Бумът на шистовия сектор в САЩ, който спомогна за потискане

...
Бумът на шистовия сектор в САЩ, който спомогна за потискане
Коментари Харесай

Петролната мощ на САЩ е близо до своя пик

Бумът на шистовия бранш в Съединени американски щати, който спомогна за угнетяване на скока на цените на петрола през последните две години, отслабва.

По информация от федералните служби за регистрация на данни, през 2024 година добивът на недопечен нефт в страната се чака да се усили единствено със 170 000 барела на ден по отношение на предходната година.

Това е спад в съпоставяне със скока от 1 млн. барела на ден през 2023 година

Забавяне от подобен ритъм е най-малкото годишно нарастване от 2016 година насам, без да се брои пандемията, оповестява The Wall Street Journal.

Запасите от американски недопечен нефт помогнаха за ограничение на покачващите се цени макар съкращенията на производството на ОПЕК и световните разтърсвания, в това число в Близкия изток.

Повишенията бяха подтиквани от частни производители, които иззеха платформи, откакто съветската инвазия в Украйна докара до повишаване на цените до над 120 $ за барел при започване на 2022 година

Сега се чака този напредък да се забави фрапантно.

Намаляващите цени на петрола накараха производителите да съкратят платформите през предходната година.

След това доста от операторите, които бяха изоставили сондажите, бяха добити от по-големи играчи, които търсеха способи да разширят активността си в Съединени американски щати.

Тези огромни обществени компании направиха приоритет да бъде връщането на парични средства на акционерите пред сондирането на нови кладенци, разяснява WSJ.

" Лекотата на растежа е изчезнала, в случай че някой не предложи доста трагично техническо изобретение ", споделя Пол Хорснел, началник на отдел " проучване на суровините " в Standard Chartered Bank.

Миналата седмица анализаторите на Morgan Stanley намалиха оценката си за добива на нефт в Съединени американски щати през тази година и покачиха прогнозата си за сорта Брент от 75 до 80 $ за барел до 80-85 $.

Този ход пристигна ден откакто Diamondback Energy съобщи, че купува частната Endeavor Energy и уточни, че ще даде приоритет на контрола на разноските.

През последните години частни компании като Endeavor бяха най-силните производители в Съединени американски щати, като увеличаваха производството, когато цените бяха високи, и намаляваха, когато те падаха.

Десет частни производители, в това число Endeavor, дават отговор за половината от нарастването на производството в Пермския басейн сред декември 2019 година и март 2023 година, съгласно S&P Global Commodity Insights.

Пермският басейн, който се простира сред Западен Тексас и Югоизточно Ню Мексико, е виновен за съвсем целия растеж на добива на нефт в страната след пандемията.

Миналата година Съединени американски щати са произвели почти 12,9 млн. барела нефт на ден, което е рекордно високо равнище и повече от всяка друга страна. 

Но броят на настоящите в страната петролни платформи е намалял с близо 20% от края на 2022 година до към 500, съгласно компанията за услуги в региона на петрола Baker Hughes.

Тридесет и девет частни предприятия за изследване и рандеман също са били добити от обществени компании през 2023 година, оповестява аналитичната компания Enverus.

Това включва четири от десетте огромни компании, които задвижиха постпандемоничното завръщане на Пермския район.

Манията за подписване на покупко-продажби е изчерпала предлагането на неизползвани кладенци в страната, разяснява WSJ.

Междувременно по-големите играчи би трябвало да работят по консолидираното на своите придобивания.

Те също по този начин са склонни да се съсредоточат върху най-хубавите вероятности на обединените компании, отбелязва Майкъл Остман, основен изпълнителен шеф на Tall City Exploration, частен оператор от Пермския район.

" Купувачът го схваща и в този момент стартира да дефинира целите си ", споделя той.

Все отново някои анализатори считат, че петролната промишленост на Съединени американски щати може още веднъж да изненада пазара.

Уолт Чанселър, енергиен пълководец в Macquarie чака, че през декември тази година тя ще създава с 660 000 барела на ден повече, в сравнение с през същия месец на 2023 година

Това се дължи на нарасналата успеваемост на сондирането, когато броят на платформите понижава.

Останалите частни компании - дружно с новите - също биха могли да усилят производството, показва той.

" Виждали сме тези компании да се появяват още веднъж и още веднъж, тъй че това е едно от основните неща, които би трябвало да се следят през 2024 година "

Дори огромните обществени компании ще намерят метод да усилят производството, в случай че цените са задоволително високи за задоволително дълъг интервал от време, споделя Крис Райт, основен изпълнителен шеф на фракинг компанията Liberty Energy.

" Хората няма да трансформират проектите си поради краткосрочни съмнения ", отбелязва Райт, " само че потенциалът на Съединени американски щати за увеличение на добива на нефт не е липсващ ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР