Европейската комисия е напът да наложи глоба на Apple за

...
Европейската комисия е напът да наложи глоба на Apple за
Коментари Харесай

ЕС глобява Apple с 500 млн. евро заради задушаване на конкуренцията?

Европейската комисия е напът да наложи санкция на Apple за 500 млн. евро поради хипотетични нарушавания на законодателството на Европейски Съюз в региона на конкуренцията, заяви Financial Times, базирайки се на неназовани източници, осведомени с въпроса.    Брюксел първо стартира следствие на изказванията, че Apple попречва достъпа на музикалните услуги на трети страни до своите устройства и приоритизира личната си услуга Apple Music, откакто Spotify подаде публична тъжба до регулаторните органи през 2019 г.    В множеството райони разпоредбите на Apple App Store не разрешават на компании като Spotify да фактурират на потребителите абонаменти непосредствено в приложението си, като вместо това те би трябвало да употребяват услугата за фактуриране на магазина за приложения на софтуерния колос, която задържа дял до 30%.   

През 2021 година Брюксел публично упрекна Apple в границите на следствие за антиконкурентни практики, само че предходната година стесни обсега, като се отхвърли от обвиняването, че компанията принуждава разработчиците да употребяват личната ѝ система за заплащане в приложенията. 
Последната версия на инспекцията се концентрира върху това дали Apple е лимитирала приложенията да осведомят потребителите за по-евтини други възможности за абонамент отвън личния ѝ App Store и по този метод е нарушила законите на Европейски Съюз за конкуренцията. Резултатите от нея ще доведат до това, че Комисията ще упрекна Apple в корист със мощната си позиция и ще забрани " нелоялните търговски условия " във връзка с политиките за абонамент за музикални услуги, настояват източниците на FT.     Ако бъде наложена, санкцията ще бъде една от най-значителните финансови наказания, които Европейски Съюз е налагал на огромна софтуерна компания. Тя следва поредност от няколко такива против Гугъл.    Въпреки че Apple и преди е била глобявана за антитръстово държание - като да вземем за пример санкцията от 1,1 милиарда евро във Франция, която по-късно беше понижена на 372 млн. евро след обжалване - това ще бъде първата, наложена непосредствено от Брюксел.    Тази вест е част от по-широкообхватна акция на Европейски Съюз против софтуерните колоси и идва малко преди влизането в действие на Закона за цифровите пазари на блока, което се чака през март. Новият закон има за цел да се оправи с антиконкурентните практики на огромните софтуерни играчи, считани за " пазачи " на интернет пространството, в това число компании като Apple, Amazon и Гугъл.   

По-малките интернет компании и други софтуерни предприятия като Spotify от дълго време се оплакват, че са незаслужено ограничавани от бизнес практиките на най-големите в бранша.  
В случая на Apple Законът за цифровите пазари ще изисква от нея да разреши на разработчици от трети страни да популяризират приложения отвън iOS Store и тези приложения да издават директнo фактури на своите клиенти.    Apple предприе стъпки, с цел да приведе практиките си в благозвучие с наредбите на Европейски Съюз, като разгласи промени в своите iOS, Safari и App Store в границите на блока и разгласи, че скоро ще разреши на разработчиците на програмен продукт да популяризират своите приложения за устройствата на Apple посредством различни магазини.    В настрана антитръстово дело Европейската комисия изследва метода, по който Apple лимитира достъпа на съперниците до мобилната си система Apple Pay. Apple към този момент направи някои отстъпки по отношение на делото.    Срокът, в който Европейска комисия би трябвало да разгласи санкциите, към момента не е несъмнено, само че съгласно информация на FT това няма да промени посоката на антитръстовото следствие. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР