Гаранция за спазването на договора ни с Република Северна Македония

...
Гаранция за спазването на договора ни с Република Северна Македония
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев: Не вярвам на гаранции от великите държави

Гаранция за спазването на контракта ни с Република Северна Македония може да бъде единствено мощна позиция на българската страна, съобщи пред Българска национална телевизия историкът проф. Иван Илчев.

Той разяснява, че като историк се е научил да не има вяра на гаранциите на великите страни, тъй като важат до момента в който те имат интерес.

Проф. Илчев уточни, че най-мощната опозиционна партия в РСМ (ВМРО-ДПМНЕ), който разполага с гласове съвсем колкото ръководещите, е декларирала, че няма да съблюдава контракта, а от редиците й звучи посланието че „ България би трябвало да коленичи и да се извини.

Според него методът на България е неправилен, защото не е изработен прелиминарен разбор за плюсовете и минусите от участието на РСМ в Европейски Съюз в другите сфери – за това е трябвало да се основат експертни групи. Той счита, че няма техническо време за съществено разискване на френското предложение по разногласието ни със Скопие.

„ Не бива да се хвърляме с главата напред в една дупка в леда “, разяснява проф. Илчев.

Нека да не затваряме вратата, да забележим кой е най-хубавият вид за нас, добави той.

Историкът акцентира, че би трябвало да се избавим от патерналистичното отношение към РСМ и да приемем, че тя е самостоятелна страна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР