Президентът Румен Радев защити решението си да не подпише декларацията

...
Президентът Румен Радев защити решението си да не подпише декларацията
Коментари Харесай

Радев обвини Демократична България, че тласка страната във войната

Президентът Румен Радев отбрани решението си да не подпише декларацията на водачи от Източна и Централна Европа в поддръжка на Украйна, и упрекна " Демократична България " (ДБ), че " тласка страната ни във войната ".

Думите на Радев пристигнаха, откакто от Демократична България отхвърли на Радев да се включи в. От обединението тогава споделиха, че това е " отвод България да изрази цялостната, в това число военна, поддръжка за Украйна, отвод да жигосах и изиска съд за закононарушенията на агресора, отвод да поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ".

От Демократична България оповестиха още, че ще внесат план за даване на военнотехническа помощ за Киев незабавно след свикването на новия парламент.

В петък Радев отговори на групировката, като ги упрекна в " откровени неистини и операции ".

" С цялостна увереност не подписах декларацията за присъединение на Украйна в НАТО, тъй като това би означавало война Русия-НАТО ", сподели той.

" Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа рецесия в цяла Европа Демократична България бърза да тласне страната ни във войната още преди да е призован Народното събрание ", сподели Радев. Той беше в Прага за неофициалната среща на европейските водачи.

По-рано от Демократична България дефинираха като срамен обстоятелството, че България е единствената страна от НАТО с изключение на Унгария, която не поддържа Украйна с директна военна помощ.

В текста на декларацията, неподписана от Радев, поддръжката за бъдещо присъединение на Украйна в НАТО е единствено една от няколкото позиции на деветимата водачи от района. Освен това те декларират, че поддържат суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и в никакъв случай няма да признаят опитите на Русия да анексира украински територии.

Тезата, че възможна военна помощ за Украйна може да докара до на Русия против Украйна беше употребена още при започване на съветската инвазия от Радев, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и други. Това изказване е погрешно, потвърдиха пред Свободна Европа представители на страните, които към този момент са дали такава помощ на Украйна. Общо тези страни са 28.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР