Здравното министерство вече няколко месеца е в невъзможност да проведе

...
Здравното министерство вече няколко месеца е в невъзможност да проведе
Коментари Харесай

Поредна жалба спря обществената поръчка за 400 линейки


Здравното министерство към този момент няколко месеца е в неспособност да организира търг за санитарните коли заради непрекъснати обжалвания

Обществената поръчка на Министерството на здравеопазването (МЗ) за закупуване на 400 коли за спешна помощ за следващ път е спряна. Това стана ясно от уеб страницата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), на който бе оповестена информация за поредна тъжба. Този път тя е подадена от компания „ Амбуланс Илк Иардим Ве Хастахане Чихазларъ Ве Тисислеръ Санай Ти и е съпроводена с искане за краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “. Така до произнасянето на антимонополния орган няма да може да бъде разгласен търга за коли за спешна помощ, разгласен още през месец март.

Това е втората тъжба против публичната поръчка за нови коли за спешна помощ на здравното министерство. Първата бе подадена от компания „ Вайнман Технолоджи “ ЕООД, чието име нашумя в общественото пространство, когато стана прочут фактът, че е била основана със 100 лева капитал единствено месец преди да подаде жалбата си в Комисия за защита на конкуренцията.

Жалбата на „ Вайнман Технолоджи “ забави процедурата по публичната поръчка с месеци, тъй като компанията също бе подала искане за краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “. След като Комисия за защита на конкуренцията се произнесе с решение за отвод да спре търга, „ Вайнман Технолоджи “ апелира пред Върховния административен съд (ВАС). Това второ обжалване от страна на същата компания в допълнение забави насрочването на търга за новите коли за спешна помощ. Въпреки всичко, откакто Върховен административен съд още веднъж отхвърли претенциите на „ Вайнман Технолоджи “, здравното министерство съумя да възобнови публичната поръчка в средата на този месец.

Свързани публикации.. 50% от българите: разноските за болничен престой са високи 0 Министерство на здравеопазването: Без закъснение на коли за спешна помощ, в случай че системата на Спешна помощ спре 0 Оборудват всички коли за спешна помощ с паник бутони 0

Поредната изненада обаче и този път не закъсня. „ Амбуланс Илк Иардим Ве Хастахане Чихазларъ Ве Тисислеръ Санай Тик “ апелира пред Комисия за защита на конкуренцията заповедта на министър Кирил Ананиев, което отсрочва орагинизрането на търга и закупуването на колите за спешна помощ за неопроделено време.

Търгът е на стойност 48,7 млн. лева и е част от огромния капиталов план за рационализация на незабавната здравна помощ у нас, финансиран по стратегия "Региони в напредък " 2014-2020 година ". Тръжната процедурата е разграничена на 4 обособени позиции за другите видове санитарни амтомобили, които разполагат със съответното информационно и здравно съоръжение. Най-голямата част от колите за спешна помощ - 185 би трябвало да бъдат конструирани и оборудвани за транспорт, в началото лекуване и мониторинг на пациенти, други 42 би трябвало да са с нараснала проходимост, а още 78 - със задвижване 4х4. Останалите 95 коли за спешна помощ пък следва да са оборудвани за интензивно лекуване при пациенти в изключително тежко положение.

Според осведомени непрекъснатото отсрочване на тръжната процедура и забавянето на цялостния развой по доставката на колите за спешна помощ изправя страната ни пред заплахата да загуби обилни финансови средства.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР