В САЩ разсекретиха данни за тайната полиция на Пиночет и

...
В САЩ разсекретиха данни за тайната полиция на Пиночет и
Коментари Харесай

Телеграмата на Кисинджър. На какъв въпрос се страхуват да отговорят президентите на САЩ

В Съединени американски щати разсекретиха данни за тайната полиция на Пиночет и Централно разузнавателно управление на САЩ

Преди половин век чилийската военна хунта под управлението на Аугусто Пиночет сътвори Националната разследваща организация, известна като ДИНА. В реалност това беше загадка полиция с неограничени пълномощия. За три години повече от три хиляди души станаха жертви на ескадроните на гибелта. 50 години по-късно Съединени американски щати разсекретиха част от документите, които хвърлят светлина върху същинските основатели на плана.

" Три източника на власт "

Архивът за национална сигурност на Съединени американски щати ги назовава " полицейски сили от вида Гестапо ". Всъщност пълномощията и методите са сходни.

Указът за основаване на Националната разследваща организация (Dirección de Inteligencia Nacional, DINA) е оповестен на 18 юни 1974 година, по-малко от година след идването на власт на хунтата. Указът, подписан от военачалник Аугусто Пиночет и сътрудници, официално натоварва организацията с „ създаване на условия за събиране на разследваща информация за формулирането на политики, проекти и ограничения, нужни за сигурността и развиването на страната “.

Указът обаче има три класифицирани клаузи, които дават на новата конструкция властта да работи като загадка полиция - да шпионира, задържа, затваря и отстрани всеки, който по някакъв метод наподобява на съперник на режима.

За разлика от Гестапо, над което има публична държавна организация (Главният отдел на имперската сигурност), чилийският „ разследващ отдел “ рапортува непосредствено на Пиночет. „ В Чили има три източника на власт “, споделя локален офицер от разузнаването на американския боен аташе през 1974 година „ Пиночет, Бог и ДИНА. “

Директор става полковник Мануел Контрерас. Той рапортува „ извънредно на президента Пиночет и получава заповеди единствено от него “.

Какво общо имат Съединени американски щати с това?

Историята на връзките на Съединени американски щати с хунтата в Чили е дълга и проблематична. От 90-те години на предишния век пред американските президенти е било неведнъж настоявано публично да се извинят за поддръжката на Вашингтон за режима на Пиночет - и те постоянно са избягвали да отговорят.

През 2000 година Централно разузнавателно управление на САЩ въпреки всичко призна присъединяване си - въпреки и с доста ангажименти.

„ Централно разузнавателно управление на САЩ интензивно поддържа военната хунта след свалянето на Салвадор Алиенде, само че не оказа помощ на Пиночет да заеме президентския пост “, се споделя в документа.

Що се отнася до възхода на ДИНА, години по-късно високопоставеният чиновник на американското разузнаване Реймънд Уорън приказва за „ гениалността “ на Контрерас в основаването на репресивния уред.

Разсекретени документи хвърлят светлина върху произхода на фразата.

Американското разузнаване поддържа ДИНА организационно от самото ѝ начало. В средата на февруари 1974 година заместник-директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Върнън Уолтърс скрито пътува до Сантяго. Задачата на държавното управление на Съединени американски щати е персонална среща с Пиночет.

„ Предадох поздрави от президента и държавния секретар, както и уверения за другарство и нашето предпочитание да помогнем тактично “, сподели Уолтърс в депеша до Хенри Кисинджър, който оглавява Държавния департамент.

Пиночет, приемайки предлагането, моли Централно разузнавателно управление на САЩ да поддържа новата му работа и „ основния му човек “ - полковник Мануел Контрерас.

„ Казах му, че ще се радваме, в случай че Контрерас или някой различен пристигна и види какво можем да създадем, с цел да помогнем “, сподели Уолтърс на Кисинджър.

Три седмици по-късно чилийският полковник е признат на вечеря в “Лангли. ” Служителите на отдела описаха на госта за правилото на работа на разследващите служби. И за известно време в средата на 1975 година Контрерас даже е включен във финансовите доклади на Централно разузнавателно управление на САЩ като „ платим актив “.

Дяволчето излиза от кутийката

Въпреки че частите на чилийските въоръжени сили постоянно правят закононарушения, през първите три години на диктатурата ДИНА е виновна за множеството секрети арести, случаи на изтезания и изгубвания. В Съединени американски щати започнаха да осъзнават в какво са се замесили.

В един отчет на американското разузнаване се отбелязва, че техниките за разпит на арестувани са „ напряко от испанската инквизиция “. Много от тях бяха екзекутирани след такава процедура. Сред методите за ликвидиране не ка най-често срещаните: да вземем за пример те са връзвани и хвърляни от хеликоптер в океана.

ДИНА също взе участие в огромни акции за дезинформация. По време на интервенция “Коломбо ” сътрудници пускат подправени истории в незнайни бюлетини и вестници в Бразилия и Аржентина, потвърждавайки, че чилийските левичари сами се избиват. Служителите на ДИНА докараха мъртвец в Буенос Айрес с отрязани глава и ръце, с документи за идентичност на един от изчезналите чилийци и записка: „ Убит от МИР “. Ставаше дума за една от левите партизански организации.

Група публицисти, водени от американеца Джон Дингес, бързо разобличиха интервенция “Коломбо ”. Посолството на Съединени американски щати съобщи на Вашингтон, че историите, появяващи се в пресата, са „ евентуално погрешни “ и че изчезналите жертви в действителност са били убити от чилийските управляващи.

Ребрандиране “ на тайната полиция

Организацията на Пиночет е виновна и за строго секретна стратегия за създаване на химически оръжия, които биха могли да бъдат употребявани при положение на война с Перу или Аржентина, както и за секрети убийства на врагове на режима. Служителите строят незаконна лаборатория в убежището на един от техните водещи сътрудници, Майкъл Таунли, който закупува съоръжение и химикали в Щатите. В допълнение към производството на зарин, възнамеряват да основат още по-опасни бойни химически газове: зоман и табун.

През септември 1976 година ДИНА удря в самото сърце на Съединените щати. Бившият чилийски дипломат Орландо Летелие и неговият секретар Рони Карпен Мофит са убити при атентат с кола бомба във Вашингтон.

Атаката усилва интернационалния напън и рецензиите от страна на чилийската войска, възмутена от необузданото държание на разследващата организация.

По-малко от година след атентата във Вашингтон Пиночет афишира разпускането на организацията. И нов декрет сътвори „ Център за национално разузнаване “ (ЦНР). Докладите на американското разузнаване и оценките на посолствата означават, че това е просто „ ребрандиране “ на чилийската загадка полиция: „ Функциите и формулировката на указите за основаване на ДИНА и ЦНР са съвсем идентични. “ Многобройни сътрудници на ДИНА просто се реалокират в нов център, който също рапортува непосредствено на диктатора.

Въпреки предизвестията на дипломати и чиновници на разузнаването, Вашингтон не се пробва интензивно да се бори с организацията на Пиночет. Едва през януари 1978 година Министерството на правораздаването на Съединени американски щати упрекна Контрерас и неговия заместител Педро Еспиноса за присъединяване им в убийствата на Летелие и Мофит и изиска изгонването им. Пиночет отхвърли. Факт е, че „ основният му човек “ стартира да изнудва президента, заплашвайки да съобщи на Щатите документи за персоналната заповед на диктатора за терористична офанзива.

Контрерас и Еспиноса са изправени пред съда едвам през 90-те години, в родината си, откакто Пиночет напуща президентския пост. В същото време ЦНР също престава да съществува.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17130Проф. Боян Дуранкев: Китай се трансформира в научна суперсилаАлтернативен Поглед18178Проф. Янко Янев: Скептичен съм, че ще успеем да запазим енергийния бранш солиденАлтернативен Поглед25634Проф. Боян Дуранкев: Доволството и краят на историята са пристигнали в ЕСАлтернативен Поглед15508Валери Жаблянов: Едрият бизнес в България управлява партийно-политическата система с доста средстваАлтернативен Поглед10114Валери Жаблянов: Ниската изборна интензивност е едно огромно самошамаросване на гражданитеАлтернативен Поглед209495Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воля  ЛЕВИЦАТА, митинг, Народния спектакъл, антибългарска режисура, Оръжието и индивида, Пламена Заячка, Любомир Халачев, Румен </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР