Учебните програми в училищата са прекалено натоварени“, смята служебният министър

...
Учебните програми в училищата са прекалено натоварени“, смята служебният министър
Коментари Харесай

Галин Цоков: Учебните програми са прекалено натоварени и демотивират учениците

„ Учебните стратегии в учебните заведения са прекомерно натоварени “, счита служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков . Той съобщи това по време на Годишната среща на Професионалната директорска общественост за интеркултурно обучение, която се организира в курорта „ Слънчев бряг “.

Едно от провокациите, свързани с качественото обучение , е казусът с образователните стратегии, които са прекомерно пренатоварени, демотивират учениците и не са диференцирани съгласно ползите и опциите им.

„ Трябва да се има поради обаче, че във всяка една просветителна система измененията в образователните стратегии и образователното наличие не могат да станат внезапно. Доказателство за това е, че две години комисии са обсъждали стратегиите на образователното наличие и специалистите не са стигнали до общо мнение – кое да отпадне и кое би трябвало да се добави “ , сподели министър Цоков.

„ Двама министри преди мен не са дали ход на измененията в образователното наличие “, показа министърът и добави:

„ Виждате какъв брой е комплициран процесът, ние започнахме да мислим в друга посока и това бе записано и в държавната стратегия. “

Според министъра образователните стратегии би трябвало да бъдат по-рамкови, насочени към компетентности, а освен към предоставяне и възпроизвеждане на познания. Ориентацията към компетентности значително ще разтовари стратегиите от ненужно наличие , уверен е министърът.

Вторият главен миг е обвързван с по-голяма интегралност на познания и образуване уменията на учениците . И трето, което е доста значимо – това е една по-голяма адаптивност на образователните програми- т.е. опция те да се приспособяват към съответни локални учебни условия, разясни министърът.

Студентските препоръки показаха изрично противоречие с нарастването на семестриалните такси

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР