Източник: WHO Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита.

...
Източник: WHO Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита.
Коментари Харесай

Подготвя се Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити

Източник: WHO

Днес означаваме Световния ден за битка с хепатита. Традицията всяка година на 28 юли с разнообразни начинания да се притегля публичното внимание върху проблемите на това рисково инфекциозно заболяване води началото си от 2008 година Така денят в целия свят се трансформира във фокус на събития, чиято съществена цел е да се увеличи публичната

сензитивност към проблемите на предварителната защита, ранната диагностика и ефикасното лекуване на болестта.

Хепатитът е измежду най-коварните заболявания, защото в доста случаи изначало протича без ясни признаци. По тази причина доста хора даже и не подозират, че са инфектирани. Хроничните хепатити В и С крият съществени опасности от тежки затруднения. Ако не бъдат вярно диагностицирани и в точния момент лекувани, те могат да доведат до цироза и рак на черния дроб.

Усложненията, в резултат на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е съвсем постоянно с съдбовен излаз. По данни на Световния хепатитен алианс всеки ден в света от хепатит умират 4 000 души. Голямата обществена значителност на казуса е повода Световната здравна организация (СЗО) да разгласи като предпочитана световната цел за елиминиране на тези хепатита в целия

свят до 2030 година

Статистиката на Световната здравна организация (СЗО) за Европа сочи, че всяка година на Стария континент се появяват над 10 млн. нови случая на хепатит, не повече от 5% от хората обаче знаят за своето положение. Това води до късна диагностика, затруднения и над 1,4 милиона смъртни случая годишно, породени от цироза и рак на черния дроб. Също по този начин специалистите на СЗО са пресметнали, че всеки ден в Европа от хепапит В и С умират 400 души.

И тази година България се причислява към отбелязването на Световния ден за битка с хепатита. Преди дни по концепция на две пациентски организации – Националното сдружението на болните от хепатит „ Хепасист “ и Сдружението за битка с хепатита „ ХепАктив “

Народното събрание стана хазаин на осведомителна самодейност под наслов „ Скъсай с хепатита “. Тя мина под патронажа на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и към нея се причислиха депутати, министри, общественици и представители на медиите.

По време на акцията в Народното събрание уредниците на самодейността срещнаха народните представители и гостите на събитието с концепциите и задачите на акцията. Всеки от тях

получи жълта вратовръзка или жълто фишу, които са знаци на акцията. Участниците в проявата демонстрираха поддръжката си за идеята на битката със болестта, като алегорично ги разрязаха, с цел да покажат, че късат връзката си с хепатита.

Специално изказване направи и заместник-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова. Тя разгласи, че Министерството на здравеопазването (МЗ) основава работна група , в която ще бъдат включени представители на всички заинтригувани институции и организации. Тя ще работи над основаването на Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити в България. Целта е в документа да бъдат написани ограничения за ефикасен скрининг, предварителна защита и модерно лекуване на хепатитната зараза.

Светлана Йорданова напомни, че като част от събитията по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз беше извършена Регионалната конференция на тематика „ Скрининг и предварителна защита на вирусния хепатит и ХИВ в Централна и Източна Европа. Общи провокации, взаимни решения “.

Форумът одобри Декларация за последващи дейности за елиминиране на вирусните хепатити до 2030 г ., в сходство с задачите на Световната здравна организация (СЗО). Документът предизвиква изработването на национални проекти за елиминиране на вирусните хепатити и въвеждането на скринингови стратегии за ранно разкриване и бързо ориентиране на инфектираните към съответно лекуване и здравни грижи.

Свързани публикации.. Хепатит А – фекално-орален механизъм на предаване. Микробиология 0 Кога да се изследваме за хепатит С? 0 Д-р Розалина Балабанска: Хепатит С е диагноза при над 110 000 българи 1

За страдание, у нас точни данни за броя на боледуващите от хепатит B няма. Същото се отнася и за носителите на вируса на хепатит С, които съгласно разнообразни източници са сред 80 000 и 100 000 души.

По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) сега близо 6000 пациенти са получили модерно скъпоструващо безинтерфероново лекуване против хепатит С – зараза. Проблемна обаче остава ранната диагностика на хепатита, както и ограниченията за предварителна защита на инфекцията. Според специалистите те би трябвало предпочитано да бъдат ориентирани към рисковите групи - лицата, практикуващи рисков секс, употребяващите наркотични средства, хората с татуировки и пиърсинг, пациентите с огромен брой хирургични интервенции, инвазивни процедури и зъбни хирургични операции и други Не бива да се подценява и заплахата от хепатит А - „ заболяването на мръсните ръце “, при която единствената ефикасна профилактика си остава положителната хигиена, напомнят експерти.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР