Има вероятност Евелин Банев-Брендо да се е върнал в България

...
Има вероятност Евелин Банев-Брендо да се е върнал в България
Коментари Харесай

Службите допускат, че Брендо се е върнал още преди две години у нас

Има възможност Евелин Банев-Брендо да се е върнал в България още преди две години, заяви Българска национална телевизия.

Банев ненадейно се съобщи на управляващите и към този момент е в пандиза. Така най-накрая той ще излежи 6-годишна присъда за пране на пари, постановена още през 2018 година у нас. Банев се търси от 2018 година с алена бюлетина на Интерпол. Има три присъди. Освен тази у нас, той е наказан още в Румъния на 10 години и в Италия на 20 години затвор за трафик на кокаин. Брендо стана прочут с прозвището " кокаинов крал ".

Защо той се съобщи непринудено след шест години интернационално търсене?

На този стадий безапелационен отговор на този въпрос няма. Има версии, които са с висока степен на възможност. Първата, че търсен от три страни –България, Италия и Румъния, Брендо рискува да бъде арестуван във всеки един миг. Ако бъде предаден първо на Италия, тогава ще би трябвало първо там да излежи 20-годишната си присъда, а по-късно тези в Румъния и у нас, или общо 36 години. А в този момент може да желае сливане на присъдите и да му бъде несъмнено едно общо наказване, което да се равнява на най-голямата присъда - т.е. общо 20 години.

Не би трябвало да се подценява обаче и една друга версия. След като в интервал от година управляващите във Франция, Белгия, Ирландия и България са задържали над 2 тона кокаин, за което количество има данни, че е виновен Брендо, неговият живот може би виси на косъм и пандизът да е най-сигурното място, където има късмет да оцелее.

" Да, аз съм Евелин Банев ", сподели Банев.

" Г-н Банев се явява за изтърпяване на наложеното му наказване по влезнала в действие присъда ", изясни неговият юрист Петър Зафиров.

Без защита, с огромна раница на рамо, свободно разхождащ се из столичните улици, оповестеният за интернационално търсене още на 10 май 2018 година Евелин Банев-Брендо се яви пред вратата на Софийския затвор в 7:30 тази заран, с цел да излежи своята шест-годишна присъда за " пране на пари ", влезнала в действие тъкмо преди 6 години и два месеца. Към момента не е известно по кое време и по какъв начин Банев, който за последно беше засечен в Украйна, е влезнал в България.

" Предприели сме дейности по определяне на методите, евентуалните способи, по които би могъл да влезе в България, тъй че на един по-късен стадий ще ви дадем спомагателна информация - дали е бил с подправени или фалшифицирани документи или е влезнал по зелена граница някъде ", съобщи Атанас Илков, шеф на Главна дирекция " Национална полиция ".

Не е изключена версията Евелин Банев да се е завърнал в страната преди повече от две години и по въздух. Източници на Българска национална телевизия напомнят, че през юни 2022 година дребен аероплан " Пайпър ", ниско летящ, навлезе във въздушното ни пространство, презареди край Видин и кацна сред Търговище и Шумен. Тогава стана ясно, че литовецът Брониус Заронскис е продал машината на украинци седмица преди полета до България.

По думите на Атанас Илков, Банев не е дал някакви съответни пояснения на този стадий.

През есента на 2021 година Брендо беше арестуван в Украйна в оранжерия за развъждане на канабис. Не се стигна до екстрадицията му у нас, тъй като се оказа, че има украинско поданство. Следите му се изгубиха по-късно. От през днешния ден Банев излежава шестгодишна присъда за " пране на пари ", издадена от Върховния касационен съд у нас в края на април 2018 година

" В момента той ще търпи точно тази шестгодишна присъда, при първичен непоколебим режим ", сподели Мария Павлова, длъжностен министър на правораздаването.

Срещу Банев, обаче има още две присъди. Едната е от румънски съд за трафик на кокаин и е за 10 години затвор. А втората е по мегаделото " кокаинови крале " в Италия и е за 20 години затвор. До момента посредством юристите си Банев два пъти желае от съда присъдите му да бъдат обединени в една обща, само че съдът отхвърля да се произнесе, защото Брендо не е открит на територията на Европейския съюз, с цел да бъде свикан.

" Към момента това съображение ще е отпаднало, тъй че допускаме, че още веднъж ще бъде формирано такова дело и най-вероятно ще има изговаряне на съда във връзка с кумулиране на присъдите му ", посочи Мария Павлова

Повече от 6 години Евелин Банев се укрива от управляващите в България, Италия и Румъния. През този интервал службите от разнообразни страни събират данни, че Брендо продължава да стои зад трафика на кокаин към Европа. Днес се предава след няколко съществени удара на управляващите. Първо в края на 2022 година на автомагистралата във Франция е арестуван 578 кг кокаин в камион с двама българи. През ноември предходната година на автомагистрала край Антверпен е арестуван български водач на ТИР със 700 кг кокаин, а месец по-късно управляващите в Ирландия задържат кораба " Верила " с към половин звук от същата дрога на борда.

Илков не изключва опцията животът на Банев да е в заплаха в чужбина и това да е една от аргументите то йда се съобщи на българските управляващи:

„ Не го изключваме и това като догадка. В местата за отнемане от независимост е едно положително място някой да се укрие, тъй че да не бъде доближат от враговете, с които той има някакви неуредени взаимоотношения. Така че това е прекомерно евентуално. “

Към сегашния миг, обаче, службите могат единствено да позволяват такава причина. Нямат събрани данни, които да я удостоверяват или отхвърлят.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР