Все повече анализатори прогнозират рязко покачване на лихвените проценти от

...
Все повече анализатори прогнозират рязко покачване на лихвените проценти от
Коментари Харесай

Задава ли се рязко повишение на лихвите в еврозоната?

Все повече анализатори предвиждат внезапно повишаване на лихвените проценти от страна Европейската централна банка.

Според множеството специалисти, на идващото си съвещание, планувано за 8 септември, Управителният съвет на институцията ще прибегне до нарастване от 75 базисни пункта, откакто през юли Франкфурт предприе първото покачване на лихвите от 11 години насам.

Европейската централна банка сега е изправена пред сложен избор. Тя е принудена да стяга паричната си политика в опит да овладее инфлацията, само че в това време поема риск да подкопае така и така слабия стопански напредък.

След като през юли централната банка във Франкфурт увеличи лихвените проценти с 50 базисни пункта, новата стъпка се чака на съвещанието идния четвъртък. Анализатори от водещи финансови институции, в това число Goldman Sachs и Allianz, чакат шефът на институцията Кристин Лагард и нейните сътрудници да бъдат още по-решителни и да вдигнат лихвите със 75 базисни пункта.

През август инфлацията в еврозоната доближи нов връх от 9.1 на 100.

Мнозина считат, че покачването на лихвите към този момент е прекомерно закъсняло, само че от Европейската централна банка дълго време се въздържаха от сходен ход, защото той неизбежно ще докара до повишаване на дълговия запас.

Силно задлъжнелите страни, каквато е Италия, могат да се окажат в доста сложна обстановка в условия на повишаващи се лихви, разясняват специалисти. Според тях занапред следва да се види успеваемостта на новосъздадения Инструмент за отбрана на трансмисионния механизъм, в случай че въобще се стигне до задействането му.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР