В закритите обществени места и някои открити обществени места заедно

...
В закритите обществени места и някои открити обществени места заедно
Коментари Харесай

Забраняват наргилето на обществени места


В закритите публични места и някои открити публични места дружно със възбраната за тютюнопушене да се вкара и възбрана за пушене на произведения за водна лула - наргиле, несъдържащи тютюн. Това оферират от Министерството на здравеопазването с промени в Закона за здравето. Новият законпроект е оповестен на уеб страницата на здравното ведомство за публично разискване, което ще продължи до 5 септември т. година

Според здравните специалисти измененията ще спомогнат да се образува нова социална настройка към наргилето, защото в този момент доста хора считат, че потреблението му за пушене на нетютюневи смеси е безвредно. Те са уверени, също по този начин, че по този метод може да се преобърне стилната наклонност измежду младежите за групово пушене на наргиле. Очакваният резултат от въвеждане на възбраната е данните за страната за приложимост на артикули за наргиле да се трансформират и в последна сметка да се стигне до понижаване на вредите върху здравето, включително - и от пасивното пушене.

В претекстовете, импортирани дружно със законопроекта се акцентира, че потребителите

на водна лула (наргиле) вдишват токсични субстанции, които се срещат и в общоприетите цигари, само че при наргилето въглените, посредством които се разпалва сместа, ускоряват вредите за здравето.

"Горенето при наргилето е съпроводено с обособяване на въглероден диоксид, въглероден моноксид (при ненапълно изгаряне), азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици. Пушенето на наргиле е обвързвано с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, устната празнина и зъбите. Вдишването на въглероден моноксид води до припадъци и при някои пушачи заради острата интоксикация – до понижаване на преноса на О2 от кръвта в клетките, нараснало кръвно налягане и увеличение размера на сърцето.
Свързани публикации.. Българчетата измежду първите по пиянство и пушене 0 Тревожно: Палим първата цигара на 14 години 0 Електронните цигари - полeзни или нездравословни 5

При хроничните пушачи на наргиле по-често се развива обструктивна белодробна болест и периодонтит (възпаление на венците със загуба на зъбите). За разлика от пушенето на цигара, при пушенето на наргиле доста е повишен рискът за здравето на потребителя, защото експозицията на организма на токсичната примес е доста по-голяма от експозицията при пушене на цигара – до няколко десетки пъти повече ", изясняват специалистите.

От здравното министерство напомнят, че съгласно резултати от

интернационално проучване на Световната здравна организация (СЗО) за

интервала 2013 – 2014 година, България се подрежда на пето място измежду 42 страни по пушене на наргиле най-малко един път седмично измежду 11-13-годишни възпитаници, и на второ място по пушене един път седмично от 15-годишните.

За спазването на възбраната ще наблюдават районните здравни инспекции (РЗИ).

Здравното министерство предлага и изменение в Закона за протекция на детето, като в него се вкара възбрана за предлагането и продажбата на деца с изключение на на алкохолни питиета и тютюневи произведения, също по този начин и на произведения, свързани с тютюневите, като в тази категория се включват и наргилетата.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР