пет града в страната ще посрещнат лекарите ...

... ще поемат и раннодиагностицираните случаи, които изискват висококвалифицирана помощ и диагностика, както и проследяването им. В дългосрочен план Национална програма „Детско здраве-Пирогов“ има за цел създаването на регионални центрове, които да осъществяват комуникациите между лечебните заведения, провеждащи прегледите. И обратна връзка между специалистите, които участват в тях и общопрактикуващите лекари.Източник: Bulgaria ON AIR Болки в гърлото, суха, не продуктивна

Източник: Bulgaria ON AIR Болки в гърлото, суха, не продуктивна ...

... нищожна. Други важни условия за да останем здрави са разнообразната храна и да не се прекалява с хранителни добавки и имуномодулатори“. Най-големият проблем в грипния сезон си остават затворените помещения и липсата на проветряване. „Ако в детските градини децата прекарват повечето време навън, заразените ще са много по-малко“, допълни специалистът.


Източник: V+O Communication Най-бързата българска спринтьорка Ивет Лалова помогна на

Източник: V+O Communication Най-бързата българска спринтьорка Ивет Лалова помогна на ...

... не са диагностицирани. Затова призовавам децата и възрастните да спортуват редовно и да се изследват всяка година за диабет. Не забравяте, че дори само всекидневната 30-минутна пешеходна разходка намалява риска от появата на диабет тип 2 с 35-40 %.“, допълни спортистката. 14 ноември е Световния ден за борба с диабета.


Източник: Bulgaria ON AIR Пациентите ще спечелят най-много ако сами

Източник: Bulgaria ON AIR Пациентите ще спечелят най-много ако сами ...

... въпроси след себе си: каква е позицията на застрахователите и стартирали ли са вече разговорите с тях, какво се случва с пациентите, които по презумция осигурява държавата (деца, пенсионери, военни, полиция и др.), какви са рисковете при пълната демонополизация на здравната каса и възможен ли е такъв вариант на практика?Източник: IStock С модерни учебни бази и иновативни методи за

Източник: IStock С модерни учебни бази и иновативни методи за ...

... е сред водещите учебни заведения у нас. Модерните учебни бази за предклинична и клинична подготовка, високотехнологичното интерактивно обучение и възможностите за спорт, култура и развлечения правят университета притегателна за хиляди кандидати от цял свят. Голям акцент се поставя върху иновациите и внедряването на информационните и комуникационните технологии в учебния процес.


Компанията Zhejiang Tianyu вече няма право да произвежда активното вещество

Компанията Zhejiang Tianyu вече няма право да произвежда активното вещество ...

... съответните мерки в своите държави и всички предприети мерки, в това число и блокирането на партиди лекарства с валсартан са превантивни. Проучването на EMA за валсартана във връзка с NDMA продължава и Агенцията работи в тясно сътрудничество с EDQM, международните партньори и националните органи в ЕС, отбелязват още от там.


Източник: Архив Puls.bg Остра е необходимостта от законодателно уреждане на

Източник: Архив Puls.bg Остра е необходимостта от законодателно уреждане на ...

... проблеми, негативните последици за обществото и цялата здравна система ще се задълбочават. Според съсловната организация на здравния сектор е необходима реформа, която да гарантира извършването на качествени здравни грижи в извънболничната помощ от професионалисти в съответствие с всички изисквания на компетентните здравни институции и на професионалните стандарти на съсловната организация.


Медицинският университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна е партньор

Медицинският университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна е партньор ...

... права на интелектуална собственост за своите разработки. Финансирането на проекта е в размер на близо 24 млн. лв. и се предоставя по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейския регионален фонд заедно с малка част национално съфинансиране. Планираните дейности трябва да приключат до 31 декември 2023 г.


Източник: Архив Проф. Асена Стоименова се оттегля от поста изпълнителен

Източник: Архив Проф. Асена Стоименова се оттегля от поста изпълнителен ...

... Централната комисия по Етика на Българския фармацевтичен съюз. По образование е магистър-фармацевт, получено в софийския медицински университет. Притежава и втора специалност по обществено здраве и здравен мениджмънт към Факултета по обществено здраве на същия висш интитут. Новият изпълнителен директор на ИАЛ ще заеме поста си от този петък, 17 август.В закритите обществени места и някои открити обществени места заедно

В закритите обществени места и някои открити обществени места заедно ...

... регионалните здравни инспекции (РЗИ). Здравното министерство предлага и изменение в Закона за закрила на детето, като в него се въведе забрана за предлагането и продажбата на деца освен на алкохолни напитки и тютюневи изделия, също така и на изделия, свързани с тютюневите, като в тази категория се включват и наргилетата.


Вероятно сте научили от медиите за последните 2 седмици за

Вероятно сте научили от медиите за последните 2 седмици за ...

... може да го направи днес, понеделник, 6 август, между 17 и 19 часа в зала „Проф. Емил Таков" (рапортна зала на травматологичния комплекс), 2-ри етаж в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Необходимо е да се носи документ за самоличност. Дарете кръв, спасете живот! Доброто в нужда се помни за цял живот!


Източник: МЗ В най-голямата акушеро-гинекологична болница у нас – столичната

Източник: МЗ В най-голямата акушеро-гинекологична болница у нас – столичната ...

... и изцяло обновеният Медицински център, който е на разположение на пациенти от цялата страна. Очаква се през октомври с капиталови средства, отпуснати от Министерството на здравеопазването да започнат ремонтът и обновяването с нова апаратура и на Първа гинекологична клиника, която е основна база за лечение на онкогинекологични заболявания у нас.


Допълнителна сума от 400 000 лв. ще изразходва Националната здравноосигурителна

Допълнителна сума от 400 000 лв. ще изразходва Националната здравноосигурителна ...

... на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Братан Шукеров“ - Смолян – с 200 000 лв., става ясно от решението на надзорниците. Увеличение ще получи УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора. За дейността си през юли тя ще разчита на 68,3 хил. лв. повече от определения си лимит.


Австралийски учени от университета „Едит Коуън“ - Edith Cowan University

Австралийски учени от университета „Едит Коуън“ - Edith Cowan University ...

... например сквамозни клетки и базално-клетъчен карцином. По нейни думи пациентите трябва да следят за увреждане на кожата в резултат на слънцето. Учените ще направят ново изследване в продължение на три години, за да затвърдят предположенията си и се надяват да имат тест, който клиниките ще могат да предлагат след това.Източник: WHO Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита.

Източник: WHO Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. ...

... рисков секс, употребяващите наркотични средства, хората с татуировки и пиърсинг, пациентите с голям брой хирургични операции, инвазивни процедури и зъбни хирургични манипулации и др. Не бива да се подценява и опасността от хепатит А - „болестта на мръсните ръце“, при която единствената ефективна профилактика си остава добрата хигиена, припомнят специалисти.


Проект за нова наредба на Министерството на здравеопазването въвежда строги

Проект за нова наредба на Министерството на здравеопазването въвежда строги ...

... ведомство уточняват, че се очаква да бъде разработено подробно ръководство, което ще подпомогне дейността на обществените перални. Предвиждат се и периодични медицински прегледи на работещите в тях. Обществените перални ще разполагат с едногодишен срок, в който да приведат устройството, оборудването и организацията на работата си в съответствие с новите изисквания.


До една година отделенията, клиниките и центровете по образна диагностика

До една година отделенията, клиниките и центровете по образна диагностика ...

... населено място или в чужбина. Също така предвижданията са, че образните изследвания вече ще бъдат с много по-високо качество. В същото време, поради възможността те да бъдат архивирани и разархивирани при необходимост, вече няма да се налага да бъдат повтаряни, каквито случаи в момента има и те не са рядкост.


Здравното министерство вече няколко месеца е в невъзможност да проведе

Здравното министерство вече няколко месеца е в невъзможност да проведе ...

... а още 78 - със задвижване 4х4. Останалите 95 линейки пък следва да са оборудвани за интензивно лечение при пациенти в особено тежко състояние. Според запознати постоянното отлагане на тръжната процедура и забавянето на цялостния процес по доставката на линейките изправя страната ни пред опасността да загуби значителни финансови средства.


Разходите за здравеопазване за тази година достигат почти 4 млрд.

Разходите за здравеопазване за тази година достигат почти 4 млрд. ...

... реализиране през годините, обещава преразход в здравната система, липса на прозрачност и недостъпност на медицинските услуги за българите. Затова говори невъзможността да се изведат водещи данни като брой на здравноосигурени и здравнонеосигурени към даден момент и невъзможност за провеждането на елементарен анализ, оттам и корекция на практикуваните методи в системата."До три месеца ще бъдат обявени стъпките, които ще предприема

"До три месеца ще бъдат обявени стъпките, които ще предприема ...

... смята,ченай-правилно би било тяхното лечение да бъде изведено вотделно финансирана национална програма. "Проблемът е, че в момента се лекуват последствията от това, че липсвапрофилактика за тях." Д-р Дечев заключи, че големият недостатък в контрола на разходваните средства в здравеопазването е, че НЗОК се занимава с дейности, за които няма компетентности.


Държавните болници не трябва да бъдат търговски дружества, техният търговски

Държавните болници не трябва да бъдат търговски дружества, техният търговски ...

... ангажимент за работа минимум 5 години. От партията смятат още, че държавата трябва да поеме финансирането на специализациите в чужбина в онези области на медицината, които имат най-висока обществена значимост, а така също и по специалности, в които у нас има недостиг срещу дългогодишен ангажимент за работа в държавните болници.


Министерският съвет одобри промени в Правилника за устройството и организацията

Министерският съвет одобри промени в Правилника за устройството и организацията ...

... Така направените промени ще допринесат за по-обективна проследимост на работата на органите на медицинската експертиза и за по-лесен контрол върху целия процес на медицинската експертиза. С промените хората с увреждания ще могат да разчитат на повишена прозрачност, обективност и яснота при извършването на медицинската оценка на ТНР/степента на увреждането им.


Безплатни профилактични прегледи на уши, нос, гърло ще се проведат

Безплатни профилактични прегледи на уши, нос, гърло ще се проведат ...

... засили имунната система. Хубаво е да се поддържа всекидневна хигиена на устната кухина и редовно да се вдишва чист въздух през носа, както и да се избягва консумацията на пикантни храни. За профилактика на сливиците и превенция от хроничен тонзилит, е препоръчително да се правят профилактични прегледи при специалисти УНГ.


Броят на необоснованите и лъжливите повиквания към „Спешна помощ“ е

Броят на необоснованите и лъжливите повиквания към „Спешна помощ“ е ...

... обаче е да има заплащане на определена сума съгласно единен за системата ценоразпис или такса. По този начин, смятат работещите в ЦСМП, ще се избегне натоварването на системата за спешна помощ с несвойствени дейности, ще бъде елиминирана възможността за дублирането на финансирането им със средства на НЗОК и държавния бюджет.През септември се очаква да бъде предложен нов здравен модел

През септември се очаква да бъде предложен нов здравен модел ...

... причина да се финансира каквото и да е за сметка данъците на гражданите. Като заключение Аркади Шарков обобщи, че не бива просто да се копира модел от чужда държава. Необходимо е да се изградисистема съгласно българските условия с основни принципи, които касаят пазарнатаикономика. Целият разговор можете да проследите във видеото


Безплатни прегледи на пациенти със сърдечносъдови проблеми, ще се проведат

Безплатни прегледи на пациенти със сърдечносъдови проблеми, ще се проведат ...

... тютюнопушене и алкохол. Значение оказват общото здравословно състояние, възрастта и начинът на живот на пациентите. За да се предпазим от сърдечносъдови инциденти през топлите месеци на годината, е необходима първична профилактика. Вследствие на факторите, които причиняват проблеми в областта на сърцето, е важно да се правят редовни прегледи при кардиолог.


Източник: Уни Хоспитал Диагнозата рак е съкрушителна, идва често неочаквано

Източник: Уни Хоспитал Диагнозата рак е съкрушителна, идва често неочаквано ...

... ще се проведат на 4 септември 2018 от 14,30 до 18,00 часа и на 5 септември 2018 от 9,30 до 14,00 часа, в Медицински център „Медик 1“, София, жилищна група „Южен парк“, бл. 124. За предварително записване на час позвънете на телефон 0889 40 72 25 или пишете на [email protected]


За първи път в столицата ще бъде организирана програма за

За първи път в столицата ще бъде организирана програма за ...

... От Столична община отчитат много добри резултати от приключилия скрининг за заболявания на белия дроб. Също така очакванията са за успешно приключване на първата по рода си скринингова програма за рак на простатната жлеза, в която от началото на годината бяха обхванати мъжете, работещи в системата на Столичния градски транспорт.


Източник: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда Ще посрещаме пациентите си

Източник: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда Ще посрещаме пациентите си ...

... и при двамата партньори. Ето защо успешното зачеване и износване на бременността често изисква мултидисциплинарни решения, включващи компетентност в различни сфери на медицината. В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда семействата могат да намерят всички необходими специалисти, ангажирани да ги подкрепят при зачеването, проследяване на бремеността, раждането и отглеждането на детето.


Във връзка блокирането на 62 партиди лекарства с валсартан за

Във връзка блокирането на 62 партиди лекарства с валсартан за ...

... на пациентите. Свързани статии.. Лекарства за високо кръвно спрени 0 Д-р Дечо Дечев - единствената кандидатура за управител на НЗОК 0 До края на септември - два модела за развитие на здравеопазването 0 Спокойствието както на пациентите, така и на лекарите ще бъде гарантирано от институцията, съобщават от здравната каса.


Потърсете съвет от лекуващия ви лекар или от фармацевт, ако

Потърсете съвет от лекуващия ви лекар или от фармацевт, ако ...

... и ще предприемат всички необходими действия за защита на общественото здраве. Агенцията публикува пълен списък на блокираните лекарства, както и списък на алтернативните медикаменти, разрешени за употреба у нас. Можете да се запознаете с тях от следните връзки: Блокирани лекарствени продукти ИАЛ Списък на аналогични терапевтични алтернативи в ПЛС ИАЛ


Тези дни една от най-големите областни болници у нас –

Тези дни една от най-големите областни болници у нас – ...

... са заложени в двата варианта за нов здравен модел, които министър Ананиев обеща да предложи. Може би новият управител на Националната здравноосигурителна каса също ще зададе друга, по-добра посока. Може би. И докато чакаме отговора можем единствено да се зарадваме на това, че в болниците ни все още има ток.


България е единствената европейска страна без закон, който регулира дейността

България е единствената европейска страна без закон, който регулира дейността ...

... на психолозите. В законопроекта са разписани подробно функциите на камарата. Съществен момент в него е текстът, според който Камарата на психолозите определя минимални тарифи за заплащане на психологическите услуги. Водеща при разглеждането на законопроекта ще бъде парламентарната Комисия по здравеопазването, в обсъжданията ще участва и Комисията по образованието и науката.


Парламентарната група на ГЕРБ, подкрепена от Обединени патриоти внесе кандидатурата

Парламентарната група на ГЕРБ, подкрепена от Обединени патриоти внесе кандидатурата ...

... кандидатурата в пленарна зала засега не е ясно, защото няма обявена дата за изслушване в ресорната комисия по здравеопазването. А това е стъпка, която задължително предшества парламентарния вот. Изходът от него засега изглежда предрешен – вероятността д-р Дечев да бъде 18-ият управител на НЗОК от създаването й е много голяма.


Университетскатаспециализирана болница за онкологични заболявания (УСБАЛО), намираща се в столичния

Университетскатаспециализирана болница за онкологични заболявания (УСБАЛО), намираща се в столичния ...

... след 12 юли в кабинет 13 във времето от 14.00-17.00 ч. Заради интереса към кампанията„Училище за пациенти“ на Раковата болница организира лекция на тема "Препоръчителен режим и начинна живот след операция при рак на дебелото черво“. Тя ще бъде изнесена отд-р Ева Диманова следващия вторник, 10 юли, от 14.00 ч.


Срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се водят 66 дела от

Срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се водят 66 дела от ...

... но... Но фактите показват друго – че има едни 16 милиона лева, които са похарчени за здраве и някой трябва да ги плати на тези, които са ги изразходвали – не за собствено удоволствие, а за здравноосигурените лица, които редовно плащат вноските си и очакват срещу тях качествена медицинска помощ.


С настъпването на летния сезон все повече българи се отправят

С настъпването на летния сезон все повече българи се отправят ...

... се обърнете към най-близката до вас. От болничното заведение са длъжни да ви издадат направление за постъпване по съответната клинична пътека. Това, което трябва да заплатите, е потребителската такса от 5,80 лв. за всеки ден престой в болничното заведение. Срокът на престоя в болницата не може да надвишава десет дена.


Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ стартира в Пловдив.

Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ стартира в Пловдив. ...

... (ПЕРИМЕД)“ е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Безвъзмездната финансова помощ по Проекта е на обща стойност 23 472 018,71 лева, от които 19 951 215,91 лв. европейско и 3 520 802,80 лв. национално съфинансиране.


Мандрите имат едномесечен срок, за да приведат дейността си в

Мандрите имат едномесечен срок, за да приведат дейността си в ...

... че ако изберем в магазина български млечен продукт, в състава му няма да има палмово или друго растително масло. А ако предпочетем имитиращ продукт, всички съставки, от които е произведен, ще бъдат описани и обозначени на етикета му, а той ще се съхранява в отделна витрина с ясно обозначен надпис.


Д-р Любомир Чипилски временно ще изпълнява длъжността „изпълнителен директор“ на

Д-р Любомир Чипилски временно ще изпълнява длъжността „изпълнителен директор“ на ...

... проверява Комисията за лечение в чужбина 0 Д-р Чипилски е работил по специалността си в различни лечебни заведения в страната. В периода 1994 - 2000 г. е главен асистент по неврология в столичната Университетската болница по неврология и психиатрия „Свети Наум“. Бил е „главен секретар“ на Изпълнителната агенция по лекарствата.


Софийският градски съд оправда д-р Илко Семерджиев, вицепремиер и здравен

Софийският градски съд оправда д-р Илко Семерджиев, вицепремиер и здравен ...

... атака, за да може доц. Асена Стоименова да запази едноличното си управление и контрол върху целия фармацевтичен сектор. Решението на съда поставя точка на спора, поне засега. "Очаквах това решение от самото начало. Днес катастрофира както г-жа Стоименова, така и прокуратурата", коментира на излизане от съдебната зала д-р Илко Семерджиев.


Министерството на здравеопазването (МЗ) излезе с официални препоръки във връзка

Министерството на здравеопазването (МЗ) излезе с официални препоръки във връзка ...

... се проявява с треска и кашлица) до тежка пневмония и сепсис. Възможно е да се проявят и възпаление на очити - конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, тежък енцефалит. По данни на Световна здравна организация (СЗО), към момента случаи на птичи грип са регистрирани сред птици в Африка, Европа и Азия.


Ромите много по-често отколкото хората от останалите етнически групи са

Ромите много по-често отколкото хората от останалите етнически групи са ...

... 117 общини на страната. За да бъде обаче тяхната дейност все така успешна, е необходимо Министерството на здравеопазването да насочи усилията си към създаването на отделна наредба, регламентираща статута и функциите на здравните медиатори, е мнението на неправителствения сектор, т.е. на организациите, които работят пряко на терен с ромското население.


Българите масово не познават здравните си права в чужбина, сочат

Българите масово не познават здравните си права в чужбина, сочат ...

... че сте предоставили своята европейска здравна карта. СОЛВИТ има координационен център и в България. След като подадете жалба, центърът трябва да потвърди или отхвърли вашия случай. Ако бъде потвърден, от центъра се свързват с администрацията на съответната държава- членка и се стреми към намиране на приемливо решение за двете страни.


„Общественото здраве е едно рентабилно предприятие“, обичат да казват ексипертите

„Общественото здраве е едно рентабилно предприятие“, обичат да казват ексипертите ...

... СЗО означава, че държавите трябва да се стремят към постигането на равен достъп до здравни услуги за различните социални групи. Какви са предимствата на този подход? Категоричният отговор на експертите е: Намаляването на неравенството в здравеопазването с 1% годишно увеличава годишния темп на растеж на брутния вътрешен продукт с 0,15%.


Изключително нисък е делът на профилактичните дейности, заплащани от Националната

Изключително нисък е делът на профилактичните дейности, заплащани от Националната ...

... бъдат запознати с предимствата на здравословното хранене и физическата активност. Сред полезните подходи експертите нареждат и скрининговите програми за рак на шийката на матката, както и на други разпространени видове рак – на гърдата при жените, на простатната жлеза – при мъжете, и на дебелото черво - при двата пола.


Източник: ББА С 212 на 180 гласа д-р Иван Маджаров

Източник: ББА С 212 на 180 гласа д-р Иван Маджаров ...

... е един от най-търсените специалисти по УНГ. Ръководи многопрофилната болница "Пълмед", бивш управител е на първомайската МБАЛ. Работил е още в МБАЛ "Пловдив". Завършил е пловдивския медицински университет, има магистратура по здравен мениджмънт. Доскоро д-р Иван Маджаров бе председател на обединението Българска болнична асоциация, като понастоящем остава заместник-председател на организацията.


За поредна шеста година се проведе националната конференция по „ХИВ/

За поредна шеста година се проведе националната конференция по „ХИВ/ ...

... 12-14 таблетки дневно, за разлика от новите терапии, които позволяват редуциране до 1-2 таблетки дневно. Често инфекцията с ХИВ се съчетава и с други инфекциозни заболявания – хепатит В, хепатит С, туберкулоза, някои паразитни заболявания, което от своя страна повишава с пъти риска от усложнения и смърт при тези пациенти.


Източник: Вяра Йовева, ВМА Началникът на ВМА бригаден генерал професор

Източник: Вяра Йовева, ВМА Началникът на ВМА бригаден генерал професор ...

... изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии. Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.


Усъвършенствана система за етикетиране на хранителния състав с цветово кодиране

Усъвършенствана система за етикетиране на хранителния състав с цветово кодиране ...

... Всяка компания в схемата може да комуникира отделно тестовете в избрани страни-членки на ЕС, както и да събере и сподели обратна връзка за приключване на тестовете в съответствие с конкурентното право на ЕС. Предвижда се новият ENL етикетът да се появи по рафтовете на магазините до края на 2018 г.


Източник: PR Care; на снимката Томов и д-р Цакова Забележителните

Източник: PR Care; на снимката Томов и д-р Цакова Забележителните ...

... и биофармацевтични производства, хранително-вкусова индустрия и контролните лаборатории. Изложбата „Вдъхновение и наука“ беше посветена на 350-годишнината на Мерк - най-старата фармацевтична и химична компания в света, която е в основата на много от научните открития, променили живота ни не само в областта на медицината, но и на науката като цяло.


Източник: МБАЛ

Източник: МБАЛ "Братан Шукеров" Нова апаратура за недоносени бебета получи ...

... на пациента – най-голямата награда за Ани 0 Лекари от Пирогов прегледаха над 160 деца в Смолян 0 Голям принос за закупуването на апаратурата за „Д-р Братан Шукеров“ имат най-вече учениците от Смолян, техните родители и приятели. Събраните пари от тазгодишната кампания ще отидат за Неонатологичното отделение в старозагорската болница.


Няколко кръводарителски акции ще се проведат до края на май

Няколко кръводарителски акции ще се проведат до края на май ...

... 65 години и кръводаряването не трябва да застрашава здравето му. Желаещите преминават специализиран преглед, чрез който се установява могат ли да станат кръводарителите. Мъжете могат да дадат кръв 5 пъти за една година, докато жените – 4 пъти. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца, препоръчват специалистите.


Пациентите, страдащи от ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи

Пациентите, страдащи от ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи ...

... доведе до реална опасност ХИВ позитивните да останат без медикаменти. В момента в България се въвеждат така наречените генерични лекарства - те ще спестят милиони на държавата. Наистина искам обществото да се запознае повече с болестта", коментира той пред Bulgaria ON AIR. Още от разговора може да видите във видеото:


Източник: Bloomberg TV Bulgaria Ако болниците са с дългове от

Източник: Bloomberg TV Bulgaria Ако болниците са с дългове от ...

... разходите за здравеопазване растат. Преди 15 години, те са били 8% от средното БВП, а сега са се качили на 10,5%, обясни икономистът. Той изтъкна, че причините за този ръст са най-различни, но основният проблем у нас е оптимизацията на дадения ресурс. Още от разговора може да видите във видеото:


Източник: УМБАЛСМ

Източник: УМБАЛСМ "Пирогов" Неврохирурзи от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ спасиха ...

... 0 Над 1 800 души в Пирогов по празниците 0 Междувременно, деца дариха ценна апаратура на Детската хирургия на УМБАЛСМ „Пирогов“ - съвременен нож за рязане на тъкани с генератор, който гарантира минимална травма и максимална сигурност по време на работата. Парите за апаратурата са събрани чрез продажба на мартеници.


Източник: Bulgaria ON AIR Деца дариха апаратура на Детската хирургия

Източник: Bulgaria ON AIR Деца дариха апаратура на Детската хирургия ...

... миналата година, същите деца дариха специален инструментариум на Детската хирургия на „Пирогов“. Този път кампанията им „Заедно в доброто“ е подкрепена и от благотворителна фондация. Малчуганите са категорични, че ще продължават да предават доброто и да помагат на болницата с каквото могат. Повече за дарението, може да видите във видеото:


Източник: ВМА Близо 300 души се възползваха от безплатните прегледи

Източник: ВМА Близо 300 души се възползваха от безплатните прегледи ...

... е придружено от симптоми, които може да бъдат забелязани от самия пациент, категорични са специалистите. По думите им, хората търсят съветите на лекаря едва, когато вече имат проблем. Много болести могат да се овладеят, ако бъдат диагностицирани навреме, преди да са довели до необратими промени в организма, категорични са специалистите.


Източник: Bulgaria ON AIR Преосмисляне на концепциите на болниците може

Източник: Bulgaria ON AIR Преосмисляне на концепциите на болниците може ...

... цените на медицинските изделия 0 Въпросната схема за източване на Националната здравноосигурителна каса и болниците бе открита след проверка на държавните и общински болници в страната. Тя бе възложена от Министерство на здравеопазването, съвместно с прокуратурата и Министерството на вътрешните работи. Още за новите разследвания за бестопанственост, вижте във видеото:


Източник: УМБАЛ

Източник: УМБАЛ "Александровска" Млад мъж от Бургас, загинал при инцидент, ...

... Трансплантираните се възстановяват в реанимацията на УМБАЛ „Александровска“, като състоянието им е стабилно. Черният дроб ще бъде трансплантиран в УБ „Лозенец“. Екипите на трите лечебни заведения са съпричастни към скръбта на семейството на починалия и благодарят за хуманното решение за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.


Всеки ден в България умира по 1 жена с рак

Всеки ден в България умира по 1 жена с рак ...

... съпрузи над 45, които все по-рядко правят секс. Те изпадат в комични ситуации и заедно с колегите си Елена Кънева, Стефан Стефанов, Десислава Стоянова и Теменуга Первазова, показват реалността в много български семейства. Спектакълът, който се игра в подкрепа на „10 минути само за теб“ е на режисьора Димитър Стоянов.


Кампанията „Здрави детски зъбки" ще се проведе за осми пореден

Кампанията „Здрави детски зъбки" ще се проведе за осми пореден ...

... продължава до 2-3 години след техния пробив. Веднага след пробива им те са много уязвими и ако не се спазва правилната орална хигиена, те много лесно се разрушават. Затова специалистите провеждат информационни кампании за родители, на които им разясняват техниките за миене на зъби и аксесоарите, които трябва да използват.


Източник: Bulgaria ON AIR Когато е взето решението за увеличение

Източник: Bulgaria ON AIR Когато е взето решението за увеличение ...

... вече готов списък от хора, да им кажем, че вече трябва 10 хил. лв. да платят“, каза тя и уточни, че тези пациенти нямат време за губене в търсене на средства за изделието. Още от разговора за жената, починала заради невъзможността да доплати за клапата, може да видите във видеото:


Източник: УМБАЛ Бургас Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха 4-месечно бебе

Източник: УМБАЛ Бургас Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха 4-месечно бебе ...

... години при 1500 оперирани е описан само 1 случай, в който детето е под 1 година. Смъртността при тези операции е 60% и сме щастливи, че дадохме всичко от себе си и детето е добре“, обясни д-р Евгений Бенчев. Бебето се възстановява нормално след операцията и предстои да бъде изписано.


Източник: АстраЗенека Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и

Източник: АстраЗенека Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и ...

... причина за неблагоприятна работа на белия дроб и сърцето. Следват фрактурите на бедрото, създаващи затруднения в придвижването, временна или трайна инвалидизация и повишават риска от смърт. Специалистите са категорични, че за превенцията на остеопорозата е необходима промяна в хранителните навици и подбор на храна, богата на белтък, калций, витамин D.


Източник: МУ-Варна Медицинският университет във Варна се сдоби с модерен

Източник: МУ-Варна Медицинският университет във Варна се сдоби с модерен ...

... болница на МУ-Варна 0 BBC с репортаж за МУ-Варна 0 Пирогов с уникална апаратура за най-малките пациенти 0 Катедрата по „Очни болести и зрителни науки“ към университета е единственото по рода си звено в България, което обучава всички специалисти в така наречената 3 О перспектива – медицински оптик, оптометрист, офталмолог.


Мнение на Д-р Луиза Ромеро Гарсия, Кординатор в център за

Мнение на Д-р Луиза Ромеро Гарсия, Кординатор в център за ...

... с нагряване, без горене. Предлагането на по-малко вредни алтернативи е мярка, която допълва дейностите за превенция на пропушването и детоксикация при спиране, която отговаря на съществуващи нужди, които не можем да пренебрегнем. Това е нова и различна възможност, която имаме и която подсилва ефекта от усилията за контрол на тютюнопушенето.


Източник: Българска асоциация по хемофилия Над 200 души се включиха

Източник: Българска асоциация по хемофилия Над 200 души се включиха ...

... но боледуват само момчетата. Има и придобити форми на хемофилия, характерни за двата пола, но те не са обект на днешната дискусия. Заболяването се проявява в много ранна детска възраст“, каза в интервю за Puls.bg проф. Жанет Грудева-Попова. Тя бе категорична, че има сериозен напредък в терапията на тези пациенти.