Само българска литература и история ще изучават учениците в Х

...
Само българска литература и история ще изучават учениците в Х
Коментари Харесай

Само българска история и литература в Х клас от 2019 г.

Само българска литература и история ще учат учениците в Х клас от образователната 2019 - 2020 година От учебниците по съответните предмети тогава ще отпаднат творбите на непознати създатели като Мигел Сервантес или Шекспир, както и уроците за историята от началото на 20-и век до наши дни. Те ще се учат в по-долни или по-горни класове.

Това излиза наяве от оповестените от Министерството на образованието и науката за публично разискване планове на стратегии по предметите за Х клас. Освен тях е пуснато и новото наличие за ІV клас.

Новите стратегии бяха оповестени преди към година и половина и провокираха много полемики. Оттогава те са обсъждани с преподаватели в страната и част от тях са изменени съгласно рекомендациите им. След одобряването на стратегиите ще се разпореди и написването на нови учебници по тях.

Промени по литература

Според плана на програмата по литература бъдещите десетокласници ще учат творби на български създатели. Част от тях и сега се учат, само че в разнообразни класове. Бъдещите десетокласници ще бъдат облекчени откъм брой творби, с които би трябвало да се срещнат детайлно, спрямо учениците, които се образоват по старите стратегии. Част от изчезналите в програмата за Х клас произведения не са включени в плановете за стратегии за ХІ и ХІІ клас, оповестени предходната година. Възможно е обаче, до момента в който стигнат до стадия на публично разискване, и те да бъдат изменени.

Вместо цялата " Епопея на забравените " да вземем за пример, която в този момент се учи в ХІ клас, бъдещите десетокласници ще преглеждат в детайли единствено една от одите на Иван Вазов - " Левски ". От плана за нова стратегия липсва " Опълченците на Шипка ", което фигурираше в първичния вид, оповестен преди година и половина. Одата е в новата стратегия за VІІ клас, която влиза в действие от образователната 2018 - 2019 година За ХІ клас е планувана одата " Паисий ".

Промяна има и в творбата, с което Пенчо Славейков ще бъде показан в учебниците за Х клас. Първоначално това трябваше да е " Сърце на сърцата ". В последния план са включени творбите " Микеланджело " и Cis Moll. Коя от тях ще се учи ще се реши след приключването на публичното разискване.

В програмата по литература за Х клас са още три елементи от " Под игото " на Иван Вазов - " Гост ", " Новата молитва на Марка " и " Пиянство на един народ ". От " Бай Ганьо " на Алеко Константинов ще се учи " Бай Ганьо се върна от Европа ". С три произведения е включен Пейо Яворов - " Обичам те ", " Маска ", " Две хубави очи ". В програмата е и Йордан Йовков с " Индже " и " Албена ". Десетокласниците ще учат по едно произведение от Димчо Дебелянов ( " Да се завърнеш... " ), Елин Пелин ( " Гераците " ), Гео Милев ( " Септември " ), Христо Смирненски ( " Зимни вечери " ), Атанас Далчев ( " Повест " ), Никола Вапцаров ( " Писмо " ), Димитър Димов ( " Тютюн " ), Йордан Радичков ( " Нежната серпантина " ), Николай Хайтов ( " Дърво без корен " ).

От Министерството на образованието и науката оповестиха, че литературните творби, които ще се учат в Х клас, са утвърдени от учителите по български език и литература. Съдържанието на образователните стратегии било дискутирано с преподаватели неведнъж и те подкрепили фокусирането им върху книжовно-езиковите правила и върху творбите единствено на български създатели. Единственият спорен въпрос бил кое тъкмо произведение на Пенчо Славейков да се учи.

Дискусии

При първичното оповестяване на плановете на новите стратегии преди година и половина
разногласия провокираха проектите за редуциране на броя на часовете по философия. Сега преподавателите били удовлетворени от програмата за Х клас, в която часовете остават 72 годишно. Решение да не се редуцират беше взето още предходната година.

Изгладени били и множеството разлики с преподавателите по история. По време на разискването на програмата по предмета най-дискусионен бил въпросът за броя на новите понятия, с които учениците в Х клас би трябвало да се срещнат. Според някои преподаватели той бил непълен.

Начални учители също подкрепили плановете на новите стратегии за IV клас. Дискусия провокирал изборът на творба, която учениците в IV клас да учат наложително наизуст в часовете по български език и литература. В последна сметка в програмата са включени три творби за наизустяване - „ Обичам те, родино…” на Елисавета Багряна, „ Моята учителка” на Леда Милева и “Майка ми” на Иван Вазов.

Министерството подлага на публично разискване и стратегиите по майчин език за децата от І до VІІ клас. Те са по турски, иврит, арменски и ромски език. Изучаването на майчин език е по избор и е в границите на избираемите и/или факултативни часове.

Разработени са и приспособени стратегии за възпитаници над 16 години, които имат приключен начален стадий или са минали курсове за ограмотяване. Те ще се употребяват в курсовете по предмети от прогимназиален стадий.

Въвеждането на новото образователно наличие стартира от предходната година с І, V и VІІ клас. Тази година бяха въведени новите стратегии за ІІ, VІ и VІІІ клас. До момента са одобрени стратегиите за I, II, III, V, VI, VII, VIII и IХ клас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР