Косово разследва обстоятелствата, при които шестима турски граждани бях депортирани

...
Косово разследва обстоятелствата, при които шестима турски граждани бях депортирани
Коментари Харесай

Ердоган обвини Косово, че "подкрепя терористи" заради разследване на екстрадиции в Турция

Косово проверява събитията, при които шестима турски жители бях депортирани по искане на Анкара без знанието на премиера Рамуш Харадинай, и това ядоса турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предадоха районни медии и " Ройтерс ".

Скандалът стартира, когато петима турски учители и лекар бяха депортирани от Косово поради хипотетични връзки с придвижването на живеещия в Съединени американски щати турски просветител Фетхуллах Гюлен. Анкара сочи Гюлен и почитателите му за уредници на опита за прелом в Турция, при който починаха 250 души и бяха ранени близо 2200. Оттогава в Турция работи изключително състояние.

Депортираните са работили в учебни заведения и клиники, поддържани от мрежата на Гюлен. Операцията против тях е била съместна на разследващите служби на Косово и Турция, само че съгласно Харадинай това се е случило без негово познание и позволение. В резултат Харадинай уволни вътрешния министър Фламур Сефай и шефа на външната разследваща работа Дритон Гаши, а депортацията беше наказана и от президента, външния министър и ръководителя на Народното събрание.

Още в събота Ердоган упрекна косовския министър председател, че е подлагал на критика институции поради депортацията и добави, че е " тъжен " от мненията и дейностите му. " Откога започнахте да защитавате тези, които работят, с цел да извършат прелом против Република Турция? " попитай той и даде обещание, че Харадинай " ще си заплати ", предадоха " Хюриет дейли нюз " и " Болкан инсайт ". " Чии указания ви накараха да извършите това? " Ден по-късно той упрекна Харадинай и че с дейностите си " пази терористи ".

Независимо от това министър председателят в Прищина разгласи, че кабинетът и службите, на съвещание на съвета за сигурност на страната, са решили да стартира " следствие на всички структури, забъркани в ареста и депортацията " на турските жители. В края на предходната седмица стана известно, че и други виновни институции не са били известени.

На мненията на Ердоган през вчерашния ден реагира само ръководителят на косовския парламент Кадри Весели. " Тези изказвания са притеснителни, тъй като идват от водача на страна сътрудник, чиято поддръжка се виждаше непрекъснато през цялото битие на младата ни страна, " написа Весели във " Facebook ". " Такива заявления не способстват за укрепването на другарството и и съдействието. "

" Приятелите на Турция да са деликатни "

Турция в това време разгласи за " провокативни " и " злонамерени медийни операции " изказванията, че шестимата са държани в турското посолство в Прищина. Говорител на външното министерство в Анкара разгласи, че " терористичната организация още веднъж е посочила същинското си лице на целия свят с дейностите си против Турция и задачите ѝ в Косово. " Той също прикани " приятелите (на Турция) да имат деликатен и праволинеен метод против манипуациите " на организацията. Анкара счита придвижването на Гюлен за терористична група и употребява съкращението ФЕТО, с цел да го отбелязя.

Според косовски медии членове на фамилиите на депортираните към този момент са се свързали с тях по телефона в затвор в Истанбул, само че преди този момент са чакали на летището в Прищина поради клюки, че те към момента са в Косово. Анкара упреква шестимата турски жители, че са помагали на хора, упрекнати за връзки с Гюлен, да изоставен Турция.

Правозащитната организация " Хюмън райтс уоч " в това време предизвести, че изпращането им в Турция, оттатък въпроса са противоречивия им арест, също е проблем, тъй като в страната им има " сериозен риск те да бъдат измъчвани. " Друг проблем е, че процедурите, заложени в косовското законодателство, не са били спазени и при отбраната на задържаните, чиито юристи не са били допускани до тях след ареста и преди депортацията, отбелязва " Вашингтон пост ". Според изданието сходни сюжети, при които турските служби връщат жители на страната при интервенции в чужбина, са се случили в най-малко 15 страни на 3 континента в последните години.

В последните седмици набъбна натискът на Турция върху Косово да затвори учебните заведения " Мехмет Акиф ", финансирани и ръководени от мрежата на Гюлен.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4711)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР