Международната рейтингова агенция Фич Рейтингс“ (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен

...
Международната рейтингова агенция Фич Рейтингс“ (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен
Коментари Харесай

Липсата на стабилно правителство могат да забавят влизането на България в еврозоната

Международната рейтингова организация „ Фич Рейтингс “ (Fitch Ratings) удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута ‘BBB’ с позитивна вероятност, оповестиха от пресцентърът на Министерството на финансите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Рейтингът на България е подсилен от мощната външноикономическа и фискална позиция на страната спрямо страните със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от участието в Европейския съюз (ЕС) и дългогодишното действие на режима на паричен съвет, показват от финансовото министерство.

Положителната вероятност отразява изгледите за участие на страната в еврозоната, което би довело до по-нататъшни усъвършенствания на индикаторите за външната позиция на страната. Въпреки закъснение на процеса по приемане на еврото след януари 2025 година и възобновената политическа неустановеност, „ Фич Рейтингс “ регистрира, че има необятна политическа ангажираност на локално и на равнище Европейски Съюз за приемане на еврото. Всички законодателни ограничения, които отразяват уговорките след влизането във Валутно-курсовия механизъм II, са признати. Законът за централната банка беше признат през февруари 2024 година.

Относно присъединението на България към еврозоната, от „ Фич Рейтингс “ показват, че инфлацията, съгласно Хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), в страната се е намалила доста, само че остава над тази на трите най-добре представящи се страни членки на Европейски Съюз. От „ Фич Рейтингс “ чакат, че страната няма да извърши критерия за ценова непоклатимост в средата на 2024 година България има намерение да изиска правенето на оценка за напредъка си по критериите за конвергенция през второто полугодие на 2024 година, което би трябвало да разреши влизане в еврозоната по-късно през 2025 година Според „ Фич Рейтингс “ България би могла да извърши критерия за ценова непоклатимост най-рано през четвърто тримесечие на 2024 година и според от развиването на инфлацията в другите страни от Европейски Съюз.

България се чака да извърши всички други числови критерии за приемане на еврото (публични финанси, дълготраен лихвен % и валутен курс). Въпреки това неналичието на устойчиво държавно управление и евентуално дългите договаряния за сформиране на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025 година, се показва в отчета. Приемането на еврото е фактор, който поддържа рейтинга на България.

В изявление за Българска телеграфна агенция шефът на отдела за Европа в Международния валутен фонд (МВФ) Алфред Камер, по време на пролетните срещи на Световната банка и МВФ във Вашингтон, съобщи, че България е на верния път за присъединение към еврозоната през 2025 година, само че бюджетът не би трябвало да форсира инфлацията. Камер уточни още, че с цел да предлага по-добри услуги на своите жители, държавното управление би трябвало да откри метод за тяхното застраховане, като едни от предложенията на Фонда в тази посока са въвеждане на по-прогресивна данъчна система и повишение на корпоративния налог.

В края на март страните от еврозоната приветстваха напредъка на България по пътя към въвеждането на еврото. България чака през юни оценка за покриването на изискванията за въвеждане на общоевропейската валута. Правителството на премиера акад. Николай Денков съобщи, че е евентуално страната ни да изиска през есента спомагателна оценка, тъй като тогава се чака да извърши и последното условие за размера на инфлацията. Амбицията е България да се причисли към еврозоната от 2025 година. Преди дни в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев сподели, че присъединението към единната европейска валута по-късно през 2025 година е вероятен и на този стадий по-вероятен сюжет.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР