Стартира националната кампания за безплатни прегледи за туберкулоза във всички

...
Стартира националната кампания за безплатни прегледи за туберкулоза във всички
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза


Стартира националната акция за безвъзмездни прегледи за туберкулоза във всички регионални градове в страната. От през днешния ден – 25 септември, до края на работната седмица (25 септември) водещи експерти в Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Плевен, Разград, Русе, Силитстра, Сливен, Смолян София, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен ще проведат огромен скрининг за риска от туберкулоза със профилирани анкети и съвещания, а на пациентите с потвърдени признаци ще бъдат направени спомагателни прегледи и проучвания.

При откриването на случаи на туберкулоза медцинските експерти навреме ще подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване на пациентите с цел да се прекъсне веригата за предаване на инфекцията.

Кампанията „ Седмица на отворените врати” на Министерство на здравеопазването се организира за трети път тази година. Инициативата се реализира по стратегия „ Подобряване на устойчивостта на Националната стратегия по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария. Ежегодната демонстрация е потвърдила своята успеваемост за повишение на публичната осведоменост за болестта и за даване на безвъзмезден достъп до медицински услуги.

Обобщените резултати от двете акции през месеците март и юни 2018 година демонстрират, че общо интервюирани за туберкулоза са 6 489 лица. От тях на 3 296 лица в риск от туберкулоза са осъществени медицински прегледи и спомагателни проучвания. Открити са 71 лица с туберкулоза и 229 лица с латентна туберкулозна зараза, на които е стартирано лекуване.

Свързани публикации.. Уникални имунологични маркери оказват помощ за диагностициране на туберкулоза 0 Псевдотуберкулоза - клинични прояви 0 90% от случаите на туберкулоза могат да бъдат предотвратени 0

Инициативата се организира от 2009 година и е съдействала за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, ефикасна предварителна защита на туберкулозата в страната и обезпечаване на достъп до здравни грижи.

Пълният лист на лечебните заведения, в които се организират безплатните медицински прегледи за туберкулоза „ Седмица на Отворени врати” може да се види на формалната страница на Министерство на здравеопазването.

Туберкулозата от близко
Днес туберкулозата е проблем освен за бедните страни, само че и за съвсем всички развити страни от Европа и Съединени американски щати. Всяка година болестта е причина за гибелта на към 2 милиона души в света. Заболявантето е хронично инфекциозно заболяване, което визира основно белите дробове. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната празнина, кости и стави, пикочо-полова система и други).

Причинител на заболяването е туберкулозният бактерий. Той се отличава със забележителна резистентност във външната среда. Особено дълго се резервира в храчките, отделяни от болните, в това число и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени пространства, туберкулозният бактерий устоя до 3 година Туберкулозните бактерии са мощно чувствителни на директна слънчева светлина и умират след 5-10 минути.

Най-чест източник на заболяването са болните хора от туберкулоза, които отделят туберкулозните бактерии с храчките. Друг път на заразяване е от заболели от туберкулоза животни (главно наедрял рогат добитък) и техните артикули.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР