На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена.

...
На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена.
Коментари Харесай

Почитаме Св. св. Константин и Елена

На 21 май църквата уважава Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който вкарва християнството като публична вяра във Византия. Самият той приема християнската религия в края на живота си.

Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се счита за най-важното в историята на християнската черква и по тази причина император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Император Константин е заровен в златен ковчег в църквата " Свети Апостоли " в Константинопол, а градът 16 века носи името му. Оттогава на 14 септември църквата празнува Въздвижението на честния и животворящ кръст.

Според националните вярвания на този ден строго е неразрешена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че " Еленка и Костадин носят градушката в чувал ". Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, непокътнати и до момента в някои региони на Странджа, само че съвсем единствено като атракция.

Празникът стартира няколко дни преди деня на Свети Константин и Елена - със събиране на средства за общ курбан, а също с разчистване и коригиране на изворите и кладенците в селата.

На площадите авансово е приготвена огромна клада от няколко товара дърва. Вечерта те се възпламеняват, а всички се събират към кладата и слушат ритъма на ритуалния барабан, по-късно - и хороводните мелодии, предопределени за обреда. Когато огънят стихне, останалата жарава - живите още въглени, се разстилат в кръг.

Около тях се извиват хората, а отпред се носят иконите на св. св. Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са дами. Те са сякаш в несвяст, в захлас.

Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги резервира от огъня. В това положение нестинарите от време на време изричат оракулски думи, гадаят бъдещето или поддържат връзка с умрели предшественици. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата софра с приготвения курбан.

Имен ден честват Константин, Костадин, Костадинка, Коста, Елена, Еленко, Елеонора, Елка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР