За поредна шеста година се проведе националната конференция по „ХИВ/

...
За поредна шеста година се проведе националната конференция по „ХИВ/
Коментари Харесай

ХИВ, екзотични инфекциозни и паразитни болести


За поредна шеста година се организира националната конференция по „ ХИВ/ СПИН. Екзотични инфекциозни и паразитни болести”. Събитието се провежда от Южнобългарското сдружение по инфекциозни заболявания, епидемиология и паразитология, Медицински университет Пловдив.

Като ръководител на организационния комитет проф. доктор Мариана Стойчева откри конференцията, която се организира на 1-3 юни в Цигов чарк.

Между лекторите, които взеха присъединяване в научните сесии се открояват имената на проф. доктор Ива Христова – заместител шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ); доцент

доктор Любомира Николаева Гломб – завеждащ отдел вирусология към НЦЗПБ; доцент доктор Андрей Галев – шеф Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена; доцент доктор Д. Вучев; доцент доктор И. Еленков; проф. доктор Л. Пекова; доцент доктор Р. Харизанов и други.

Сред забавните тематики се откроиха заглавия като „ Значение на имунизациите за понижаване на антибиотичната приложимост и антимикробната резистентност”, „ Актуални данни за епидемиологичното разпространяване на ХИВ в страната”, „ Рискове за транспорт на хепатитни вируси при ендоскопски процедури ”, „ Разпространение на тигровия комар в България”, „ Климатични промени и епидемиологичен капацитет на маларията в България”.

Свързани публикации.. Лекари, учени и бизнесмени дискутират минало, настояще и бъдеще на конференцията “Вдъхновяваща просвета и нововъведения ” 0 Над 200 новорегистрирани с ХИВ/СПИН за 2017 у нас 0 За какъв брой време инфектирането с ХИВ води до СПИН? 0

Презентирани бяха новаторски подходи в лечението на пациенти инфектирани с ХИВ, угнетяване репликацията (размножаването) на вируса и предварителна защита на развиването на СПИН. Все повече навлизат препаратите, основани на еднотаблетен режим. Преди години се е налагало болните да вземат по 12-14 таблетки на ден, за разлика от новите лечения, които разрешават съкращаване до 1-2 таблетки на ден.

Често инфекцията с ХИВ се съчетава и с други инфекциозни болести – хепатит В, хепатит С, туберкулоза, някои паразитни болести, което от своя страна покачва с пъти риска от затруднения и гибел при тези пациенти.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР