С настъпването на летния сезон все повече българи се отправят

...
С настъпването на летния сезон все повече българи се отправят
Коментари Харесай

Как да изберем лекар за почивката си?


С настъпването на летния сезон от ден на ден българи се насочат към морето. И защото с изключение на за плаж, лятото е сезон и за ентеровирусите, доста жители се оказват в обстановката - боледувам, само че персоналният ми доктор е в различен град. Какво може да създадем, в случай че ни се наложи да посетим общопрактикуващ доктор в различен град?

Ако сте на екскурзия за по-малко от месец
Ако почивката ви е в границите на няколко дни, до няколко седмици, можете да посетите най-близкия общопрактикуващ доктор, като наложително би трябвало да му предоставите здравноосигурителната си брошура. Лекарят би трябвало да регистрира прегледа като случайно посещаване и да заплатите единствено потребителска такса в размер на 2,90 лева За осъществяването на прегледа заплаща Националната здравно осигурителна каса и не е належащо, да плащате друго с изключение на потребителската такса.

Ако престоят надвишава един месец
В случай, че повече от месец пребивавате в друг от местожителството ви град, можете да извършите краткотраен избор на общопрактикуващ доктор на мястото където сте сега. Временно определеният доктор може да прави прегледи и да издава посоки при нужда. След като изтече срокът на краткотраен избор, непрекъснатият ви избор на персонален доктор се възвръща автоматизирано.

Свързани публикации.. Само 8 % от българите знаят здравните си права при пътешестване в чужбина 0 Как да се лекуваме в чужбина с S2? 0 Медицинска застраховка за чужбина – нужна ли е? 0

Ако получавате медикаменти за хронично заболяване, би трябвало да заверите рецептурната си брошура в Районната здравноосигурителна каса на града, в който се намирате и ще пребивавате за повече от месец.

При постъпване в болница
Ако се постанова да постъпите в болница, можете да се обърнете към най-близката до вас. От болничното заведение са длъжни да ви издадат направление за постъпване по съответната клинична пътека. Това, което би трябвало да заплатите, е потребителската такса от 5,80 лева за всеки ден престой в болничното заведение. Срокът на престоя в болничното заведение не може да надвишава 10 дни.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР