„Общественото здраве е едно рентабилно предприятие“, обичат да казват ексипертите

...
„Общественото здраве е едно рентабилно предприятие“, обичат да казват ексипертите
Коментари Харесай

Всеки долар, инвестиран в обществено здравеопазване връща 14 долара на икономиката


„ Общественото здраве е едно рентабилно дружество “, обичат да споделят ексипертите по здравна стопанска система, без обаче да си дават сметка, че за елементарния човек е мъчно да си изясни какво тъкмо значи това. А преведен на елементарен език, този принцип значи, че разгръщането на стратегии за предварителна защита на болесттите и подсилване на здравето доста директно рефлектира върху работоспособността и качеството на живот на хората, а оттова – и върху стопанските системи на страните. Това се разяснява на кръгла маса в Народното събрание на тематика „ Здравето на българите през 21-ви век – трендове и провокации “, извършена тази седмица.

Всяко в допълнение нарастване от 100 $ на глава от популацията за обществени действия, включително и опазване на здравето води след себе си понижение на смъртността с 1,19%, сочат изледванията на специалистите на Световната здравна организация (СЗО).

Свързани публикации.. Едва 3% от разноските за опазване на здравето у нас отиват за предварителна защита 0 Здравната карта на Ананиев 0

Високата възвращаемост на вложения в публично здраве е реалност, който експертите не подлагат на подозрение. Те са потвърдили, че на всеки $, вложен в публично опазване на здравето 14 $ се връщат към по-широкото здраве и стопанската система. Малко разяснение –

понятието „ по-широко здраве “ значи по едно и също време доста рядко боледуване, за по-кратък период от време и от по-леки болести, по-ниска неустойчивост на съществени заболявания, по-редки битови и други видови произшествия и травматизъм. А изгодите за стопанската система са явни – по- работоспособни хора, които се трудят пълноценно и рядко отсъстват от работа заради заболяване.

Експертите обаче обръщат внимание е на друга основна детайлност – намаляванета на здравните неравенства. Което съгласно СЗО значи, че страните би трябвало да се стремят към постигането на еднакъв достъп до здравни услуги за другите обществени групи. Какви са преимуществата на този метод? Категоричният отговор на специалистите е: Намаляването на неравенството в опазването на здравето с 1% годишно усилва годишния ритъм на напредък на брутния вътрешен артикул с 0,15%.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР