Деветата по големина банка в САЩ Capital One заяви, че

...
Деветата по големина банка в САЩ Capital One заяви, че
Коментари Харесай

Capital One купува Discover Financial в сделка за 35 милиарда долара

Деветата по величина банка в Съединени американски щати Capital One съобщи, че ще купи Discover Financial Services за повече от 35 милиарда $.

Придобиването ще даде на Capital One кредитор на кредитни карти с пазарна стойност от малко над 52 милиарда $ - мрежа, която доста ще усили силата му в платежната екосистема.

Въпреки че е доста по-малък от Visa и Mastercard, Discover е един от дребното съперници на тези компании в Съединени американски щати и е един от дребното издатели на карти, които също имат разплащателна мрежа.

Съгласно изискванията на договорката акционерите на Discover би трябвало да получат 1,0192 акции на Capital One за всяка акция на Discover, което съставлява награда от към 27% въз основа на цената на затваряне на Discover в петък. След привършване на договорката акционерите на Capital One ще имат близо 60% от комбинираната компания, а акционерите на Discover ще имат останалата част, показва The Wall Street Journal.

Capital One прави огромен залог в интервал на взрив в бранша на кредитните карти. Все повече консуматори минават от заплащане в брой към картово вследствие на великодушните стратегии с награди и дигитализацията на търговията – преход, който се форсира с пандемията.

Деветата по величина банка в страната и главен издател на кредитни карти употребява Visa и Mastercard за множеството от своите карти. Банката възнамерява да трансферира най-малко някои от своите карти към мрежата на Discover, като в същото време продължи да употребява Visa и Mastercard за други. Тези по-големи мрежи имат по-голямо приемане от търговци в чужбина, в сравнение с Discover.

Capital One също по този начин възнамерява да поддържа марката Discover на картите и мрежата си, в случай че регулаторите разрешат сключването на договорката, която идва след плевел интервал за Discover, включващ засилен регулаторен надзор и смяна в управлението.

Компанията разкри предходната година, че вътрешен обзор е открил, че е класифицирала неправилно избрани сметки с кредитни карти при започване на 2007 година, като погрешно ги е сложила в най-високата ценова категория за търговец и покупател. Компанията откри пасив от 365 милиона $, отчитайки прогнозната отплата, дължима на търговци и приобретатели.

През последното десетилетие други огромни банки и софтуерни компании към този момент са се обръщали към Discover за придобиване на целия или част от бизнеса им. Технологичните компании са се интересували от придобиването на мрежата на Discover, с цел да могат да играят по-централна роля в заплащанията, само че предходните висши ръководители в компанията не са се интересували от отделянето на кредитирането от мрежата.

За Capital One договорката също по този начин ще разшири в допълнение броя на притежателите на карти, които ще смята за клиенти за своя бизнес с кредитни карти. Много притежатели на карти Discover имат висок кредитен рейтинг.

Discover също по този начин има потребителски депозити, множеството от които са в спестовни сметки, което разрешава на Capital One да продължи да уголемява към този момент огромното си наличие в тази област.

От към десетилетие огромните банки в Съединени американски щати нападателно се състезават за клиенти, като пускат нови кредитни карти или усъвършенстват съществуващите си с повече предложения или стратегии за точки.

Дълговете по кредитни карти понижиха по време на пандемията, само че още веднъж се повишават.

Дългът по кредитни карти в Съединени американски щати доближи рекордно високо равнище през 2022 година, което се дължи частично на покачващите се цени и намаляващите спестявания, напомня WSJ.

Нарастващото потребление на кредитни карти също по този начин е удобно за милиардите долари обменни такси, които банките събират всяка година. Таксите се дефинират от картови мрежи и се заплащат от търговците, когато потребителите пазарят с карти. Притежавайки мрежата Discover, Capital One ще може да договаря обменни такси и други условия непосредствено с търговците за транзакции с карти, които пътуват през неговата мрежа, което прави Capital One още по-силен съперник на Visa и Mastercard.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР