Министерският съвет одобри промени в Правилника за устройството и организацията

...
Министерският съвет одобри промени в Правилника за устройството и организацията
Коментари Харесай

Нормативни промени улесняват работата на ТЕЛК-комисиите


Министерският съвет утвърди промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза (ТЕЛК и НЕЛК) и на районните картотеки на медицинските експертизи, заяви държавната пресслужба. Очаква се с направените промени да се понижи административната тежест за освидетелстваните лица, като се вкарат организационни промени в работата на ТЕЛК и НЕЛК, допълват от там. По-кратки ще бъдат периодите за освидетелстване, хората няма да бъдат ангажирани с явяване пред комисиите за осъществяване на клиничен обзор, в случаите когато здравната документи обективизира здравословното положение изцяло, плануват още измененията.

Също по този начин те ще улеснят сформирането на съставите на ТЕЛК- комисиите, ще се основат условия за по-гъвкава организация на работата им, поради опцията лекарите да реализират и други действия с изключение на здравната експертиза. Вече няма да има и условие те да работят в ТЕЛК наложително на трудов контракт и на цялостен работен ден.

Правителството утвърди и промени и в Наредбата за здравната експертиза, с които се цели да бъде осъвременена и обективизирана

експертизата на работоспособността. Ще бъде банален моделът на оценяване, като за тази цел се отстранява математическата формула на пресмятане при голям брой увреждания.

Свързани публикации.. Злоупотребява се с тел. 112 за Спешна помощ 0

Очаква се с измененията в наредбата да се отстрани субективизмът при установяване на крайния % трайно понижена продуктивност (ТНР) на лицата с увреждания, допълват още от държавната пресслужба. Това ще стане допустимо с въвеждането на точни и медицински обосновани критерии при установяване на инвалидизиращите увреждания в сходство със актуалните медицински постижения. Така направените промени ще допринесат за по-обективна проследимост на работата на органите на здравната експертиза и за по-лесен надзор върху целия развой на здравната експертиза.

С измененията хората с увреждания ще могат да разчитат на нараснала бистрота, обективност и изясненост при осъществяването на здравната оценка на ТНР/степента на увреждането им.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР