Основателят на УикиЛийкс Джулиан Асандж получи разрешение за пълно обжалване

...
Основателят на УикиЛийкс Джулиан Асандж получи разрешение за пълно обжалване
Коментари Харесай

Асандж получи разрешение за пълно обжалване на екстрадирането си в САЩ

Основателят на " УикиЛийкс " Джулиан Асандж получи позволение за цялостно обжалване на изгонването му в Съединените щати, откакто оспори пред Върховния съд на Лондон в понеделник, че може да не успее да разчита на правото си на независимост на словото по време на процеса, оповестява Ройтерс, представена от БНР.

Двама съдии бяха помолени да заявяват дали са задоволени от уверенията на Съединени американски щати, че 52-годишният Асандж може да разчита на правото на Първата корекция, в случай че е съден за шпионаж в Съединените щати.

В решение на Лондонския съд се отбелязва, че двамата съдии с му разрешили цялостно обжалване, с цел да чуят аргумента му, че може да бъде дискриминиран въз основата на това, че роденият в Австралия Асанж е непознат жител.

Съдът откри, че Асандж, който е изправен пред 17 обвинявания в шпионаж и едно обвиняване в компютърна корист в Съединени американски щати, има право да оспори заповедта за екстрадиция на държавното управление на Обединеното кралство. Асанж, който сега е в затвор със непоколебим режим на сигурност, се бори с изгонването от години. Ако жалбата му бъде отхвърлена, юридическият му екип е подготвен да отнесе случая до Европейския съд по правата на индивида.

Адвокатът му Едуард Фицджералд съобщи пред съдиите, че не би трябвало да одобряват уверението, обещано от американските прокурори, че роденият в Австралия Асандж може да се стреми да разчита на правата и отбраната, дадени според Първата корекция, защото съдът на Съединени американски щати няма да бъде привързан от това.

" Ние споделяме, че това е явно несъответстваща убеденост ", уточни той пред съда.

Правителството на Съединени американски щати твърди, че дейностите на Асанж са надхвърлили журналистическата активност, включвайки привличане и издание на класифицирана информация.

Американските управляващи показаха, че гаранцията им по Първата корекция е задоволителна. Джеймс Люис, представляващ управляващите на Съединени американски щати, сподели, че е дал да се разбере, че Асандж няма да бъде дискриминиран поради националността си в нито един развой или чуване в Съединените щати.

Джеймс Люис, представляващ управляващите на Съединени американски щати, сподели, че е дал да се разбере, че Асандж няма да бъде дискриминиран поради националността си в нито един развой или чуване в Съединените щати.
По-рано през днешния ден Стела Асандж - брачната половинка на 52-годишния австралиец, сподели пред Би Би Си, че това ще бъде " решителен " ден в продължителната правосъдна борба.

Джулиан Асанж, който сега е в пандиза " Белмарш " в Лондон, в този момент ще разполага с няколко месеца, с цел да приготви своята тъжба, която ще се отнася до това дали американските съдилища ще защитят или не правото му на независимост на словото като австралийски жител.

Събралите се пред съда последователи на Асандж издигнаха плакати, на един от които пишеше: " Да си публицист не е закононарушение ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР