Министерството на здравеопазването (МЗ) излезе с официални препоръки във връзка

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) излезе с официални препоръки във връзка
Коментари Харесай

Бъдете внимателни, когато приготвяте ястия от птиче месо


Министерството на здравеопазването (МЗ) излезе с публични рекомендации във връзка със зачестилите случаи на птичи грип измежду домашни птици (патици, кокошки, пуйки, бройлери) у нас.

Ето какво би трябвало да вършим, с цел да се предпазим от птичи грип съгласно здравните специалисти. Преди всичко, с цел да избегнем заразяване би трябвало да

заобикаляме потреблението на сурови или полусурови птиче месо, яйца или артикули от птичи генезис.

Когато подготвяме храната, всички артикули от птичи генезис, в това

число и яйцата, би трябвало да бъдат добре обработени термично, тъй като по този метод се подсигурява унищожаването на вируса на птичия грип.

В същото време когато подготвяме храна, би трябвало да съблюдаваме няколко

несложни условия: Да съхраняваме разделно суровото месо от приготвените ястия и да използваме разнообразни дъски и ножове за обработка на сурово месо и на останалите артикули.

Ако живеем на село или във плантация специалистите са безапелационни, че е значимо ние самите, както и децата ни, да заобикаляме директни контакти с заболели, или умрели домашни и диви птици. Друг значим съвет е да не се пипат предмети и повърхности, нечисти с птичи изпражнения и тайни. Нека не забравяме също по този начин, че след контакт с птици или нечисти предмети и повърхности, е наложително да мием добре ръцете си с миещ препарат и вода и по-късно да ги подсушим. Естествено, изключително значим е положителният надзор над децата – те би трябвало да бъдат добре осведомени какъв брой значимо е миенето на ръцете и, схваща

се, хигиеничното им държание би трябвало да бъде следено от възрастен.

Свързани публикации.. Д-р Кунчев: Вероятността за зараза от птичи грип у нас е ниска 0 Случай на птичи грип при човек още веднъж 0 Световни медии: Бум на птичи грип в България и Гърция 0

При липса на условия за миене е целесъобразно да използваме дезинфектанти за ръце или влажни кърпички, изясняват здравните експрети.

От здравното ведомство

напомнят, че птичият грип е заболяване, което визира най-често дивите птици, само че може да порази и домашните птици. Заразените птици отделят вируси със слюнката, с носния секрет и с изпражненията си. Заразяването на хората с вируса на птичи грип се среща рядко. То може да стане при пряк контакт със инфектирани птици или нечисти повърхности и предмети.

Доказаните рискови фактори за индивида са работа, обвързвана с кръвопролитие, обезперушаване, обработка на трупове на инфектирани птици и подготовката на птиче месо за консумация, а в битов проект - потреблението на погрешно термично обработено месо от инфектирани птици.

Важно е да се знае, че вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на вярно приготвени птиче месо и яйца.

В доста редки случаи е открито предаване на болестта от човек на човек.

Заболяването при хората протича с друга клинична картина: от лека зараза на горните дихателни пътища, която се демонстрира с тресчица и кашлица) до тежка пневмония и сепсис. Възможно е да се проявят и инфектиране на очити - конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, тежък енцефалит.

По данни на Световна здравна организация (СЗО), все още случаи на птичи грип са регистрирани измежду птици в Африка, Европа и Азия.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР