Можем да очакваме ренесанс за LFP батериите сред производителите на

...
Можем да очакваме ренесанс за LFP батериите сред производителите на
Коментари Харесай

Еко-коли? „Тоягата идва да замени „моркова


Можем да чакаме подем за LFP батериите измежду производителите на електрически автомобили, предвещават анализатори (снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки разтърсванията на пазара, електрическите коли с акумулатори рано или късно ще се окажат преобладаващите в автомобилната промишленост. Въпросът е по кое време, а не дали, те ще изпреварят продажбите на коли с мотори с вътрешно горене. Идната година ще е от решаващо значение, като в регулаторния пейзаж „ морковът ” последователно отсъпва място на „ тоягата ”.

Пазарът на коли е най-големият транспортен бранш, като през 2022 година в международен мащаб са продадени над 90 милиона транспортни средства, по данни на IDTechEx. Сегментът способства доста за излъчванията на парникови газове от пътния превоз. Затова е подложен на мощен напън за декарбонизиране.

Електрическите транспортни средства с акумулатори се сочат от мнозина като най-хубав метод за реализиране на задачата – те се отличават с нулеви нездравословни излъчвания при придвижване и към този момент имат добре открит пазарен статус (над 10 милиона BEV са продадени през 2023 г.). Електрическите коли са и мощен „ мотор ” за производството и създаването на голям брой спомагателни артикули като литиево-йонни акумулатори, електрически мотори, силова електроника и всички съвременни и сериозни материали, които влизат в структурата на е-колата.

IDTechEx е анализирал 14,4 милиона презареждаеми транспортни средства, продадени през 2023 година, с цел да разкрие главните трендове в този бързо разрастващ се пазар. Данните карат анализаторите да стигнат до извода, че бавният напредък на европейския пазар на електрически автомобили е една от трендовете, които не могат да се отрекат. До известна степен явлението може да се дължи на неприятната икономическа обстановка в Германия, най-големият пазар в блока.

Не може да не се регистрира големият триумф на презареждаемите хибридни електрически транспортни средства в международен мащаб, изключително в Китай, който в този момент твърдо държи най-големия пазар на електрически автомобили в света.

Нови регламенти на хоризонта

Регулаторните правила ще имат основна роля за възприемането на е-колите, а 2025 година е значима стъпка в това отношение. Тя се възприема като „ подножието ” на цялостната възбрана на на ДВГ от 2035 година

Досега пазарът на електрически коли се движеше най-вече от желанията на потребителите и великодушните държавни тласъци. Това донесе огромни изгоди на ранните консуматори, само че отвън Китай електрическите автомобили са най-вече транспортни средства в премиум първокласния сегмент.

Пейзажът обаче се трансформира, изключително в Европа. Правителствата последователно отдръпват дотациите. С други думи, от позиция на законодателството те понижават „ моркова ” и гладко го заменят с „ тоягата ”: все по-строги разпореждания за CO2.

Отсега нататък производителите би трябвало да продават все по-голям дял еко-коли, с цел да избегнат астрономически санкции. Тенденцията е ясна: в Европейски Съюз идващото „ стягане на коланите ” ще бъде през 2025 година с по-нататъшно нарастване на строгостта на нормите през 2030 година преди цялостната възбрана на ДВГ през 2035 година

Производителите и страните не са по никакъв начин единомислещи по отношение на новите правила. Някои шумно стачкуват, а други безшумно се съгласяват. При липса на огромна смяна в регулациите, IDTechEx чака, че продажбите на електрически автомобили би трябвало да бъдат фрапантно усъвършенствани през идната година, с цел да се избегнат многомилиардни санкции.

Въпреки че Европа има най-строгите политики за CO2, Съединени американски щати също имат два набора от разпореждания от Агенцията за запазване на околната среда (EPA) и Калифорнийския съвет за въздушни запаси (CARB). Те ще подтикват увеличените продажби на електрически коли на втория по величина авто пазар в света.

Никой не може да настигне Китай

IDTechEx чака, че Китай, най-големият авто пазар в света по размер, може още през актуалната година да доближи изключителния, преломен миг, когато 50% от продажбите на нови коли ще са на „ транспортни средства с нова сила ” (електрически коли с акумулатори, хибриди, водородни и др). Това фрапантно надвишава упованията на държавното управление, принуждавайки го да поправя бонусните системи.

Сега или следващата година – Китай към този момент е достигнал сериозна маса в приемането на колите от ново потомство и в този момент към този момент не би трябвало да разчита на система за бонуси или на регулации. Презареждаемите хибриди се оказват изключително известни в Китай, защото – за разлика от други райони – те не се третират по по-различен метод от електрическите коли от позиция на дотациите.

На фона на това впечатляващо достижение на пазара в Китай решенията на Европейски Съюз и Съединени американски щати да сложат „ кол в колелата ” на евтините китайски електрически автомобили посредством високи митнически ставки отваря голям брой въпросителни, които, наподобява, никой не смее да зададе на глас.

Батериите: сцена на гневни борби

Когато става дума за електрически автомобили, една от огромните борби е тази на акумулаторите. Не всички литиево-йонни акумулатори са идентични, макар че употребяват едни и същи съществени химични правила. Технологичната диверсификация се обрисува като основна тактика за справяне с неустойчивостта и проблемите с веригата за доставки.

Производителите на електрически автомобили от дълго време търсят по-голям пробег на транспортното средство и доста от тях се стопираха на акумулатори вид никел-манган-кобалт (NMC) заради тяхната висока енергийна компактност. Въпреки това NMC технологията сподели, че разчита на уязвими вериги за доставки заради концентрациите на никел, кобалт и манган в избрани райони.

Литиево-железният фосфат (LFP) се възражда през последните години. Първоначално подценявана за потребление в електрически коли, заради релативно ниската си енергийна компактност, технологията се радва на нараснала известност по няколко аргументи. Те включват нововъведения на всички равнища – от клетка до опаковка – които разрешават по-висока енергийна компактност. Търсенето на евтини модели, с по-малък нужен пробег на придвижване също показва позитивна вероятност за LFP батериите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР