Глобалният пандемичен договор на СЗО се проваля? Все повече държави

...
Глобалният пандемичен договор на СЗО се проваля? Все повече държави
Коментари Харесай

Глобалният пандемичен договор на СЗО се проваля?

Глобалният пандемичен контракт на СЗО се проваля? Все повече страни по целия свят отхвърлят да подпишат така наречен световен пандемичен контракт на Световната здравна организация.

Предложеният от СЗО „ Международен контракт за предварителна защита, подготвеност и реагиране на пандемия “, започнаха в разгара на пандемията Ковид-19 в края на 2021 година, само че провокираха остри рецензии. Според последователите на световния пакт Ковид-19 бил разкрил огромни дефекти в реакцията на обособените държавни управления при изключителни обстановки в опазването на здравето. Критиците обаче показаха опасения, че подобен обвързващ контракт може да повлияе на националния суверенитет.

Противниците на препоръчаното интернационално пандемично съглашение надвиха. Това се случи, откакто Световната здравна организация не съумя да реализира нужното единодушие измежду страните членки на СЗО преди Световната здравна асамблея в понеделник в Женева.

„ Светът към момента се нуждае от пандемичен контракт. Много от провокациите, които предизвикаха съществено влияние по време на Ковид-19, към момента съществуват “, съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус в петък, настоявайки, че неуспехът „ не е неуспех. Ще опитаме всичко, вярвайки, че всичко е допустимо, и ще създадем това да се случи, тъй като светът към момента се нуждае от пандемичен контракт “.

Глобалният пандемичен контракт на СЗО се проваля? 26.05.24 08:13 Шофьори пропищяха: Нова брадва с техническите прегледи! 26.05.24 07:49 Трагедия в Севлиево: Син умъртви майка си! 26.05.24 07:29 България ликува: Ансамбълът ни по художествена гимнастика със злато от Унгария! 26.05.24 07:22 Слънчево, само че ето къде следобяд ще вали и гърми 26.05.24 06:59

„ Не сме там, където се надявахме, че ще бъдем, когато започнахме този развой “, съобщи в петък съпредседателят на борда за договаряния на СЗО Роланд Дриес.

Представители на СЗО обаче не прецизираха за какво не може да бъде реализиран консенсус преди крайния период. Според специалисти повода за това са различия сред държавните управления във връзка с шерването на информация за нововъзникващи патогени, средствата за битка с тях и дали съглашението би трябвало да бъде обвързващо или необвързващо.

Проектодоговорът провокира разделяне измежду членовете на СЗО във връзка с обсега на пълномощията, които да се делегират на СЗО.  Индия, Бразилия и Русия, както и Съединените щати, се опълчиха на правно обвързващ контракт, като републиканските губернатори в Съединени американски щати лобираха мощно против него, заявявайки, че не желаят да дадат на СЗО всеобхватни пълномощия, в случай че настъпи друга пандемия.

В изказването, изпратено до президента Джо Байдън тази седмица от над 20 губернатора от републиканските щати се споделя: „ Ако бъде признато, това съглашение ще се стреми да издигне СЗО от съвещателен орган до световна власт в региона на публичното здраве “.

Те пишат още: „ Съгласно препоръчаните промени, генералният шеф на СЗО се допуска, че ще получи едностранно пълномощие да разгласи „ изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение “ в страните членки, простирайки се оттатък пандемиите, с цел да се включат редица други обстановки, възприети като изключителни “.

„ Допълнителни опасения пораждат във връзка с основаването на световна инфраструктура за наблюдаване и условията към страните членки да цензурират речта, обвързвана с публичното здраве, евентуално улеснявайки разпространяването на биологични оръжия “, се прибавя в писмото. – „ Ние се ангажираме да се противопоставим на всевъзможни опити за прекачване на власт на СЗО във връзка с публичната политика, засягаща нашите жители, или на всевъзможни старания на СЗО да утвърди такава власт над тях. “

С етикета „ Фалшива вест “ и „ дезинформация “ фактчекърите незабавно реагираха в отбрана на световния пандемичен контракт и нарекоха възраженията. Според тях даже правно обвързващ контракт на СЗО за бъдеща пандемия няма да даде на интернационалния орган надзор върху политиката на страните по време на пандемия и че договорът просто ще бъде стеснен до „ необятни рекомендации “. Теза, на която малко на брой имат вяра след хистеричната и хиперболизирана реакция на последната пандемия.

Източник: Обективно

Още вести четете в: Здраве, Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР