Медицинският университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна е партньор

...
Медицинският университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна е партньор
Коментари Харесай

Роботи и 3D технологии превземат Медицинския университет в морската ни столица


Медицинският университет "Проф. доктор Параскев Стоянов " - Варна е сътрудник в план за построяването на Център за подготвеност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минималноинвазивна хирургия.

Няколко са областите, в които студенти, специализанти, докторанти и клинични експерти ще получават нови познания в центъра: обща хирургия, гинекология, урология, ушно-носно-гърлени заболявания, ортопедия, патология, здравна генетика и други, допълват оттова.

Новият център ще бъде пример на сполучливо комбиниране сред високотехнологично съоръжение, новаторска организация на работа в синхрон сред няколко университета, лечебни заведения и теоретичен институт, модерни връзки и дейно съдействие с проучвателен организации от Европа и света.

Водещ в реализацията на плана е Медицинският университет в Плевен (МУ-Плевен), в партньорство с него ще работят варненският Медицински университет и Институтът по редовно инженерство и роботика към Българска академия на науките (ИСИР – БАН).

Асоциирани сътрудници в построяването на Центъра за подготвеност ще бъдат Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) „ Света Марина " - Варна; УМБАЛ "Д-р Георги Странски " – Плевен, Компанията за новаторски решения „ 5th Degree " и Florida Hospital Cancer Institute – Съединени американски щати.

От екипа, зает с създаването на визията за идващите години, плануват в новия център да бъдат построени няколко департамента - по персонализирана медицина, 3D медицина, минималноинвазивна хирургия и роботизирана хирургия. Всеки от тях ще работи със лична лаборатория.

Свързани публикации.. МУ-Варна се снабди с съвременен очен лазер 0 Научноизследователски институт се открива в МУ-Плевен 0 НЗОК към този момент ще заплаща за радиохирургия и роботизирана радиохирургия 0

Очакванията са резултатът от тази активност на центъра да се почувства бързо, тъй като съгласно прогнозите в него ще бъдат основани и ще се ползват диагностични панели за най-разпространените типове рак - на млечната жлеза, на яйчниците, на белия дроб и дебелото черво. Специалистите ще работят и над проблемите на най-често срещаните наследствени болести у нас, ще организират проучвания върху генетичните предразположения при българите. Практическата стойност на тези изследвания ще се изрази в по-добри благоприятни условия за предварителна защита на наследствените болести и репродуктивните проблеми на някои двойки.

Любопитна детайлност е, че в границите на плана ще бъде построен и Телемедицински център, който ще развива активност в няколко авангардни области - телехирургия, телепатология, телемедицина и 3D телестрация. Ползата от него за пациентите ще бъде извънредно огромна – те ще могат без закъснение да бъдат съветвани от разстояние със експерти от други водещи европейски и международни центрове. За младите специализиращи лекари тя ще бъде не по-малка – те ще могат да вземат участие в онлайн образования и да вземат участие пълноценно като част от интернационалните екипи за научни проучвания.

Триизмерното принтиране (3D) също ще бъде застъпено в набора от

действия, които се възнамеряват за новия център. Ще бъдат основани и патентовани, подобаващи за 3D принтиране самостоятелни протези, както и тъканни транспланти-модели на органи за осъществяване на образование по минималноинвазивна и робот-асистирана хирургия, дават обещание от екипа на плана.

Перспективата е новият център да си сътрудничи с бизнеса и да патентова своите артикули с цялостните права на интелектуална благосъстоятелност за своите разработки.

Финансирането на плана е в размер на близо 24 млн. лева и се дава по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ и Европейския районен фонд дружно с дребна част национално съфинансиране. Планираните действия би трябвало да приключат до 31 декември 2023 г.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР