Евелин Банев вече изтърпява присъдата си в Централния Софийски затвор.

...
Евелин Банев вече изтърпява присъдата си в Централния Софийски затвор.
Коментари Харесай

Историята на Брендо: От борец, през кокаинов крал и писател на духовна литература

Евелин Банев към този момент изтърпява присъдата си в Централния Софийски затвор . Изненадващо тази заран той самичък се съобщи в полицията. Бившият герой се търсеше от 2018 година насам. Украинските управляващи го заловиха в Киев през септември 2021 година, само че отхвърлиха да го екстрадират с претекста, че е придобил украинско поданство.

Оттогава местонахождението му бе незнайно.

Припомняме, че съгласно формалните данни, Банев се укриваше след произнесената у нас 6-годишна ефикасна присъда по отношение на него. В тази връзка през 2018 година той е бил разгласен за общодържавно търсене, а след това по отношение на него е издадена Европейска заповед за арест. Обявен е с Червена бюлетина и за интернационално търсене и краткотрайно задържане за екстрадиция за Република България при положение, че се открие на територията на която и да е страна - членка на МОКП Интерпол.


 
 Брендо Булфото

Брендо е роден на 8 октомври 1964 година в Бургас. Тренира битка от дете. През 1985 година стартира да учи в Националната спортна академия. По време на образованието си Евелин Банев постоянно пътувал до интернационалните лагери, шампионати и надпревари по битка, представяйки своя клуб „ Академик – София ” и Националния тим на България по битка. Удостоен със званието " Майстор на спорта " на България и се бори в категория до 74 кг, под управлението на Димитър Добрев.

След политическите промени през 1989 година Банев прекарва огромна част от времето си отвън България. През това време Банев натрупа положението си по време на Dot-com балона.  Той също по този начин е вложител в недвижими парцели и бизнесмен, участващ в голям брой планове в българската Ривиера и столицата.


 
 Брендо Булфото

Банев стана прочут с престоя си в пандиза и многочислените си преследвания за пране на пари и наркотрафик в България и Италия. През юли 2014 година Софийският апелативен съд оправда Брендо по всички наказателни обвинявания против него и анулира присъда от седем години и половина, постановена преди този момент от Софийски градски съд. През септември 2015 година Върховният касационен съд на Италия анулира 20-годишния му затвор за трафик на опиати и върна делото за наново разглеждане в Апелативния съд на Милано.
 През 2015 година Банев самичък издаде книгата „ Взирам душата на България “, която написа по време на престоя си в пандиза.

През април 2007 година Софийската градска прокуратура повдига обвиняване против Банев за образуване на незаконна група и пране на пари.  Впоследствие той е задържан и пуснат под гаранция. Случаят на Банев още веднъж нашумява в медиите през 2008 година, когато Швейцария се съгласява да вдигне банковата си загадка и да даде банкова документи на българските управляващи. 
 
 Брендо Булфото



Към май 2012 година делото на Банев към момента е висящо, като правосъдните съвещания се отсрочват по искане на прокуратурата. По това време българските управляващи стартират интервенция " Кокаинови крале " , част от която е в съдействие с италианските управляващи. При акцията са задържани към 30 души, измежду които и самият Евелин Банев. По-късно Брендо е упрекнат във финансиране на трафик на опиати сред Южна Америка и Европа, а Италия пое отговорност за наказателното му обвиняване. След интервенцията " Кокаинови крале " Италия изиска краткотрайно изгонване на Банев .

Българският апелативен съд удостовери 1-годишната екстрадиция на Банев в Италия на 17 юли 2012 година с изискването той да бъде върнат в България, когато е належащо за процеса против него за пране на пари.  През февруари 2013 година Софийският градски съд осъди Банев на над 7 години затвор. В същата година Градският съд в Милано също осъжда Банев на 20 години затвор за присъединяване в незаконна организация за интернационален трафик на опиати. 

След процеса Банев е върнат в България, където през юли 2014 година Софийският апелативен съд го постанови като „ почтен “ за пране на пари и го освободи условно. Година по-късно Върховният касационен съд на Италия също анулира 20-годишната присъда на Брендо за трафик на опиати и разпореди ново разглеждане пред Апелативния съд в Милано.  Съдът декларира, че " несправедливата присъда " на Евелин Банев се дължи на липса на доказателства и нередности при потребление на обстоятелствата.

Отвличането на Лара Банева
 
 Брендо Булфото

На 5 март 2013 година десетгодишната тогава щерка на Банев - Лара е отвлечена от трима маскирани към 7.30 ч. на излизане от вкъщи си в София. Мъжете прострелват нейния невъоръжен водач два пъти в гърба.

Момиченцето е освободено физически невредимо на 21 април 2013 година - оставена е пред полицейско ръководство в София към 22:00 часа. Неофициално се твърдеше, че  похитителите в началото са поискали 10 милиона евро откуп, само че по-късно са се съгласили да я освободят в подмяна на малко над половин милион.

Брендо като публицист
 Брендо Булфото

През март 2015 година Евелин Банев разгласява независимо романа си, озаглавен „ Взирам се в душата на България “, който написа, до момента в който е в пандиза. Духовният разказ споделя за пътуването към себеоткриването и реализацията, предадено от основния воин, Макс, след 20 години затвор на щерка му Анна. Банев е и художник на корицата на книгата – илюстрация на две мандали.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР