Според ръководителя на International Seabed Authority (ISA), регулаторния орган на

...
Според ръководителя на International Seabed Authority (ISA), регулаторния орган на
Коментари Харесай

ООН: Дълбоководният добив на критични материали „изглежда неизбежен”

Според ръководителя на International Seabed Authority (ISA), регулаторния орган на Организация на обединените нации, който управлява дълбоководния рандеман, е въпрос на време добивът на скъпи метали от океанското дъно да стане действителност.   Майкъл Лодж, общоприет секретар на институцията, разяснява пред CNBC, че световният интерес към морското дъно като източник на запаси се е повишил до равнища, невиждани от 70-те години на предишния век, като поддръжниците на концепцията очевидно са разчувствани от евентуалната му роля в енергийния преход.   " Един от главните мотори на индустриалния интерес е капацитетът за рандеман на по-големи количества минерали на цена, равна или по-ниска от тази, която сега се заплаща на сушата ", споделя Лодж. " Това е комерсиалният мотор и сигурно има голям ресурсен капацитет в минералите на морското дъно. Въпросът е дали в последна сметка те могат да бъдат добивани стопански рентабилно ”.  

По думите му “ресурсният капацитет е безусловно разполагаем, технологията е напреднала, тъй че наподобява, че това е допустимо ”:
“В същото време е доста ясно, че търсенето на минерали нараства експоненциално и единствено ще продължава да се усилва. "   Коментарите му идват в миг, когато ISA се приготвя да възобнови договарянията за дълбоководен рандеман в Кингстън, Ямайка, идващия месец. Предстоящата сесия на органа за наблюдаване на морското дъно ще има за цел да създаде регулаторна рамка, която, в случай че бъде призната, ще даде зелена светлина на дълбоководния рандеман в търговски мащаб.   Създадена преди 30 години, ISA контролира минното дело и обвързваните с него действия в район, който обгръща към 54% от международния океан. Групата се състои от 168 страни членки и Европейския съюз. Съединени американски щати не членуват в организацията.   Спорната процедура на дълбоководния рандеман включва потреблението на тежки машини за добиване на минерали и метали като кобалт, никел, мед и манган, които могат да бъдат открити в конкреции с размерите на картофи на океанското дъно. Крайното предопределение на тези минерали е широкообхватно и включва акумулатори за електрически транспортни средства, вятърни турбини и слънчеви панели. Учените предизвестяват, че е мъчно да се планува цялостното влияние на дълбоководния рандеман върху околната среда. Междувременно групите за екологични акции настояват, че тази процедура не може да се прави стабилно и неизбежно ще докара до заличаване на екосистемите и изгубване на типове.  

Морски екосистеми
Забележително е, че Народното събрание на Норвегия неотдавна утвърди държавно предложение за отваряне на обширна океанска зона за дълбоководен рандеман в търговски мащаб. Решението алармира за желанието на скандинавската страна да стартира сходни действия в националните си води наоколо до архипелага Шпицберген. Правителството на страната въпреки всичко не има намерение незабавно да стартира сондажи за минерали. Вместо това минните компании ще би трябвало да показват оферти за лицензи, които ще бъдат гласувани за всеки обособен случай в Народното събрание.   Попитан дали е въпрос на време страните да стартират дълбоководен рандеман, откакто Осло към този момент е казус, Лодж от ISA дава отговор: " Ясно е, че доближаваме доста високо равнище на интерес, тъй че бих споделил - да, наподобява неизбежно. Дали това ще се случи в интернационалните или в национални води, дали ще бъде в Норвегия или друга страна, е невероятно да се каже. Всичко зависи от изискванията. "   Съветът на ISA, орган, формиран от 36 страни членки, по-рано разкри, че има намерение да продължи работата си по регламентите за дълбоководен рандеман, за да завърши ограниченията до юли 2025 година Към днешна дата 24 страни стоят зад концепцията за мораториум или пауза за промишлеността, а мултинационални организациии като Гугъл, Samsung и Volvo са поели ангажимент да не употребяват никакви минерали, добити от морското дъно.   Морските екосистеми не са добре проучени. Участниците в акцията се притесняват, че дейностите по изследване и употреба в морските дълбини могат трайно да трансформират местообитанието на доста известни и към момента незнайни типове.  

" Все още няма цялостен разбор, тъй че е доста мъчно да се каже изрично, че дълбоководният рандеман ще бъде толкоз унищожителен, колкото някои хора настояват ", споделя Лодж от ISA. " Това е доста муден развой. Проучванията не престават към този момент повече от 30 години, тъй че са събрани доста информация и данни. Технологията към момента се развива, като последните резултати от тестванията са извънредно обнадеждаващи във връзка с това, че добивът от океанското дъно е с доста ниско влияние спрямо други форми. "
“Отчаяна обстановка ”   Бързо растящият вкус на света към минерали, които са извънредно значими за енергийния преход, не демонстрира признаци на закъснение. В същото време Международната организация по енергетика (МАЕ) предизвести, че настоящето предложение не дава отговор на нужното за трансформиране на енергийния бранш количество. Това е по този начин, тъй като има относително висока географска централизация на производството на доста от детайлите.   Миналия месец норвежкият министър на енергетиката Терье Аасланд разяснява пред CNBC, че решението на държавното управление да пристъпи към дълбоководен рандеман бележи нужната стъпка в незнайното, която може да помогне да се прекъсне господството на Китай и Русия в региона на редкоземните детайли.   " Намираме се в много обезверена обстановка ", споделя Лодж, базирайки се на упованията на МАЕ, че търсенето на сериозни минерали ще се усили бързо през идващите години. " В момента не сме даже покрай постигането на тези цели с актуалните ресурси на сушата. Дори при бързото увеличение на производството в страни като Индонезия, към момента оставаме надалеч от това. А периодите за издаване на позволение за нова мина, да вземем за пример в Северна Америка, са от порядъка на повече от десетилетие, тъй че е доста мъчно. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР