Украинските власти претърсиха домовете на бившия вътрешен министър Арсен Аваков

...
Украинските власти претърсиха домовете на бившия вътрешен министър Арсен Аваков
Коментари Харесай

Украинските власти претърсиха домовете на бивш вътрешен министър и олигарх - Свят

Украинските управляващи претърсиха домовете на някогашния вътрешен министър Арсен Аваков и авторитетния предприемач и милиардер Игор Коломойски, оповестиха локални медии , представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

По данни на " Украинска истина " домът на Аваков е обискиран като част от следствието на злополуката с хеликоптер " Еърбъс " на 18 януари, при която починаха 14 души, в това число вътрешният министър на Украйна Денис Монастирски и други висши представители на ръководеното от него ведомство.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) към този момент не е коментирала.

Ръководителите на украинското вътрешното министерство на хеликоптер при отдалечения на 30 километра от Киев град-сателит Бровари. Вертолетът, с който е летял екипът на Министерство на вътрешните работи, бе на Министерството на изключителните обстановки. Президентът Володимир Зеленски незабавно разпореди на Службата за сигурност, в съдействие с полицията и други оторизирани органи, да откри всички условия за злополуката.

" Украинска истина " цитира Аваков, който удостоверява, че претърсването на дома му е било осъществено по отношение на следствието на злополуката.

59-годишният Аваков подаде оставка като вътрешен министър през юли 2021 година Дотогава той бе един от най-влиятелните представители на властта, прекарал на поста над седем години.

Според украинските медии домът на Коломойски е претърсен като част от следствие за вероятни финансови закононарушения.

Коломойски е един от най-богатите хора в Украйна и в миналото бе непосредствен до президента Володимир Зеленски, който в края на 2021 година, в навечерието на почналата на идната година съветска инвазия, предприе строги ограничения против крупните предприемачи в страната, определяни като " олигарси ". През 2019 година Коломойски, който е от град Днепър в Централна Украйна и има редица активи, в това число едни от най-влиятелните украински малките екрани, поддържа предизборната акция на Зеленски.

Пак съгласно " Украинска истина ", едно от минимум три украински издания, които оповестиха за претърсването на дома на Коломойски, обискът е обвързван с следствие за хипотетично нелегално заграбване на петролни артикули и неплащане на мита.

Претърсването е осъществено още веднъж от СБУ, както и от Бюрото за икономическа сигурност на Украйна. И по този случай към този момент няма коментар от СБУ. Няма коментар и от самия Коломойски.

Високопоставен функционер на ръководещата партия удостовери за обиските и разгласи, че по време на войната с Русия Украйна ще се промени.

" Страната ще се промени в тази война. Ако някой не е подготвен за смяна, тогава страната сама ще пристигна и ще му помогне да се промени ", написа в канала си в Телеграм Давид Арахамия, ръководител на парламентарната група на групировката " Слуга на народа ".

Той съобщи, че претърсвания са осъществени и в украинската Данъчна работа и добави, че управлението на митниците ще бъде освободено.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР