Руските власти още не са започнали нова мобилизация, въпреки спешната

...
Руските власти още не са започнали нова мобилизация, въпреки спешната
Коментари Харесай

Това са 1 млн. рубли. Как руски компании помагат на Кремъл да набира войници за фронта

Руските управляващи още не са почнали нова готовност, макар незабавната потребност от хора на фронта в Украйна. На помощ идват огромни предприятия - против данъчни облекчения. КТе фиктивно наемат руснаци и чужденци, които отиват на война против бонуси - до 405 000 рубли ($4422). В схемата е и " Вагнер ".

Руската войска изпитва остра потребност от хора за фронта в Украйна , където повече от 2 години Кремъл води война. Но не афишира нова военна готовност, откакто предходната през есента на 2022 година докара до обществен срив - стотици хиляди руснаци напуснаха страната.

" Скрита " готовност обаче тече с цялостна мощ още от предходната година. В помощ на Москва работят държавни и частни предприятия. Схемата е елементарна - фирмите фиктивно наемат руснаци и чужденци, а по-късно " чиновниците " се изпращат на фронта. " Работодателят " предлага великодушни награди - до 405 000 рубли (4 422 долара).

Как работи тази симбиоза сред бизнес и власт с посредничеството на вербовчици? Журналистът от проверяващия план на Свободна Европа (RFE/RL) Даниил Беловодиев , представяйки се за евентуален боец, разкрива това.

Компаниите, които вземат участие в схемата, резервират скъпия си личен състав и показват преданост към властта. Структурата на системата за набиране на хора за войната прилича мрежов маркетинг: с търсенето на фиктивни чиновници се занимават „ самостоятелни вербовчици, които употребяват истински (и не толкоз оригинални) рекламни похвати.

Държавата дава обещание на компаниите данъчни облекчения и пари за наемането на фрагменти за по този начин наречената специфична военна интервенция (СВО), както Русия назовава пълномащабната си война в Украйна.
Схемата
„ Набирането за СВО от Руските железници + Петербург + МО продължава! Това са 1 000 000 рубли “. Така стартира известието, което журналистът Даниил Беловодиев получава в една делнична вечер в приложението WhatsApp.

Офертата на незнайния адресант е мъжът да отиде на война, а в зямана да получи с изключение на еднократните заплащания от Министерството на защитата ( 195 000 рубли) и от губернатора на региона ( 500 000 рубли в Санкт Петербург), и парична награда от Руските железници - 300 000 рубли. Общо 1 млн. рубли ( 11 000 $ ).

Подобна скица се популяризира в Русия от пролетта на 2023 година През есента на 2022 година, след първата вълна на готовност, която провокира обществен гърмеж, Кремъл реши да заложи на набирането на хора на трудов контракт. Дейността беше поверена най-вече на районните управляващи: всеки район получи проект колко бойци би трябвало да обезпечи.

Сега съветските управляващи не престават да отхвърлят опцията за нова вълна на готовност, само че в това време изпитват остра потребност от хора за фронта. За да изпълнят проекта, районите не престават да се конкурират и да се пробват да притеглят и руснаци, и чужденци. Един от главните „ козове “ са спомагателните пари, които се прибавят към заплащанията от района и МО. Сумите варират от 100 000 до 400 000 рубли.

Схемата в началото работи в огромни съветски градове, а по-късно се популяризира и в съветски републики като Татарстан. Наемат се освен руснаци, само че и чужденци. В допълнение към заплащането бъдещите бойци получават заричане за билет, храна, легло в общежитие - всички улеснения, стига да подпишат контракт и да отидат на фронта.

През пролетта на 2023 година броят на рекламните изявления за тази услуга в обществената мрежа ВКонтакте надвишава 50 000 . Година по-късно са добавени нови 160 000 , пресмята " Система ".

През 2024 година Санкт Петербург изпреварва Москва по брой на рекламите. Изплащаните суми наближават половин милион рубли, улиците и градските уеб сайтове гъмжат от предложения за кандидат-войници. Например на уеб страницата на Югозападната Топлоелектрическа централа огромен изскачащ банер приканва всеки да се причисли към личния състав и по-късно да се включи в така наречен СВО против спомагателната сума от 405 000 рубли (4422 долара).
„ Имала съм момчета - с едното око вижда, с другото не, само че всичко е обикновено, те служат в този момент "
Представителят на „ Система “ беседва с десетина вербовчици от разнообразни градове. И скоро по-късно получава известие с предлагането по схемата „ Руски железници+Петербург “. Изпращачът се оказва 55-годишната Алла Петровна - някогашен чиновник на московска работа за сигурност, а в този момент, съгласно нея, самостоятелен вербовчик, който се „ промотира “. Тя дава обещание на претендентите с изключение на безвъзмезден път, заслон и храна, да минат елементарно военномедицинска комисия.

„ Имала съм момчета - с едното око вижда, с другото не, само че всичко е обикновено, те служат в този момент ", споделя Петровна.

След като получава авансово единодушие от журналиста, тя го пренасочва към чиновник на една от най-големите транспортни охранителни компании в Русия - „ Фактор “. Там той би трябвало да получи фиктивна работа и 300 000 рубли.

В Санкт Петербург работи и скица за набиране на военнослужещи, в която е забъркана най-малко една огромна строителна компания, открива още " Система ".
Под маската на „ Вагнер “
Мъже във военни униформи тичат през открита околност, някои с автоматизирани пушки, други с картечници. Видеото е съпроводено с надписи: „ Някои се уплашиха, други си потеглиха, трети хвърляха тиня по тях. А в същото време момчетата на възраст 18-25 години... “. На назад във времето звучи хип-хоп ремикс на песента „ Когато се усмихваш “: „ Когато се усмихваш, краката ти се подкосяват/Тялото ти се разпада, а планетата се взривява “

Тази реклама, оповестена в края на април 2024 година, предизвиква заминаването на фронта в Украйна от Санкт Петербург посредством „ батальони “ с имена „ Оркестър “ и „ Орден “ . Това не са бойни единици на съветската войска, а по-скоро извършват ролята на „ медиатор “ сред военнослужещия, решил да подписа контракт, военните елементи, службата за военно постъпване и компанията, в която бъдещият боец фиктивно е нает на работа.

Служители на „ Орден “ и „ Оркестър “ дават отговор за настаняването и храната на новобранеца, регистрацията във компанията и службата за военно постъпване, както и за първичното образование. „ Батальоните “ се разграничават по това, че в „ Орден “ се набират съветски жители, а в „ Оркестър “ - чужденци, част от които мигранти от Азия и Африка. Иначе заплащането за всички е 400 000 рубли.
 Новобранци от разнообразни страни, в това число от Индия.
„ Орден “, в случай че се съди по следите в обществените мрежи, се появява през август 2023 година и набира военнослужещи в разнообразни формирования на МО: 44-ти армейски корпус (Ленинградска област), 25-та мотострелкова бригада (Курска област), 47-ма танкова дивизия (Нижегородска област).

„ Оркестър “ се появява през февруари 2024 г . Месец по-рано президентът на Русия Владимир Путин подписва декрет да бъде давано поданство на чужденци, които сключат контракт с съветската войска. Чрез „ Оркестър “ мигрантите са набирани в 810-а независима бригада морска пехота, която е дислоцирана в Севастопол и претърпява големи загуби след началото на войната. Към септември 2023 година тя е „ изцяло разгромена “, съгласно американския Институт за проучване на войната (ISW). Сайтът „ Крим.реалности “ разпознава имената на 277 починали морски пехотинци.

В обществените си мрежи вербовчиците интензивно употребяват и марката на частната военна компания „ Вагнер “ , фрагментирана след несполучливия опит за протест и гибелта на водача ѝ Евгений Пригожин през лятото на 2023 година Дори емблемата на „ Оркестър “ препраща към „ Вагнер “ - употребявани са същите цветове и девиз („ Чест, татковина, храброст “), като от оригинала е отстранена думата „ кръв “.

Вербовчик от " Оркестър " твърди журналиста от „ Система “, че мигрантите се образоват от инструктори от „ Вагнер “ на полигон „ непосредствено в поделението (810-а бригада). В обществените мрежи на задграничния батальон се разгласяват видеоклипове с поздрави от бойци с атрибути на „ Вагнер “ и тренировки на мигранти, сякаш под тяхно управление.
„ Основното нещо е да бъдеш здрав. И интелигентен! “
Разчитайки на международно разпознаваемата марка на " Вагнер " и обещавайки огромни облаги, вербовчиците изпращат новобранците във военното отделение на Калинински регион. „ Система “ открива това като съпоставя фото- и видеоматериали от обществените мрежи.

Там се организира първичната подготовка: тактическа и здравна. Обучението трае две седмици, в това число за хора без никакъв опит в армията. „ Основното нещо е да бъдеш здрав. И интелигентен! “, написа един от вербовчиците в чата на „ Оркестър “.

В обявите се показва, че офертата е настояща за жители на Беларус, Казахстан и Киргизстан , само че в чата твърдят, че са подготвени да одобряват и от други страни - Узбекистан, Индия, Конго . Набират даже поданици на окупираните украински територии - с ангажимента да са получили съветски паспорт.

Има и още няколко условия: притежаване на съветски език, съществуване на ЕГН и регистрация по местоживеене в Русия. Въпреки това на едно от видеата се вижда по какъв начин вербовчик поддържа връзка с кандидат-войниците посредством преводач.

А в една от обявите за набиране на личен състав се показва, че е допустимо да се подписа контракт даже с лица „ с нарушавания на миграционния ред, с престъпни досиета в родната си страна, които са получили заповед за депортиране “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР