Ръководителят на германската централна банка Йенс Вайдман подава оставка след

...
Ръководителят на германската централна банка Йенс Вайдман подава оставка след
Коментари Харесай

Централният банкер на Германия се оттегля след десетилетие на поста

Ръководителят на немската централна банка Йенс Вайдман подава оставка след 10 години на поста.

Това заяви банката в изказване до медиите и международните организации. Вайдман напуща поста си по персонални аргументи. В писмо до работещите в банката той споделя заключението си, че " 10 години са добър откъслек за превръщане на нова страница - за Бундесбанк, само че и за самия мен в персонален проект ".

" Асошиейтед прес ", че като част от ръководещия съвет на Европейската централна банка (роля, каквато имат всички гуверньори от еврозоната) Вайдман е изразявал по редица тематики противоречие за обсега на напъните за фискални тласъци. Самият Вайдман е бил за президент на ЕЦБ. Изразявал е и неодобрение против принадлежности като вдишване на общ дълг в еврозоната - решение, което бе взето на равнище Европейски Съюз с утвърждението на пакета за възобновяване от коронавирусната рецесия предходната година.

" Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ", че Вайдман е отчаян от ръководството на ЕЦБ, което съгласно него тласка институцията в неверна посока. Той е изразявал запаси към активизма ѝ в области като климатичната политика, съгласно него излизащи оттатък мандата на ЕЦБ.

Вайдман преди този момент бе консултант на канцлера Ангела Меркел, която също се готви да напусне поста, щом бъде формирано ново държавно управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР