Според Citi цените на златото биха могли да се повишат

...
Според Citi цените на златото биха могли да се повишат
Коментари Харесай

Злато на 3000 долара и петрол на 100 до 2025? Не е невъзможно

Според Citi цените на златото биха могли да се покачат до 3000 $ за тройунция, а на петрола - до 100 $ за барел, през идващите 12-18 месеца, при съществуването на един от три евентуални кализатора.

Златото, което понастоящем се търгува за 2 016 $, може да нарасне с към 50%, в случай че централните банки внезапно усилят покупките на жълтия метал, при възможна стагфлация или при положение на дълбока световна криза, разяснява пред CNBC Аакаш Доши, началник на отдела за проучване на суровините в Citi за Северна Америка.

Златната тресчица на централните банки

" Най-вероятният директен път на златото към цената от 3000 $ за тройунция е бързото ускорение на съществуваща, само че постепенно разрастваща се наклонност: дедоларизация в централните банки на разрастващите се пазари, която на собствен ред води до рецесия на доверието в щатския $ ", споделят анализаторите на Citi.

Това би могло да удвои покупките на злато от централните банки, оспорвайки потреблението на бижута като най-големия мотор на търсенето на благородния метал, прецизира Доши.

Покупките на злато от централните банки " се форсираха до рекордни равнища " през последните години, защото те се стремят да диверсифицират запасите и да понижат кредитния риск, напомнят още от Citi.

Китайската и съветската централна банка са водещи в покупките на злато, като Индия, Турция и Бразилия също усилват покупките на кюлчета. Световните централни банки поддържат две поредни години на чисти покупки на злато в размер на над 1000 тона, удостоверяват и от Световния съвет по златото през януари.

" Ако количеството се удвои доста бързо до 2000 тона, считаме, че това би било доста удобно за златото ", подчертава Доши.

Глобална криза?

Друг фактор, който би могъл да докара златото до 3000 $, е " дълбока световна криза ", подтикваща Федералния запас на Съединени американски щати към бързо понижаване на лихвените проценти.

" Това значи, че спирачките са били ударени не до 3%, а до 1% или по-ниско. Подобен процес също може да ни води до цена от 3000 $ ", счита Доши, като означи, че това е малко евентуален сюжет.

Цените на златото са склонни да споделят противоположна взаимозависимост с лихвените проценти. С понижаването на лихвените проценти златото става по-привлекателно спрямо активите с закрепена рентабилност като облигациите, които биха донесли по-слаба възвръщаемост в сходна среда.

Основният лихвен % на Фед е сред 5,25% и 5,5% от юли 2023 година насам, което е най-високата стойност от януари 2001 година, когато той се изстреля до 6% след спукването на дотком балона. Пазарите чакат Фед да понижи лихвите през май или юни.

Стагфлацията - възходящ ритъм на инфлация, закъснение на икономическия напредък и увеличение на безработицата - би могла да бъде различен спусък, макар че Доши показва, че има " доста дребна възможност " за подобен сюжет.

Златото се възприема като несъмнено леговище и има податливост да се показва добре в интервали на икономическа неустановеност, когато вложителите се отдръпват от по-рисковите активи като акциите.

Като се абстрахираме от тези три евентуални катализатори, от Citi споделят, че техният базов сюжет за златото е 2150 $ за тройунция през втората половина на 2024 година, а междинната цена на златото да е малко над 2000 $ през първата половина.

„ Нов връх може да бъде доближат към края на 2024 година “, прибавя Доши.

Петрол на 100 $?

Друг вероятен сюжет, на който подчертават от Citi, е цените на петрола още веднъж да доближат трицифрени стойности. Катализаторите за постигане на 100 $ за барел включват по-високи геополитически опасности, по-дълбоки съкращения на ОПЕК+ и спирания на доставките от основни райони за рандеман на нефт, споделя Доши.

Продължаващата война сред Израел и „ Хамас “ към момента не е засегнала производството или износа на нефт, като единственото доста влияние са офанзивите на хутите от Йемен против петролни танкери и други кораби, преминаващи през Червено море.

Но Ирак да вземем за пример към този момент беше обиден от спора и всяка по-нататъшна ескалация може да навреди на други съществени снабдители от ОПЕК+ в района, предизвестяват от Citi.

Последните събития демонстрират, че напрежението на границата сред Израел и Ливан нараства, което поражда опасения, че войната в Газа може да се популяризира и на други места в Близкия изток.

Доши споделя, че Ирак, Иран, Либия, Нигерия и Венецуела са уязвими от спирания на доставките, като е допустимо да се стигне до по-строга политика на наказания на Съединени американски щати по отношение на Иран и Венецуела.

Не могат да бъдат изключени и други геополитически опасности, като да вземем за пример спад в доставките на съветски нефт, в случай че Украйна нападна съветските рафинерии с дронове, предизвестяват в умозаключение анализаторите на Citi, а Доши прибавя, че тяхната базова прогноза за петрола е към 75 $ за барел за годината.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР