От Съюза на хлебарите предупреждават за риск най-продаваните видове хляб

...
От Съюза на хлебарите предупреждават за риск най-продаваните видове хляб
Коментари Харесай

Риск от изчезване на най-ползваните видове хляб заради таван на надценката

От Съюза на хлебарите предизвестяват за риск най-продаваните типове самун – бял, стандартизиран и „ Добруджа ”, да изчезнат от пазара. Причината е таванът на надценката от 15%, въведен от депутатите в последните часове работа на 49-ия парламент. Тази смяна би трябвало да влезе в действие от 1 юли, само че провокира съществени опасения измежду производителите и търговците.

Експертите считат, че сюжетът за изгубването на тези типове самун е реален , макар че те са най-търсени от купувачите. Затова упорстват депутатите да преразгледат решението. В момента две министерства – финансовото и икономическото – приготвят разбор за въздействието на мярката, като резултатите се чакат скоро. Според Мариана Кукушева от Съюза на хлебарите и сладкарите, последствията ще бъдат пагубни :

„ Последиците ще бъдат пагубни, тъй като принуждавайки търговци и дистрибутори да работят на загуба, те ще прекратят или ще лимитират доставките на тези 3 типа самун! Съответно хлебопроизводителите ще намалеят или даже ще спрат производството на тези типове самун заради понижени поръчки. “

Николай Вълканов , изпълнителен шеф на Сдружение за съвременна търговия, също показва терзания по отношение на методологията на използване на мярката:

„ Другото, което ни смущава, е методът, по който ще се ползва тази методология – дали ще се отнася към наименованието на хляба, дали към наличието на етикета или нещо друго. “

Вълканов прибавя, че в случай че фиксирането на надценката е единствено на крайния стадий на веригата, останалите участници в процеса могат да усилват цените си без ограничаване, което прави мярката неефективна:

„ Когато фиксирането на надценката е единствено на крайния стадий на веригата, всички надолу на практика могат да усилват цените си колкото желаят, няма по какъв начин това да бъде работеща мярка за надзор на каквото и да е било. “

Вълканов приключва с коментар, че мярката е недобре премислена и ще докара до проблеми сред пазарните играчи, като няма да реализира мечтаните резултати:

„ Всичко в тази мярка е недобре премислено, то е нездравословно, ще докара до проблеми сред пазарните играчи и по никакъв метод няма да докара до резултатите, които законотворецът си е сложи. Едно такова решение е потвърдено неработещо в годините обратно. “

Очаква се анализът на двете министерства да даде изясненост за бъдещето на мярката и нейното влияние върху пазара на самун в България.

Министерство на земеделието упорства за увеличение на лимита за държавни помощи в Европейски Съюз

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР