Държавните болници не трябва да бъдат търговски дружества, техният търговски

...
Държавните болници не трябва да бъдат търговски дружества, техният търговски
Коментари Харесай

БСП предлага: Болниците да не са търговски дружества, без ДДС върху лекарствата


Държавните лечебни заведения не би трябвало да бъдат търговски сдружения, техният търговски статут би трябвало да бъде отстранен, а тези частни лечебни заведения, които желаят да получават финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да се отпишат от Търговския указател. Това предложение бе направено на националната конференция на Българска социалистическа партия, на която бе признат плана на партията „ Визия за България “.

Според социалистите при в този момент настоящият модел на здравна система наклонността е по посока на цялостна комерсиализация с всички отрицателни последици за правилата на тъждество и взаимност, а финансовият резултат последователно става водещ аршин. По тази причина от левицата оферират комерсиалния статут на държавните лечебни заведения и да бъде сменен с кардинално нов статут, отговарящ на обществения темперамент, същина и устременост на опазването на здравето, а заплащането на медицинските действия с обществени финансови запаси да бъде по цени, избрани от страната.

Регионализацията е водещ принцип за социалистите, той дефинира

при образуването на цялостната икономическа, обществена и културна политика на страната, като това се отнася в цялостна степен и за

опазването на здравето и образованието. Ето за какво във „ Визия за България “ те

оферират във всеки район лечебните заведения да се сплотяват в единни структури – холдинги, в които да бъдат включени всички типове лечебни заведения в един район, като администрирането им също бъде концентрирано на районно равнище.

В плана се предлага още за здравнонеосигурените да има държавно обезпечен базов пакет от медицински услуги, заплащан с обществени средства.

Свързани публикации.. Д-р Дечо Дечев е новият шеф на НЗОК 0 Нормативни промени улесняват работата на ТЕЛК-комисиите 0 До края на септември - два модела за развиване на опазването на здравето 0

От Българска социалистическа партия ще упорстват пациентът да бъде подложен в центъра на системата и да бъде засилена финансовата отбрана за болните хора, като внезапно се понижат частните заплащания на хората. Социалистите считат, че би трябвало да бъде въведена диференцирана ставка на Данък добавена стойност върху лекарствените артикули и медицинските произведения. Според тях страната би трябвало годишно да дефинира цените на медикаментите от реимбурсния лист и медицински произведения както за лечебните заведения, по този начин и за аптеките. Това, съгласно левицата ще отстрани публичните поръчки за медикаменти и медицински произведения.

Във „ Визия за България “ Българска социалистическа партия дава израз и на концепцията си да бъде преразгледана автономията на медицинските ВУЗ-ове и научните звена за подчиняването им на държавната политика по повод здравето на нацията. Според социалистите безплатното образование би трябвало да бъде сменено с държавна стипендия за образование и/или специализация, с ангажимент за работа най-малко 5 години. От партията считат още, че

страната би трябвало да поеме финансирането на специализациите в чужбина в тези области на медицината, които имат най-висока социална значителност, а по този начин също и по специалности, в които у нас има дефицит против дълготраен ангажимент за работа в държавните лечебни заведения.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР