Екстремни метеорологични условия по цялото земно кълбо. Болнични отделения се

...
Екстремни метеорологични условия по цялото земно кълбо. Болнични отделения се
Коментари Харесай

Светът се сблъсква с екстремни метеорологични явления

Екстремни метеорологични условия по цялото земно кълбо. Болнични отделения се пълнят с пациенти с топлинен удар в Пакистан и Северозападна Индия. Торнада, които унищожават домове в Айова. Смъртоносна зараза от холера в Южна и Източна Африка, провокирана от тропически стихии и наводнения. От заглавията на вестниците може да наподобява, че бедствените метеорологични феномени са повече от всеки път, само че каква е действителността и може ли всичко това да се изясни с изменението на климата?

 
2023 година е била рекордно горещата година, а също по този начин последните 11 месеца са били най-горещите месеци и най-горещият ден в годината е следен през юли предходната година. Така че в действителност виждаме въздействието на изменението на климата върху горещите талази.
Сьойке Филип, откривател в Кралския метеорологичен институт на Нидерландия

Лекарите лекуват стотици жертви на топлинен удар в лечебните заведения в Пакистан на фона на горещото време. В някои елементи на страната температурите доближават до 49 градуса по Целзий. Части от Северозападна Индия също са обхванати от горещини. Малко под 15 милиона души живеят в гъсто обитаемоте улици на Карачи в Пакистан, където бетонът господства над хоризонта. Експерти настояват, че неприятното градоустройство изостря горещата вълна.

 
Топлинните талази се появяват поради повишението на температурата. По принцип сме трансформирали Карачи в бетонна джунгла и мисля, че зелената завивка на града е едвам пет %.
доктор Амир Аламгир, доцент в Института за екологични проучвания към Университета в Карачи

Мощните стихии, които минаха през Средния Запад на Съединени американски щати, доведоха до появяването на голям брой торнада тази седмица, в това число мощен смерч, който се развихри в град Грийнфийлд, Айова. А в някои елементи на Африка преваляванията водят до смъртоносни последствия. Актуалните стихии и наводнения донесоха вода, както и апетит и разселване. Екстремните метеорологични условия оставиха след себе си и друга смъртоносна опасност: тежки епидемии от холера. Малави и Замбия претърпяха най-тежките си епидемии през последните месеци, а Зимбабве имаше многочислени талази. Мозамбик, Кения, Етиопия и Сомалия също бяха съществено наранени.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР