Проект за нова наредба на Министерството на здравеопазването въвежда строги

...
Проект за нова наредба на Министерството на здравеопазването въвежда строги
Коментари Харесай

Нови правила за обществените перални въвежда здравното министерство


Проект за нова разпоредба на Министерството на здравеопазването вкарва строги условия към публичните перални, които ще правят изпиране на долни дрехи от болнични и други лечебни заведения. Досега настоящата разпоредба не е поправена от 1995 година, а тя позволява разбъркване на типовете долни дрехи в публичните перални, което е неприемливо, означават в претекстовете за новия документ специалистите на здравно министерство.

Целта на измененията е да се прекрати основаната порочна процедура във всяка социална пералня, без значение от нейния тип да се правят всички типове перилни услуги, като да вземем за пример да се пере по едно и също време болнично долни дрехи, включително и употребявано в инфекциозни структури на лечебни заведения, дружно с прането на хотели, детски и обществени заведения.

Новата разпоредба разделя публичните перални на 5 категории: за изпиране на пране от обекти с публично предназначение; за изпиране на пране от лечебни и здравни заведения, както и от обекти, прилагащи неконвенционални способи за удобно влияние върху самостоятелното здраве и от профилирани институции за даване на обществени услуги за възрастни; за изпиране на пране от детски заведения, от профилирани институции за даване на обществени услуги за деца и възпитаници и за училищен общежития; ведомствени перални за обслужване само на обекта, към който са разкрити и комбинирани перални със независимо обособени браншове за изпиране на пране от всички субекти без пералните към ведомствата.

Свързани публикации.. Високи софтуерни условия пред отделенията по образна диагностика 0 Вирусни болести и алергии от „ чисто “ пране 0 Здравно министерство: Процедурата за колите за спешна помощ не е спряна 0

Въвежда се условие в самостоятелните перални на самообслужване, предопределени да дават перилни услуги на жители, които сами правят перилния развой, да бъде неразрешено изпирането на пране от публични обекти. Според вносителите това ограничаване пази публичното здраве, тъй като прави невероятно потреблението на публичните самостоятелни перални за пране на долни дрехи от опасности обекти като болнични и детски заведения и заведения за обществени грижи.

Новост е условието в пералните, които обслужват лечебни и здравни заведения да се обособи независимо помещение с обособен вход за приемане на пране единствено от инфекциозни и пневмофтизиатрични отделения и клиники. Пералните машини, в които се върти болничното долни дрехи ще би трябвало да са със специфична маркировка, а след всяко пране барабанът им да се дезинфекцира с избрани дезинфектанти и при специфичен режим.

Предвижда се да бъдат въведени строги ограничения за микробиологична непорочност на готовото за експедиция пране, с което се чака да се ограничи до най-малко рискът от разпространяване на заразни болести посредством изпраното пране. Документът разписва и условията за методите на превозване на чистото и нечистото пране. От здравното ведомство прецизират, че се чака да бъде създадено в детайли управление, което ще подкрепи активността на публичните перални. Предвиждат се и периодически медицински прегледи на работещите в тях.

Обществените перални ще разполагат с едногодишен период, в който да приведат устройството, оборудването и организацията на работата си в сходство с новите условия.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР