За предполагаеми военни престъпленияРъководили атаки по граждани и цивилни обектиМеждународният

...
За предполагаеми военни престъпленияРъководили атаки по граждани и цивилни обектиМеждународният
Коментари Харесай

Международният съд иска арест за Шойгу и Герасимов

За хипотетични военни закононарушения
Ръководили офанзиви по жители и цивилни обекти

Международният углавен съд (МНС) издаде през днешния ден заповеди за арест на някогашния съветски министър на защитата на Русия Сергей Шойгу и на военачалник Валерий Герасимов - шеф на съветския Генщаб, за хипотетични военни закононарушения в Украйна, съобщи Ройтерс.

В изказване на съда се показва, че заповедите за арест са били издадени въз основа на преценката на съдиите, че е налице обосновано съмнение, че двамата мъже са виновни за “ракетни удари, нанесени от съветските въоръжени сили по украинска енергийна инфраструктура ” сред 10 октомври 2022 година и 9 март 2023 година “През този времеви интервал съветските въоръжени сили са нанесли доста удари по огромен брой електроцентрали и подстанции на редица места в Украйна ”, написа още в изказването.

Шойгу и Герасимов са обвинени в осъществяването на военни закононарушения и закононарушения против човечеството, защото са управлявали набези против жители и цивилни обекти в Украйна.

Миналата година МНС издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин по обвиняване, че носи персонална отговорност за отвличания на деца от Украйна, напомня Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР