Агенцията за космическо развитие (SDA) на САЩ избра компанията EpiSci

...
Агенцията за космическо развитие (SDA) на САЩ избра компанията EpiSci
Коментари Харесай

AI компания разработва софтуер за откриване на хиперзвукови ракети

Агенцията за галактическо развиване (SDA) на Съединени американски щати избра компанията EpiSci да създаде софтуерен инструмент, който да може да открива хиперзвукови ракети в полет по сателитни данни.

Това е сложна задача, като се имат поради рисковите скорости на тези оръжия, отбелязва Space News.

Хиперзвуковите ракети се движат със скорост от 5 Мах, което е пет пъти повече от скоростта на звука, което съставлява доста предизвикателство за актуалните системи за отбрана.

SDA построява мрежа от спътници в ниска околоземна орбита за обезпечаване на световни индикации, предизвестие, следене и ориентиране на модерни ракетни закани.

Предвижда се в тази мрежа да бъдат включени до 100 спътника за следене на ракети.

Освен това SDA се нуждае от модернизиран програмен продукт, който може да проучва данните, събрани от тези датчици, и да разпознава цели в безпорядъка от обекти в атмосферата.

Именно това се надява да реализира EpiSci в границите на двугодишния контракт на стойност 1,6 млн. $ за иновационни проучвания.

Компанията ще тества своя програмен продукт с изкуствен интелект по отношение на данни, събрани от датчици в ниска околоземна орбита, с цел да разпознава и наблюдава хиперзвукови закани.

Самюел Хес, механически шеф в EpiSci показва, че планът не е лишен от компликации.

Поддържането на надзор над тези бързо движещи се цели на големи дистанции изисква съдействие сред голям брой спътници и прецизни логаритми за следене.

За този план компанията си партнира с Raytheon Technologies, огромен защитителен реализатор с опит в симулациите на противоракетна защита, който е и вложител в EpiSci.

" Тъй като хиперзвуковата цел маневрира по време на полет, тя се движи през разнообразни изображения на камерите, тъй че по какъв начин да съобщите това в цялата сфера на спътниците? Това е нещо, което би трябвало да разработим ", изяснява Хес.

Експертиза в региона на самостоятелните полети

EpiSci е профилирана в региона на изкуствения разсъдък за самостоятелни безпилотни летателни апарати и за възстановяване на работата на бойните водачи.

Някои от тези принадлежности да вземем за пример, разрешават на водачите да реагират по-бързо на заканите и да се " сработват " с безпилотните апарати.

Един от стратегическите вложители на компанията е Top Aces, дружество за образование на тактическа авиация, което употребява технологията на EpiSci за генериране на комплицирани сюжети за водачи в образование.

За да показва откриването на хиперзвукови ракети за SDA, компанията ще употребява симулатори за противоракетна защита на Raytheon, отбелязва Хес.

Тя ще стартира с данни единствено от един сателит и последователно ще добави още.

" Симулацията на Raytheon е извънредно мощна. Така че те фактически могат да имитират няколко спътника и да ни дават видеоканали от метода, по който биха изглеждали ", споделя Хес.

Предизвикателството пред EpiSci съгласно Хес е да създаде верните софтуерни логаритми, с цел да " открие тези дребни цели на тази огромна линия и също по този начин да поддържа наблюдаване им в зона, където летят други обекти, като да вземем за пример пътнически самолети ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР